Ahojky, bývam v tehlovom dome. Potrebovali by už tie tehly nejakú renováciu. Otázkou je, ako na to. Napadlo ma tak naivne, že nejako ich prebrúsiť, možno len nejakým šmirgľom a niečim asi natrieť. Určite nechcem, aby sa leskli, teraz sú pekné, matné, len už dosť tak zagrcané od všetkého (vtači trus, staré lepidlá, pur peny, šrubky atď atď), čiže priamo len náter neprichádza v úvahu. Ale zas tiež si neviem celkom predstaviť brúsiť tehlu po tehle... aj keď do dôchodku by som to hádam dal (mám 29) 😄 Takže nejaké návrhy? Nedá sa to ani plošne brúsiť, lebo je to stará 80 ročná stavba, niektoré tehly sú vpadnuté, iné trčia a ten rozdiel je hocikedy aj centimeter.
Ibaze, nic ine, nez pracne kartacovat tehlu, po tehle neni. Ci uz rucne, alebo kartacom v flexe.
Este pieskovanie, ale je ta podstatne drahsia varianta.
Pozor na volbu kartaca, niekedy zanechavaju na tehle kovovy odlesk, zvlast exterier je to pozorovatelne.
@frantisekca Vedel by si odporučiť konkretny kartač na flexu/vrtačku? Možno existuje aj niečo vhodné na unášač, či? Predpokladam, že kartač by nemal byť kovový, lebo to by doškriabalo...
Kefy s keramickym brusnym zrnom, silikon karbid a podobne. Ibaze tie ceny su extrem (a je mozne, se otryskavanie by mohlo byt lacnejsou alternativou), takze vyskusat ROH (vysokopevny nerezovy drot), naj asi hrncova kefa.
Potrebne vyskusat, ci nezanechava odlesk. To sa neda jednoznazne povedat, aj tehly su rozne vypalene, rozny material, casom povrchovo zdegradovany.
Tiez tazko odporucat, ci zvolit zvlneny, alebo splietany, zrovna tak hrubku drotu.
Proste sa musi vyskusat na danej aplikacii.
No, a podla toho, ako to pojde, ci nepojde, tak zvazit otryskavanie. Cenu nik takto do vzduchu nepovie, to sa da iba na zaklade obhliadky, pokial ma byt cena relevantna.
Zbieram staré tehly a čistím ich vždy najprv Karcherom, potom ak ostane ešte malta odtraňujem ju prípravkom od HG. Výborne to funguje na vápenné a vápenno-cementové omietky. Ostatné mechanicky. Ak je to stará vysokopálená tehla ( väčšina puncovaných tehál ) vydží aj dosť drastické zaobchádzanie, strojové tehly sa môžu aj rozpadávať. Naozaj to treba skúšať rôznymi prostriedkami. Ošetrenie po vyčistení je najlacnejšie vodným sklom ale tehly majú potom trochu lesklý povrch. Špeciálne prípravky na matnú úpravu sú dosť drahé ( napr. BASF prípravok na impregnáciu kamenných povrchov pod označením PCI ).