Odpoveď na príspevok od kejsix:
https://www.sk.weber/ako-zateplovat-v-zimnom-obdo… @kejsix čítal som... je to riziko no... bežne sa to robí realizátori tlačia na to že spraviť spraviť....majú skúsenosť že nič sa nestane. ale kto vie ako sa to môže prejaviť po čase?Odpoveď na príspevok od rives:
Ahoj. Je bezpečné ťahať fasádnu omietku ak je pre… @rives Ľudia, nesnažte sa mi dohebať deň... Práve mi fasadári doťahali lepidlo a dnes - zajtra idú ťahať omietku... Pritom vonku je chladno jak v prdeli. V noci hlásia kolo 0 až 2°C 😦😦😦 Radšej nepozerám predpovede a len nech robia...Odpoveď na príspevok od petersd:
@rives Ľudia, nesnažte sa mi dohebať deň... Práve… @petersd Však vonku rozostav teplovzdušné ventilátory 😂 Ja keď som mal betónový dosku, tak som rátal aj s káblami do betónu, že budem musieť dať. Našťastie, počasie sa zmenilo.Odpoveď na príspevok od frantisekca:
@petersd Však vonku rozostav teplovzdušné ventil… @frantisekca Už ani radšej na to ani nemyslím. A keď si spomeniem, na všetky tie peripetije kolo zatepľovania, tak už len nech robia, nech to dopadne, ako dopane 😦Odpoveď na príspevok od rives:
@kejsix čítal som... je to riziko no... bežne sa … @rives Nie je to riziko, sú to odskúšané postupy. Osobne by som ťahal čo najskôr ráno, samozrejme keď už nemrzne. Pri 10°C to cez deň dozreje, koniec koncov mrznúť začne znovu až nad ránom, nie o deviatej večer.Odpoveď na príspevok od petersd:
@rives Ľudia, nesnažte sa mi dohebať deň... Práve… @petersd čo ti na to povedať. mňa tlačí fasadnik že ideme ideme neni problém. ale to je klasika tých realizátorov rýchlo všetko. Technik od fasady si myslí niečo iné... tak teraz sa rozhodni. Ty už sa rozhodovať nemusíš...Odpoveď na príspevok od kejsix:
@rives Nie je to riziko, sú to odskúšané postupy.… @kejsix problém je že kým ráno stúpne teplota nad tých 5°C ako je treba bude 9 hodín. kým spravia 4ria chlapi 165m2 tak posledná stena do toho večera nebude mať veľa času.... a hlavne večer keď je 7st. a rosa tma tak tam ti to už neschne nejak....Odpoveď na príspevok od rives:
@kejsix problém je že kým ráno stúpne teplota nad… @rives Nemusí presne nad 5....Odpoveď na príspevok od kejsix:
@rives Nemusí presne nad 5.... @kejsix Tiež si myslím (a vnútorne utešujem), že keď výrobca deklaruje 5°C ako bezpečných... tak niekde pri tesovaní bola tá teplotná tolerancia určite aj nižšia. Nadejám sa, že všetko nad 0°C fasáde nepoškodí, akurát to bude pomalšie zrieť...Odpoveď na príspevok od petersd:
@kejsix Tiež si myslím (a vnútorne utešujem), že … @petersd v podstate máte pravdu. ide o to aby to nezamrzlo. Pomohli by zimné aditíva.Odpoveď na príspevok od rives:
@petersd v podstate máte pravdu. ide o to aby to … @mgx Preboha, veď ho (nás) nestrašte mrazmi a extrémnymi opatreniami voči ním... Je ešte len začiatok októbra a aj babie leto nám sľúbili. 🙂 @rives Ja by som sa neodvážil pridať do farby žiadnu inú chémiu - aditíva. Farba/omietka nie je betón !!! Úplne môže zmeniť svoje vlastnosti a potom skús reklamovať u výrobcu.Odpoveď na príspevok od petersd:
@mgx Preboha, veď ho (nás) nestrašte mrazmi a ex… @petersd ešte dnes v noci a ráno bude veľmi kritické a potom by to malo povoliť aj v tvojej lokalite ... Skôr by som sa bál zrážok, hlavne v nedeľu doodbedu ...Odpoveď na príspevok od petersd:
@mgx Preboha, veď ho (nás) nestrašte mrazmi a ex… @petersd predpoved neznamená že bude -1 či? :) možno nebude.... len čo ak bude.... :D zimnej prísade by som sa chcel vyhnúť veru, tiež sa obávam čo to spraví....aj keď tvrdia že nič.Odpoveď na príspevok od rives:
Ahoj. Je bezpečné ťahať fasádnu omietku ak je pre… @rives fasádu mi ťahali tento rok vo februári. Cez deň 12 až 14, v noci aj -5. Nič jej nieje. Silikón.Odpoveď na príspevok od rudy1973:
@petersd ešte dnes v noci a ráno bude veľmi kriti… @paracetamol123 Mne ťahali jednu stenu fasady dnes na poludnie. Teraz k večeru sa vyjasnilo, značne ochladilo a vyzerá, že takmer určite bude v noci nejaké mínus. No už sa nebojím. Omietka tak rýchlo schne (alebo vytvrdzuje ?), že už polhodinku po robote je problém poomývať plastové vedra od omietky. @rudy1973 Práve že na sobotu plánujem ťahať ďalšiu stenu. V nedeľu nech si prší 🙂Odpoveď na príspevok od petersd:
@paracetamol123 Mne ťahali jednu stenu fasady dne… @petersd a na stene to ako vyzerá? Ako rýchlo bola suchá na dotyk? Akú fasádu si dával? Silikonovu? Značka? Fasadnici povedali určite ze neni problém co?Odpoveď na príspevok od rives:
Ahoj. Je bezpečné ťahať fasádnu omietku ak je pre… @rives Určite by som to nerobil.... severná stena, ráno 4stupne... stena na 1NP zišla na 30 cm od balkónu.Odpoveď na príspevok od rives:
@petersd a na stene to ako vyzerá? Ako rýchlo bol… @rives Tak predtucha ma nesklamala a dnes v noci sme mali okolo - 1 až -3°C... Nemohol som oškrabať ľad zo skla auta 😁 ... Ráno, ešte za tmy som dal teplomer na lešenie ku nafasadovanej stene a bolo ešte pod - 1°C. Použil som silikónovú omietku Baumit Star TOP. Fasádu robím postupne po stenách, lebo nemám kompletné lešenie na celý dom dookola. Teraz sme natiahli prvú stenu - severnú. Urobilo sa to okolo obeda, teda mráz na fasádu prišiel tak cca o 8 hodín. Tak ako píšu vyššie, fasádna omietka schne, alebo vytvrdzuje, relatívne rýchlo. Vravím, už polhodinku po robote máš problém vyumývať plastové vedrá a všetko čo si si nevšimol a prischlo, už o 2 hodinky ani nedáš dole. Kus pomalšie, ale +/- rovnako je to aj na stene. Ak máš dobre vyzretý a suchý podklad, neboj sa ťahať fasádu. A ak chceš mať zicher, tak robotu stihni doobeda a večer môže smelo prísť aj do - 5°C. 😉Odpoveď na príspevok od petersd:
@rives Tak predtucha ma nesklamala a dnes v noci … @petersd ja som to ťahanie omietky dnes zrušil. včera bola predpoveď u nás -1°C ale na dvoch teplomeroch na lešení položených v predu a vzadu som mal ráno o 5tej -4°C. a Dnes vnoci hlásia -2°C, takže bude zrejme ešte viac. Áno je pravda že omietku sekne relatívne skoro, ale podla technických listov aj technikov od omietky s ktorými som volal zrenie omietky pokračuje ešte dva tri dni a tam by ti nemala klesnúť teplota nie pod 0°C ale pod 5°C. Že sa kvôli tomu môže narušiť štruktúra omietky..... Môj mozog proste nedokázal akceptovať tieto čísla + argumenty fasádnikov že tam neni voda lebo je to silikonova omietka a že mráz ti ešte pomôže vytiahnuť vodu a podobné perly. Nechcem ťa nijak strašiť, to sú informácie ktoré som zistil na technickom poradenstve. Možno to reálne je inak a nestane sa nič... ale ja nie som ochotný to riskovať. Keď sa pozriem ako je a zajtra pekne slnečno bolo by to ideálne, ale tá noc a mráz...Odpoveď na príspevok od rives:
@petersd ja som to ťahanie omietky dnes zrušil. v… @rives zaujimavy nazor fasadnikov ze tam nie je voda 😁 a co by tu tekutu strukturu robilo. Este aj v navode sa bezne pise o pridani maleho mnozstva vody do omietky pred rozmiesamim 🤣Odpoveď na príspevok od petersd:
@rives Tak predtucha ma nesklamala a dnes v noci … @petersd pod 5 st. bolo už ku večeru ...Odpoveď na príspevok od rives:
@petersd ja som to ťahanie omietky dnes zrušil. v… @rives Ale jasné, že (aj naši) fasádnici by ťahali aj za -5°C mrazu, s ubezpečením, že fasáde to absolútne nepoškodí. Oni poznajú iba pojme, že "voda",... vyschlo - nevyschlo,... zamrzlo - nezamrzlo. Také niečo, že napr. polymerizácia absolútne nepoznajú. Všetkému rozumiem, no už mám jednu stenu natiahnutú a ani zajtrajšok a ťahanie ďalšej steny už nezruším. Nech bude, ako bude,... lebo Obnov dom nepočká. 🤣🤣🤣Odpoveď na príspevok od rives:
Ahoj. Je bezpečné ťahať fasádnu omietku ak je pre… @rives Ale jak rozmýšľam, tak rozmýšľam,... pomaly začínam sa na to pozerať úplne jednoducho - ako murári, fasádnici. Aké iné procesy, okrem schnutia môžu prebiehať v natiahnutej omietke? Veď nie je to napr. dvojzložková zmes, ktorá sa pripravila a namiešala tesne pred robotou... Keby tam mali byť aj iné procesy okrem schnutia, tak by omietka stvrdla aj v uzatvorenom vedre, nie ???Odpoveď na príspevok od petersd:
@rives Ale jak rozmýšľam, tak rozmýšľam,... pomal… @petersd najjednoduchšie je rozmýšľať takto primitívne. Preto to aj robia lebo je to pohodlne a jednoduché. Zjavne ti fasadnici nemajú,ani,šajnu s cim robia ake je zloženie atd... Ale neviem ci úplne zbytočné píšu tie technické listy...alebo to je len na ochranu výrobcov a nemá to vyznam? Neviem. Ale sú tam pojmy ako,znenie omietky a ta voda musí ísť preč. Ak,máš penetrak ktorý ti vlastne zatvorí lepidlo tak ta voda stoji len v tej 1.5mm omietke a musí von. Ak zmrzne voda vieš čo sa deje. To vedia aj tí murári ze beton nesmie zmrznut ani rýchlo uschnut. To im už nie je jedno. Ale voda v omietke im je jedno... To ze tu omietku sekne je jasne. Ale je suchá? Ak je vonku 5st a vlhkosť vzduchu 80% neschne nič. Ale to sú moje úvahy. Neviem aký dôsledok môže mať realne taky mraz,na omietku. Nemam skúsenosť. Vo vetre ti nestvrdne lebo je to uzavreté vo vacsom objeme, neodparuje sa voda a nepôsobí tam vzduch...