Byt z ťarchou

Dobrý večer, Pred asi dvoma mesiacmi sme odkúpili byt od bytového družstva. Na byte bola ťarcha v prospech SRZB sro. o čom nás samozrejme byt. družstvo neinformovalo. Dozvedeli sme sa to až v banke, keď sme žiadali o hypotéku na rekonštrukciu. Začali sme sa informovať na B.D. o čo vlastne ide. Povedali nám len že tým že sme ho odkúpili musia poslať všetky papiere do SRZBanky, aby tú ťarchu z listu vlastníctva vyňali, že to robia raz ročne a že to dlho trvá. Rekonštrukciu potrebujeme dosť akútne, teda aj peniažky z hypotéky. Preto by som sa chcela opýtať dá nám banka hypotéku aj byt s touto ťarchou? Alebo máme čakať na " čistý LV " ? Máte s tým niekto skúsenosti? Ďakujem za všetky odpovede...
Odpovedať
Predlozte na katastralnom urade dokumenty poukazujuce na zanik tarchy,,,a poziadajte o vymaz,,
Odpovedať
ahoj, aj my sme kupovali byt s tarchou. Na byte bola hypoteka, ale mali sme v kupnej zmluve uvedene, ze kupou bytu sa tarcha okamzite vyplati, ked majitel dostane peniaze z nasej hypoteky. Cize vlastne sme to mali podchytene, aby nam tam ta tarcha neostala. Vlastne vyplatenie tarchy bolo podmienkou pri predaji bytu. Ale dostali sme hypoteku aj na byt s tarchou, myslim ze nebudete mat problem.
Odpovedať
@nnanii hyptoeku nedostanete, musi to byt vymazane. Je hlupost ze by ste na to mali rok cakat - zbehnite na druzstvo a nahanajte to sami. To ze vam to druzstvo neoznamilo nie je uplne OK, no preco ste si to nepozreli aj sami na LV? je to verejne dostupny udaj a toto "nam to nik nepovedal" vam nepomoze. Cize treba sa nastartovat, utekat na BD a pekne si to osobne obehat - ci naozaj tu tarchu vyplatia a ak ano tak kedy a ako potom mozte cim skor ziskat potvrdenie o jej zanik. Odniest ju na kataster je to najmenej. No moze to byt aj inak ako vam tvrdia - ze ta tarcha tam proste ostane lebo ju nevyplatia a kupili ste to nanic... pozrite si este raz aj zmluvu - podrobne ci nahodou tam zmienka o tarche nie je alebo vyhlasenie ze tam ziadna tarcha nie je, toho by ste sa aspon mohli chytit ze klamali...
Odpovedať
Profilova fotka
@nnanii Hypotéhu za týchto okolností nedostanete ,kým ťarcha nebude vymazaná. Treba to riešiť cez BD a urgovať to. ak Vám súria peniažky na rekonštrukciu tak by som zobral úver z Pssp- ky do 35 tis bez založenia nehnutelnosti a ked bude doriešená ta ťarcha by sa to potom prefinancovalo cez Hypotéku. Pss-ka je sice drahšia než hypotéka ale na krátku ndobu je super.V prípade otázok ma kontaktujte.
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzka_puska Váš prípad je iný ako nnanii. To čo ste riešili vy je bežné.
Odpovedať
Profilova fotka
treba zajst na kataster a poziadat o vymazanie a potom riesit dalsie veci
Odpovedať
Profilova fotka
s tarchou. Ach ta slovencina :)
Odpovedať
Byt je mojich svokrovcov ktory v nom ziju okolo 25 rokov. Preto som si neoverovala LV. Proste sme ho odkupili. Na BD mi pani povedala ze oni zobrali hypo na postavenie bytovky a preto zalozili vsetky byty. Tym ze sme ho odkupili vlasne vyplatia dlh banke. Svokrovci ani nemali LV kedze boli vpodstate v podnajme. Na BD mi este povedali ze sme im mali oznamit ze chceme brat hypo pretoze oni raz alebo 2x do roka posielaju odkupujuce zmluvy a peniaze do jltej banky. Volala som do SRZBanky a boli velmi ustretovy. :-) Urgentne to vybavia hned ako im poslu z BD vsetky podklady. A tu je problem pretoze na BD nie su velmi ustretovy.
Odpovedať
@cisko39 Veľmi pekne ďakujeme za radu :-)
Odpovedať
Samozrejme ďakujem za všetky príspevky :-)
Odpovedať
@nnani nai BD nemaju dovod byt ustretovi, pokial ich nenahanas, nepritlacis. Oni maju zamestannie, ty nieco potrebujes. Bohuzial, je to taky pristup. Takze byt ako mucha v lete. Pravidelne otravovat, nech ta maju plne zuby na BD a radsej to vybavia prednostne ;)
Odpovedať
@zuzka60 nie su na BD ustretovi? A za co ich ako vlastnici teda platite? Treba zvolat mimoriadnu domovu schodzu a navrhnut zmenu spravcu=BD :) Mozno im to pomoze rozhybat sa :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kikuleenka pokial je to hybridna bytovka,ze su tam aj vlastnci aj najomnici BD a prevahu maju ti druhi,ta im ani ta schodza nepomoze
Odpovedať
@kikuleenka ale ano :), v druhom kroku. na to potrebuje viac podpisov ako na ten vymaz ;)
Odpovedať
@zuzka60 zle som reagovala na teba, namiesto na autorku temy, prepac. V kazdom pripade, mas pravdu :) ale minimalne by im tym mala pohrozit :) tiez je vsak pravda, ako pise aj @maria 123, zalezi kolko bytov vlastni druzstvo, aby to bolo odhlasovatelne...
Odpovedať
Chcem to riesiť s chladnou hlavou... Nepotrebujem aby dotyčnu pani vyhodili alebo aby mala problem. Uz sme si to odtelefonovali. Ona sa správala slušne tak som jej to opätovala. Povedala že to posúri ... Tak uvidíme... A čo sa týka hypo tak v banke nám povedali že ňám to môžu schváliť, ale peniaze budeme čerpať až po vyňatí ťarchy z LV.... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@nnanii tvoj pristup sa mi paci, taketo veci netreba riesit pod tlakom a s horucou hlavou :)
Odpovedať
Profilova fotka
@nnanii Podľa skratky neviem síce identifikovať, kde presne bytové družstvo úver má, predpokladám, že to bude buď ŠFRB (štátny fond rozvoja bývania) alebo SZRB (slovenská záručná a rozvojová banka) - ale to je v podstate jedno - základný problém, ktorý tu nastal je, že bytové družstvo malo predtým, ako si vôbec dovolilo byt predať, tak mali o tom najskôr informovať banku. Štandardný postup je totiž taký, že ten, kto je záložný veriteľ, tzn. banka, ktorá im poskytla úver, tak musí byť informovaná o akomkoľvek nakladaní so založenou nehnuteľnosťou. Nepoznám síce presné znenie záložnej zmluvy medzi bytovým družstvom a bankou, ale predpokladám, že sa nebude veľmi líšiť od toho znenia, čo majú bežné komerčné banky. Tu jednoznačne družstvo pochybilo, pretože v kúpnej zmluve má byť uvedené, že byt je predmetom záložného práva a v zmluve má byť aj uvedené, za akých podmienok vie byť toto záložné právo vymazané. Vy sami toto záložné právo len tak, že pôjdete na kataster, tak ho určite nezrušíte a kataster ho bez súhlasu záložného veriteľa už vôbec len tak nevymaže. Podľa mňa, družstvo porušilo ustanovenia zmluvy s bankou a banka ho isto za to môže stíhať. Neviem si totiž predstaviť, že by toto banka nemala nijako ošetrené, veď v tom prípade by mohlo družstvo predať len tak všetky byty a úver vôbec nesplatiť, veď načo, šak oni už nič nevlastnia a banka by potom žiadala splatenie úveru od Vás, od nového vlastníka bytu? Štandardný postup je taký, že ku kúpnej zmluve treba mať súhlas s predajom bytu, kde banka uvedie, koľko jej treba uhradiť z tej kúpnej ceny na to, aby záložné právo uvoľnila. Ak by toto bolo v kúpnej zmluve uvedené, Vaša banka, kde si beriete hypotéku by nemala žiaden problém s čerpaním hypotéky a teda časť kúpnej zmluvy by išla priamo tej banke, v ktorej má družstvo úver a tá banka by po pripísaní peňazí na ich účet ihneď vystavila kvitanciu na uvoľnenie záložného práva a zaslala ju na kataster. To, že si družstvo všetko zjednodušuje a že oni vraj posielajú banke papiere raz či dva razy za rok....... to je z môjho pohľadu brutálna drzosť a narobila by som tam taký vietor, že v živote by si toto už nikto u nich nedovolil povedať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?