Ako je to s hypotékou len na manžela a bez poistenia?

Dobry den, nemam nejake velke znalosti s hypotekami, preto vas prosim o radu. Z urcitych dovodov uvazujeme, ze vezmeme s manzelom hypo 50tis na stavbu, ktora by bola pisana len na neho, ze by ju ,,akoze" platil on. Je to vobec mozne? Viem, ze ak sme manzelia, mam zodpovednost aj ja, ale neviete ako to je pravne? Ak by napr. v buducnosti nedajboze zostal dlhodobo PN, aky je postup pri neplateni? Prechadza platenie uplne na mna? Este jedna otazka, odhovaraju nas od poistky - neviem ako sa presne nazyva - ze ak by sa nieco stalo, ze nemozeme platit napr. 1/2 roka, ze nas poistovna podrzi, a nenastupi okamzite exekutor. Manzel je proti, ze v skutocnosti su to len poplatky navyse a ze v realnej situacii nam poistovna aj tak nepomoze... Mate nejaku skusenost? Mozno to az prilis riesim, ale mam respekt pred hypotekami... Dakujem vam za radu.
Odpovedať
@zozo111 stavba moze byt na jeho meno, platit moze iba on, ale v hypo zmluve budete uvedeni obaja, lebo ste manzelia. Poistka je povinna, nedoporucuje sa ju uzatvarat v banke spolu s hypo, vyhodnejsie podmienky dostanete od poistovne.
Odpovedať
Ak ste manzelia, tak budete v zmluve uvedeni obaja a oboch si vas bude banka lustrovat pred samotnym schvalenim uveru. Co sa tyka poistky, myslite asi poistenie splacania splatok, tak to povinne nie je a je to len na vas. V podstate poistovna za vas zaplati nejake obdobie v pripade praceneshopnosti ale tie peniaze jej budete musiet vratit. Podla mna je to blbost a je lepsie vytvorit si zeleznu rezervu na ucte prave na taketo okolnosti. Idealne aspon na rok fungovania a potom sa bat uz len smrti :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 teoreticky moze manzel nadobudnut nehnutelnost a zobrat uver sam, ale na to by ste najskor museli ist za notarom a poziadat o zuzenie BSM pre tieto pravne ukony. V takom pripade ale bude nehnutelnost aj uver vylucne jeho a ty k nej nebudes mat ziaden pravny narok (napr v pripade rozvodu). V opacnom pripade musite uver aj zadovazenie nehnutelnosti ako manzelia popisovat obaja. @danculd banka moze dat na poisteny uver lepsi urok/podmienky ako na nepoisteny. Treba si dobre spocitat, ktora alternativa vyjde lacnejsie. Ak mi ~10 eur mesacne na poistke usetri 20 eur z mesacnej splatky hypoteky, tak sa mi to stale oplati, aj ked si myslim, ze to poistenie nepotrebujem.
Odpovedať
@zozo111 svojho času to bolo možné jednoducho cez čiastočné rozdelenie BSM, dnes takéto veci nepodporuje zákon - banka je síce ochotná brať do úvahy žiadosť manžela s čiastočným rozdelením BSM, ale na druhej strane ty tiež musíš predložiť podklady ako napr. výpis z úverového registra a budeš braná ako solidárny spoludĺžnik - zbytočne zložité a nič neriešiace v prípade nepredvídaných udalostí... nechoď tou cestou Ak bude manžel dlhodobo PN, má možnosť sa na to poistiť, ale pozor, poistné plnenie je len na obmedzenú dobu a môže mať rôzny charakter, či už poistenie pravidelných platieb alebo náhrady straty príjmu z dôvodu PN... Čo sa týka poistenia straty zamestnania, no, ešte som nestretol nikoho, kto by mal úspešné plnenie - funguje to tak, že prídeš o prácu napr. z organizačných dôvod, nie že dáš výpoveď ty sama.... samotné poistenie úveru je aj nie je dobré. Dobré plnenie je síce napr. v prípade smrti hlavného dlžníka, v tomto prípade manžela - vypláca sa celý úver poisťovňou banke, ale zas pravda je tá, že to samo o sebe nestačí. Ak by si prišla o manžela, je síce pekné, že nemáš na krku úver, ale zas rodina musí z niečoho fungovať a ak si na materskej, tak si nahraná...
Odpovedať
@finsluzby cize je lepsie zobrat uver klasicky na oboch, dobre chapem? A to poistenie je teda viacmenej zbytocne? Zatial nemame ziadnu inu pozicku, ale presne sa bojim tej situacie, ze ak by nedajboze muz zostal dlhodobo PN alebo nedajboze smrt... alebo aj ja samozrejme.. v dnesnej dobe je vsetko mozne. Neviem si predstavit, ze zostanem na materskej, popri splacani, hoci teoreticky by nam to finance vyslo, len aby sa k tomu nepridala nejaka muzova PN a pod. Doteraz sme ani jeden chvalabohu na PN nemuseli byt, ale jeden nikdy nevie, co prinesie zivot..
Odpovedať
@zozo111 ked clovek z akehokolvek dovodu nedokaze uver splacat, stale je mozne nehnutelnost predat a tak uver vyplatit, nie?
Odpovedať
@zozo111 vezmite to na oboch a čo sa týka poistenia, rozhodnutie je vždy len na tebe - osobne si myslím, že poistenie úveru nie je zlé, ale samo o sebe nestačí...
Odpovedať
treba mat rezervu, v pripade PN atd. ja mam rezervu cca 3 roky splacania splatok. myslim ze to staci. o pracu sa nebojim, tej je dost. ziadnu poistku nemam, z mojich osobnych skusenosti zbytocnost.
Odpovedať
Profilova fotka
@stowasser poistka žiadateľa hypotéky nie je povinná - je to každého osobná vec, či si poistenie uzatvorí alebo nie. Povinné poistenie je iba poistenie zakladanej nehnuteľnosti - banka požaduje mať krytú nehnuteľnosť voči živelným pohromám -tzn. banka si chráni svoj záloh, svoju záruku na vrátenie požičaných peňazí.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla pri splácaní hypo nejde len o strach o prácu - stačí blbá autonehoda, či len pošmyknutie sa na zľadovatenom chodníku a človek nie je schopný pracovať, nemá príjem a nemôžem splácať hypo.....
Odpovedať
Profilova fotka
@zozo111 Pokiaľ nemáte nejaký problém, kvôli ktorému nemôžete byť v hypotéke vedená ako spolužiadateľ (napr. negatívne záznamy v úverovom registri, či exekúcie, ...), tak nevidím dôvod na to, prečo by ste mali riešiť hypotéku iba na manžela. Taktiež ako tu bolo spomenuté vyššie, ako manželia by ste museli požiadať o zrušenie/zúženie bezpodielového vlastníctva manželov, aby banka akceptovala to, že do hypo pôjde manžel sám. A keby ste to aj všetko urobili a do hypo by šiel manžel sám a stalo by sa, že by hypo nesplácal - v tom prípade si banka vie uplatniť záložné právo na dom a je jedno či v tom dome bývate aj Vy alebo nie, banka si ho vezme. Čo sa týka poistenia úveru - je to životné poistenie, odporúčam si poistenia robiť priamo v poisťovni a určite odporúčam poistenie mať. Tu nejde tak ani o PNku - ak je človek zamestnaný, tak pri PN vždy dostane nejaké peniaze zo sociálnej poisťovne - určite treba mať minimálne poistenie na smrť - ja osobne by som nechcela nechať mojim deťom vyše 100tis. hypotéku - reálne si predstavte, že by sa s Vami a s mužom niečo stalo - deťom ostane hypotéka, ktorú bude splácať kto? Takže za mňa poistenie určite áno, treba si však dobre vybrať.
Odpovedať
@andreah25 a ja mam presne ine skusenosti v pripade smrti. priatel mal 2 ziv. poistky, spolu mesacne cez 50€. poistovne ale nic nezaujimalo, ani banku. Nastastie sa viem obracat, a vedela som vsetko potiahnut aj sama. Poistovne sa len vyhovaraju. takze teraz neriesim. Deti nemam, takze mi je to v podstate jedno. mozno by som pri detoch inak rozmyslala.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@manilla neviem si predstavit situaciu, ze si niekto plati zivotne poistenie a po smrti poistne nevyplatia? Samozrejme ak nebola spachana samovrazda, alebo sa nejednalo o umrt s planom poistneho podvodu...ved ak by bolo vsetko v poradecku, urcite by si sa, ako pises, poobracala, a k poistnemu plneniu by sa hadam dopracovalo?! Mozno aj plnenie bolo, akurat si nebola prijemcom? :)
Odpovedať
@dgerzo nie, vyplatene boli len nasporene peniaze, udalost neuznali. ziadna samovrazda, praveze "normalna" smrt ktoru proste neuznali :-S este mi aj sprosto povedali, ze keby si aspon pri tom hlavu rozbil, tak by plnenie bolo.... pozerala mi to aj znama, proste boli zmluvy zle postavene, v prospech poistovne. bol to allianz a amslico. smola, co uz. uz neriesim.
Odpovedať
@manilla co bol dovod umrtia?
Odpovedať
@dgerzo prasknuta aorta
Odpovedať
My to tak mame. No nezijeme na Slovensku. Nas dom je v podstate dar manzela pre mna po sobasi, hypoteka je nanho, ale majitelka domu som aj ja:)
Odpovedať
@iskrickaa No mas to pekne zariadsne.As vam to stale tak vydrzi.
Odpovedať
Profilova fotka
@manilla a nemali ste tam náhodou len poistenie smrti úrazom? S tým sa totiž stretávam veľmi často, že ľudia majú popoisťovanú smrť úrazom a nič viac. A toto je chyba, no a veľmi veľká chyba. Treba mať poistenie smrti (bez prívlastku) - tak je totiž plnená akákoľvek smrť - bez ohľadu na to, či to bol úraz, alebo choroba - čo v prípade Vášho priateľa bola choroba a teda ak mal v poistke iba smrť úrazom, tak mu samozrejme plnené nebolo nič a poistná udalosť nebola uznaná. A viete dôvod prečo má veľa ľudí len poistenie smrti? Pretože ľudia tlačia na cenu poistenia a agenti miesto toho, aby im vysvetlili, čo ktoré poistenie obnáša a najmä aké sú výluky, tak predaj poistenia vyzerá nasledovne: ,,chceli ste smrť na 20tis. Eur? Aha tuto ju máte a stojí Vás to iba ..... (no nepovie, že je to iba smrť úrazom a klient sa nepýta, je spokojný, že má poistenú smrť). Takže vo Vašom prípade nie je na chybe ani banka a ani poisťovňa, ale ten dotyčný človek, ktorý Vám tú poistku robil. Neviem totiž o prípade, kedy by poisťovňa nevyplatila plnenie v prípade smrti - to je už totiž morálny hazard s dobrým menom poisťovne. Áno, pri úrazoch či podobne sa vykrúcajú, ale pri smrti určite nie. Odmietnutie pre prípad smrti nastáva iba v prípade samovraždy (aj tu je ale možné plnenie za istých podmienok) alebo ak k smrti došlo v dôsledku alkoholu, drog, .....
Odpovedať
@dgerzo @manilla @andreah25 je viacej možností, prečo nedošlo k poistnému plneniu, dávam 3 dobré typy: 1, ľudia často hovoria, že majú životnú poistku, aj dve, reálne ani nevedia, či sú poistení, navyše, často finančný poradca špekulatívne urobí klientovi zmluvu v sporiacom štýle, t.j. skoro žiadne poistenie, ale sporí sa mu, hlavne že provízie sú dobré... takto to robia často cez ovb alebo partners... poistenie je len malá suma, resp. žiadna, sporenie berie väčšinu 2, karenčná doba - o tomto asi nepočula väčšina tých, čo to bude čítať - ak si dnes uzatvorím poistenia a zajtra zomriem, poisťovňa nevyplatí poistné plnenie - každý sa kryje, aj poisťovňa pre prípad, že poistenec zomrie na následky skrytej choroby, o ktorej ani on sám nevie - dĺžka karenčnej doby je rôzna, väčšinou max. 24 mesiacov, karenčná doba sa nevzťahuje na úrazy, hospitalizácie atď... 3, zamlčanie aktuálneho stavu - ľudia ani nevedia, že by mali v zdravotnom dotazníku vyklopiť pravdu a keď príde na poistné plnenie, smola.... skrátka poisťovňa si dáva robiť výpis u lekára a pokiaľ sa nájde záznam o niečom, čo nebolo v zdravotnom dotazníku a na základe toho je aj poistná udalosť, tak plnenie nebude...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?