Ako funguje hypotekárny úver pri stavbe domčeku?

Profilova fotka
Môžete mi napísať ako funguje HU pri výstavbe rodinného domu? Skúsenosti..... Ďakujem ;-)
Odpovedať
1
2
5
postavis mury nad 1m, a potom mozes rokovat s bankou buduca hodnota domu je napr 100 000, uver povedzme 80 000, ale budes ich dostavat postupne, podla toho ako bude postupovat stavba uroky budes platit od zaciatku, ale istinu (=znizovanie dlhu) az ked vycerpas cely uver
Odpovedať
@rybicka_23 to záleží od toho, v akom okamihu chceš riešiť hypo - celkovo je cca 5 možností 1, založíš niečo iné a staviaš - ideál - peniaze sú na účte a míňaš ich podľa potreby, banke len doložíš znaleckým posudkom alebo fotkami, že si ich minula na výstavbu 2, založíš pozemok, ktorý kupuješ, potom si dáš urobiť projekt, stavebné povolenie a môžeš stavať - potrebuješ dosť vlastných zdrojov, je to dosť o nervy 3, máš pozemok a ideš po vybavení formalít stavať - nemusíš mať múry, ale čerpáš tranže, pričom druhú tranžu dostaneš až vtedy, keď postavíš stavbu do takej podoby, že ju vieš založiť v prospech banky v rámci katastra 4, kúpiš z vlastných zdrojov pozemok a postavíš múry do výšky 1 m - začneš čerpať úver cez tranže do dokončenia stavby 5, postavíš za vlastné hrubú stavbu a uzavrieš ju, t.j. máš okná a aj dvere namontované - vtedy nemusíš čerpať tranže na dokončenie, ale vieš dostať peniaze na účet naraz a fotkami zdokladuješ použitie :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Ďakujem moc, ani som nevedla, že je toľko možností :)
Odpovedať
@rybicka_23 no vidíš, ak sa presnejšie opýtaš, aj presnejšie ti odpoviem :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby , čo su tranže? :-N
Odpovedať
@millada tranže je vlastne určitá časť prostriedkov z výšky úveru, ktoré ti dá banka počas jednotlivých fáz výstavby - napr. v slsp máš v zmluve definované, koľko tranží budeš počas výstavby čerpať a za akých podmienok. V ostatných bankách čerpáš podľa vlastnej potreby, samozrejme, ak sú na to podmienky, t.j. prírastok na stavbe. Vo väčšine bánk sa dá čerpať 6 tranží bez poplatku.
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby My máme pozemok, potrebujeme úver na samotnú výstavbu domu. Najviac sa mi pozdáva varianta č. 1, možno by sa aj niečo našlo čo by sme založili, je to najjednoduchšie. Takže ak založíme byt a zoberieme si hypotéku na stavbu rodinného domu tak dostaneme celú výšku poskytnutej hypotéky na účet? naraz? A dokladovať použitie peňazý budeme iba fotkami? či aj bločkami?
Odpovedať
@rybicka_23 presne tak :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Ešte aj varianta č. 3 sa mi zdá jednoduchšia.
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Vlastná skúsenosť?
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby takže sa bude dokladovať len fotkami alebo aj bločkami sa musí?
Odpovedať
@rybicka_23 po 11 rokoch v poradenstve mám za sebou stovky hypoték, takže nejaké skúsenosti už aj sú :-D a vidím, kde klienti majú nervy a kde je v pohode :-D. Varianta 3 nie je zlá, ale to už ťa kontroluje banka a pokiaľ sa jej nebude páčiť prírastok na hodnote, nepustí ti tranžu. Dokladovanie stačí len fotkami :-D
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@finsluzby Super, ďakujem :D až teraz som si všimla meno :D :D :D a viete mi aj poradiť v ktorej banke sú voči výstavbe domu na HU najústretovejší? Ešte sme neboli v žiadnej banke ale rátam tak SLSP alebo VÚB.
Odpovedať
@rybicka_23 to záleží od zvolenej varianty, ale vždy platí, že je to o ľuďoch....
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby Ďakujem :-)
Odpovedať
@finsluzby bod c.5 musia byt okna a dvere? alebo napr. stacia okna a docasne dvere?alebo sa to lisi v kazdej banke. Je takyto typ vyhodnejsi ako bod c.4 Dakujem
Odpovedať
@dodik85 to už dosť záleží od banky - v niektorej musí byť stavba uzavretá, v inej nie... všetko je postavené na výške vlastných zdrojov, ale podľa mňa bod 1 a 5 sú najvýhodnejšie :-D
Odpovedať
@finsluzby co by ste odporucili v nasej situacii: mame 60% vlastnych zdrojov na kupu pozemku, 40% si potrebujeme pozicat, co je cca 15000E.no a samozrejme potom chceme stavat... co je najjednoduchsia cesta? zalozit nemame co, vlastnime byt, no je na nom hypo. dakujem
Odpovedať
@pami2 buď založ pozemok, čo sa dá v tvoje situácii v každej banke alebo ak máš malé hypo na byt, tak refinancuj hypo na byt - možno dostaneš lepšie podmienky :-D
Odpovedať
@finsluzby dakujem za odpoved.refinancovat teraz urcite nie,fix nam konci az o 2 roky a pokutu 4% platit nemienim. ak by nam znalec ohodnotil byt na vacsiu hodnotu ako hypo na nom,tak by sme ho mohli zalozit a zobrat hypo na kupu pozemku..a potom zalozit pozemok a stavat s postupnym financovanim?myslela som ze musim mat najprv zaklady a mury aby som mohla pozemok a stavbu zalozit..tak ako to je?
Odpovedať
@finsluzby a este otazka:oplati sa skor hypo na kupu pozemku cca 15000Eur alebo radsej bezucelovy uver napr. v Zuno alebo VUB?
Odpovedať
@pami2 ak vezmeš bezúčelový úver a máš povedzme slabší príjem, môže byť to pri úvere na výstavbu riadny problém...
Odpovedať
@pami2 dá sa refinancovať aj bez pokuty :-D, len musí sa to oplatiť - ako je to v tvojom prípade neviem, musel by som vidieť trocha do toho úveru, ktorý máš. Ty môžeš už založiť pozemok, len musíš mať finančné zdroje na výstavbu aspoň základovej dosky + niečo navyše.
Odpovedať
@finsluzby ako refinancovať bez pokuty mimo fixu?
Odpovedať
@finsluzby vedel by ste poradit aj nam? Je problem pri vybaveni HU, ak manzel je SZČO? Mame 50 % vlastnych zdrojov na kupu pozemku. Potrebovali by sme pozicat nejakych 10000€ a potom by sme chceli stavat. Nevlastnime ziadnu inu nehnutelnost. Mame sancu vobec na vlastny dom? =-)
Odpovedať
@bambula27 v pohode :-D, len potrebujem trocha viacej informácii, napr. základ dane, daň a obrat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Vedel by niekto poradiť aj nám?? Chceli by sme kúpiť pozemok za 20.000 eur na hypotéku a postaviť základy, následne by sme chceli dobrať ďalších 80.000 eur na stavbu domu, pričom by sme založili pozemok a následne vlastne aj stavbu. Hypotéky by sme chceli potom zlúčiť do jednej. Myslíte, že by to mohlo byť reálne z pohľadu bánk?
Odpovedať
Profilova fotka
@cikitka18 Ak je kúpna cena pozemku 20tis. a tiež je aj jeho hodnota 20tis. - tak hypo získate len cca 10tis. Banky dávajú hypotéky na pozemok len do ich 50-60% hodnoty určenej znaleckým posudkom. Čiže ak nemáte žiadne vlastné zdroje, čo chápem, že nemáte a potrebujete peniaze aj na kúpu aj na stavbu základov, tak hodnota toho pozemku musí byť o to vyššia, tzn. pokojne aspoň tých 50tis. aby ste vykryli aj kúpu, aj základy. Je možné získať aj hypotéku tak, že si dáte z príjmov schváliť napr. 100tis. a postupne čerpáte časť na kúpu pozemku, potom niečo na výstavbu, potom znova niečo na výstavbu a pod. Tento postup však nemajú všetky banky, treba si to obehať, ale čerpanie tiež bude prebiehať iba podľa aktuálnej hodnoty nehnuteľnosti, tzn. prvé čerpanie pustia 10tis. na kúpu (do 50% hodnoty pozemku), čiže stále treba mať na ten pozemok aj vlastné zdroje. Potom za časť vlastných treba vystavať nielen základy, ale tak, aby bola stavba schopná zápisu do LV ako rozostavaná a keď bude, tak banka pustí ďalšie čerpanie do 70%-90% aktuálnej hodnoty rozostavaného domu, atď. atď.
Odpovedať
andrah25 Ďakujem za rady :) Pozemky v danej lokalite sa pohybujú v rozmedzí od 30 - 70 tisíc eur nakoľko ide o novú lukratívnu časť mesta, avšak majiteľ pozemku má finančné problémy, tak sa ho chce rýchlo "zbaviť", preto je aj cena taká nízka.
Odpovedať
Profilova fotka
@finsluzby a ako pokracovat v pripade, ze mam pozemok,mam zaklady, mam vytiahnute mury -poschodie + horna platna,,, ako je to najlepsie v tomto pripade?
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?