Tónovanie penetračného náteru

Ahojte, väčšina penetračných náterov, ktoré sa aplikujú pred omietkami je bielej farby. Pri svetlých omietkach to nemusi byť problém, ale pri tmavších odtieňoch občas presvitá biely penetrák a nevyzerá to pekne. Je možné tónovať penetrák a ak áno, čím? Omietka bude silikátová, ale zdá sa, že penetráky sú univerzálne a je jedno aká ide na ne omietka, pričom zloženie je len organické spojivo, kremičitý piesok, plnivá, pigmenty, voda. Môžem použiť bežné tónovacie farby, prípadne má niekto praktickú skśenosť?
Odpovedať
@capzahradnik ak presvita penetrak nebol spravne naneseny, bolo ho vela. Za normalnych okolnosti sa penetrak vstrebe a ostane po nom iba leskly film
Odpovedať
@zita19 neviem ci myslime obaja na to iste ( 😮 ) ale ja som bol v tom, ze pred aplikaciou fasadnej omietky sa pouzivaju ine penetraky ako napr. pred lepenim EPS na stenu. Napr. nieco taketo https://baumit.sk/produkty/fasadne-om... co je po naneseni biele.
Odpovedať
@capzahradnik vsak omietku nanasas v suvislej niekolkomilimetrovej vrstve ako tam bude penetrak presvitat? Aj keby bol hraskovo zeleny, tak ti nemoze cez omietku presvitat
Odpovedať
@capzahradnik penetrak pod fasadnu omietku sa da bezne tonovat podla finalnej farby omietky, aspon mne tak v studiu namiesali na pockanie, ale je to sakra drahe, pokial sa omietka nasucha spravne, nema co presvitat 🤔
Odpovedať
Samozrejme penetrak treba tonovat, aspon priblizne do farby finalnej omietky. Tam, kde Ti budu tonovat fasadnu omietku Ti spravia aj penetrak. A nieje to vobec drahe. Treba dodrziavat odporucane technologicke postupy vyrobcov omietok.
Odpovedať
@zita19 @romanesdesign mate pravdu, ked sa dobre zasucha, tak nema co presvitat, ale tmavy penetrak je poistka. uz som videl, ze dodatocne bolo potrebne taketo slabsie zasuchane casti (hlavne ostenia okien) pretriet farbou a hoci bola v rovnakom odtieni ako omietka, po roku to zostalo take lesklejsie, tak preto by som chcel natonovat penetrak. @kejsik Baumit takuto sluzbu neposkytuje, v stavebninach objednas len omietku, pride natonovana, ale tonovanie penetraku som zatial nevidel. asi pozriem inych vyrobcov.
Odpovedať
Baumit by som nedal ani na maštaľ.
Odpovedať
@capzahradnik nevim jak na Slovensku ale v Cechach mi Baumit normalne penetrak natonoval dle barvy fasady. @kejsix muzu se zeptat proc? Chapu ze to neni Keim atd… ale ted jsem daval na dum komplet fasadni skladbu Baumit open tak by me zajimalo co je spatne.
Odpovedať
@capzahradnik neviem, keď sa robila fasáda u rodičov tak otec len objednal fasádu (zelenú, weber terranova) a penetrák a teraz prišiel. Bol síce zelený ale podstatne svetlejší ako fasáda. Bolo to skôr také zelenkavé mlieko. Každopádne ak robia fasádu poriadne, k presvitaniu penetráku nesmie dôjsť, fasáda musí kryť celoplošne.
Odpovedať
Profilova fotka
@sousedekovci89 podla mna ide skor o dobre odvedenu pracu a teda spravne naneseny penetracny nater
Odpovedať
@fulmia asi ťažko nakoľko penetrák vytvára na lepidle iba taký farebný film určite ho nekryje naplno (napr. u nás vznikla zo sivej farby lepidla taká "sivozelená" ) . Naplno musí kryť fasáda. Ak sa fasáda pri hladení "vyhladí do prázdna" tak buď je na danom mieste poriadny hrboľ a tým pádom zle pripravený podklad, alebo jej bolo nanesené menej než minimálne predpísané množstvo. Kryciu vrstvu robí vždy fasáda nie penetrák a pri dodržaní minimálnej vrstvy ho nemôže byť vidieť.
Odpovedať
@raziel628 Uz som to tu niekde pisal, znamy riadi pomerne velku stavebnu firmu a po par vratenych paletach baumit omietky a problemovh s tym spojenych prestali od Baumitu brat uplne. Taktiez iny znamy, ktory prevadzkuje stavebniny (25 zamestnancov) od Baumitu pre caste reklamacie uplne prestal odoberat. Ja mam taktiez zlu skusenost spred roka,omietka ako sopel, co sa nedala zatocit. Nikdy viac.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@capzahradnik ahoj nedavno mi robili fasadu , bielo-seda fasada a takmer antracitove poddasie na všetko pouzili biely penetrak a nic nepresvita ani na tmavej
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?