Opadanie muriva ma stene domu

Dobry den, prosim poradte mi aka je pricina nasledovneho problemu. Dom je zatepleny z 3 stran, postihnute miesto kde odpada cela omietka nie je zateplene. Dom je 50 rocny, z tehly. Na inych miestach nic neopadava. Dakujem za vase postrehy.
Odpovedať
Vlhkosť?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kubik94:

Dobry den, prosim poradte mi aka je pricina nasle…
@kubik94 aku hydroizolaciu ma dom?
Odpovedať

Dobry den, prosim poradte mi aka je pricina nasle…
@kubik94 ja by som to obil do živého- aj tak to časom odpadne a zmeral vnútornú vlhkosť muriva. Môže to byť iba v omietke- je silne hydrofobna a zvonku môže z toho chodíka zatekať na omietku. Prípadne po obití vylúčite, či nesadá-nepraská murivo-základ.. Následne podľa zisteného problému riešiť.. 50 ročný dom by mal mať funkčnú hydroizoláciu proti vzlínavej vode. Ten chodník tam mohol byť navyšovaný, ak je nesprávne spádovaný, dá sa to vyriešiť. Odkopať, odizolovať nopovou foliou, zasypať drenážnu ryhu štrkom prípadne len chodník správne spádovať... Skontrolovať funkčnosť okapov a zvodov, vodu dostať čo najdalej od domu. Ked nepomôže toto, potom sledovať vlhkosť muriva ako zvonka, tak aj zvnútra, prípadne izolovať chemicky, alebo podrezaním steny. Ale to je skôr krajné riešenie. Tie prvé kroky by mali problém vyriešiť. Merač vlhkosti muriva sa dá kúpiť za nejakých 15-20€, orientačne vie stanoviť, či sa jedná o problém povrchový, alebo vodu ťahá cez základ. Vtedy je vlhká aj vnútorná stena, aj ked opticky to nemusí byť vidno.
Odpovedať
Profilova fotka
zistite, kadiaľ ide kanalizácia z domu. To nie je vzlínajúca vlhkosť po daždi ale klesanie podmytého základu,
Odpovedať
Profilova fotka
problém bude hlavne v tom nezateplenom mieste. keď je stena nezateplená, na rozdiel od zateplených častí domu môže viac pracovať pri zmenách teploty a vlhkosti, čo časom vedie k praskaniu a opadávaniu omietky. tiež sa môže stena viac namáhať mrazom a dažďom, hlavne ak je staršia tehla a omietka už nie je úplne pevná. odporúčal by som zvážiť opravu omietky a prípadne aj dodatočné zateplenie alebo aspoň ochranný náter, aby sa podobné opadávanie znížilo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zicher:

@kubik94 ja by som to obil do živého- aj tak to č…
@zicher dajte prosim typ kde taky merac zozeniem vdaka
Odpovedať

@zicher dajte prosim typ kde taky merac zozeniem …
@kubik94 kúpil som ho asi pred desiatimi rokmi v lidli.. za 15€. toto je trošku iný model, ale určite bude postačovať na orientačné meranie https://www.lidl.sk/p/parkside-multif...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?