Odpoveď na príspevok od korrty:
Dobrý deň, mám otázku, či tu má reálne niekto skú… @korrty Nie je prevetrávaná fasáda ako prevetrávaná fasáda. Nie každá má špáry. Skúsenosti mám s drevenou fasádou (perodrážka). Sem tam v drážkach a nedokonostich dreva vídam samotárske včely a malé osičky. Z každej mám dobrý pocit, sledujeme ich s spolu s manželkou.Odpoveď na príspevok od korrty:
Dobrý deň, mám otázku, či tu má reálne niekto skú… @korrty mne minulý rok vylietali spod strešnej škrilde pri vikieri osy. Veru nebol som nadšený, ale nechal som ich dožiť, nechcelo sa mi kvôli tomu rozoberať strechu. Fasádnu izoláciu mám nalepenú na hrebeň, pre istotu.. Žiadne duté priestory, aj buchty som odmietol. Asi by som sa veru netešil, keby mi z pod fasády vylietali včielky... Radšej som zainvestoval do minerálnej vlny, aby stena dýchala, ale isto nie odvetrávanú fasádu... To je môj subjektívny názor. Pod prístreškom na drevo majú svoj domček z trubičiek, tam nech sa nasťahujú, ale nie mne do fasády....Odpoveď na príspevok od zicher:
@korrty mne minulý rok vylietali spod strešnej šk… @zicher A Ty si myslíš, že keby si mal urobenú izoláciu, tak ako sa má, tak že by si pri sklenenej/minerálnej vate nemal mať odvetrávanú kondenzačnú medzeru medzi murivom a izoláciou ?Odpoveď na príspevok od petersd:
@zicher A Ty si myslíš, že keby si mal urobenú iz… @petersd ja si hlavne myslím, že pri hrúbke muriva 43 cm a hrúbke minerálnej vlny 15 cm žiadnu odvetrávaciu fasádu nepotrebujem. Mám silikonovú omietku, tá je paropriedušná. Odvetrávanie má zmysel vtedy, ked je použitý polystyrén a omietka nedýcha. A to mi príde kontraproduktívne, odvetrávať okrem vlhkosti aj unikajúce usporené teplo. Ja som si priplatil za vlnu a nechcem mať žiadnu medzeru, ale to je môj osobný názor. Kto chce, nech si dá odvetranú. Ked mám rosný bod mimo muriva, nemám čo odvetrávať.Odpoveď na príspevok od milanpl:
@korrty Nie je prevetrávaná fasáda ako prevetráva… @milanpl včeli samotárky? také u nás nie sú neprežili by, to je nie žiaden opeľovač,takže pozoruj lepšie ,Odpoveď na príspevok od duzu:
@milanpl včeli samotárky? také u nás nie sú nepre… @duzu Internet a odborná literatúra sú plné odkazov o včelách samotárkach/samotárskych včelách na území Slovenska. Odhadom tu žije 650 druhov. V opeľovaní niektoré druhy konkurujú včelám medonosným. Takže lepšie študuj. Ale nie o tom je táto téma.Odpoveď na príspevok od milanpl:
@duzu Internet a odborná literatúra sú plné odkaz… @milanpl čítam vraj hmyz roka 2024 v čechách a len ťežko rozoznať zo 600 druhov, nepíšu či zahynie pri bodnutí človeka, zase inde som čítal v čechách je najviac včiel medonostných a vytláčajú ostatné opeľovače