Grafitový polystyrén: skúsenosti, ochrana a použitie

Ahoj, chcel by som sa opýtať aké máte skúsenosti z grafitovym sivým polystyrén je pravda že ho poskodí slnko ak svieti na na neho a nieje na ňom Kleber? chodievam okolo jednej stavby a tam je už dlho nalepení bez nejakej povrchovej upravy, v mojom prípade mám 44cm hrubé steny z palených tehál rok 1943, tak by malo zmysel ušetriť pár cm na hrúbke izolacie
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudo1234:

Ahoj, chcel by som sa opýtať aké máte skúsenosti …
@rudo1234 vo Vašom prípade by bolo lepšie si dať prerátať akú hrúbku izolácie máte dať, aby Vám nevznikal rosný bod niekde v murive Grafitový polystyrén má lepšiu lambdu, ale zas ak nemáte pasívny, nulový, atď. dom.... tak pei izolácii nad 15 cm už sa tie straty dorovnávajú Ale dajte si to prerátať, to Vám možno ušetrí viac eur
Odpovedať

@rudo1234 Zvyčajne lacnejšie vychádza hrubší biely EPS, než ten grafitový (prepočítaný ekvivalent bieleho EPS). Takže ak je priestor, tak biely kôli cene. Predovšetkým je ten grafitový náchylný na ohýbanie, keď naň svieti slnko (bimetalový efekt).
Odpovedať

@rudo1234 Ja som dával 16cm grafitový. Kvoli menšej hrúbke (komplikácie v projekte). Zohnal som ho za cenu bieleho (20cm čo bol cca ekvivalent). Mal som ho rok neoklébrovaný aj na južnej stene. Nebol problém s degradáciou, oproti bielemu, ktorý sa po roku už drolil. A nevšimol som si ani problém s krútením, žeby za ten rok nejak sa poodtŕhal alebo čo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od kajo873:

@rudo1234 Ja som dával 16cm grafitový. Kvoli menš…
@kajo873 to je zaujímavý názor z praxe keďže všade sa uvádza nemôže byť na slnku
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od mellie111:

@rudo1234 vo Vašom prípade by bolo lepšie si dať …
@mellie111 to je tiež pravda unas je viacero rovnakých domov jeden má 5cm polystren fasáda z roku 1990 a rozprával som sa z majiteľom že mu nič nevlhne, ale štandard čo majú u nás domy je 10cm, pri tých 15cm budú už pôvodne plastové okná dosť hlboko osadené
Odpovedať

@rudo1234 máme na podobnom dome / z r.1970 , kombinovaná skladba 45 cm / od r. 2000, biely EPS 5cm, ak by som zateľoval teraz dal by som biely 15 cm EPS a 30 cm vatu na pôjd ... Okná máme 3oj sklo ...
Odpovedať

@rudo1234 Práve teraz zatepľujem dom s 12 cm sivým NEOdurom z Podolinca. Ak niekto tvrdí, že je drahší, oproti bielemu, tak iba šíri klebetu a nevie, o čom debatuje. Robil som si kadejaké cenové prieskumy a výsledkom je, že napr. 12 cm NEO ma vyšiel +/- takmer narovnako ako keby 15 cm biely. Dobrý je však každý centimetrík, nebudem si z okien robiť strielne ako na hrade, alebo ukrajovať zo šírky chodníka kolo domu. Inak sivý NEO má pri rovnakej hrúbke asi o 20% lepšie tepelnoizolačné vlastnosti než biely EPS. Teda moja sivá 12-tka je na tom izolačne podobná ako biela 15-tka. Čo sa týka práce so sivým polystyrénom, tak je naozaj pravda, že ho netreba nechať na slnku (prilepený na stene) bez ochrany. Čierna farba absorbuje oveľa viac tepla, než biela a tabuľa viac dilatuje. Už výrobca polystyrénu, ak si to objednáte, vie na sivý NEO naniesť na jednu plochu ochrannú (zrejme bielu) farbu a presne z tohto dôvodu, o ktorom rozprávam. Stojí to okolo 2 €/m2. A keď si toto riziko uvedomuje aj samotný výrobca XPS, tak nejaké amatérske rozjímania, že "slnko mu neškodí" nie sú na mieste. A ešte jedno dôležité: Sivý grafitový polystyrén potrebuje iné lepidlá, než biely, a preto aj vyjadrenia majstrov fasadárov, že "to je jedno" sú hodnotovo také isté, ako že "slnko mu neškodí" 😁
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od rudy1973:

@rudo1234 máme na podobnom dome / z r.1970 , komb…
@rudy1973 Vata je super - ale pre kuny, myši a podobnú háväď... A to už nevravím o jej nasiakavosti.
Odpovedať
@petersd Šedý lacnejší? O bielom pod 50€/m³ viem (aj na 46€/m³ sa dá dostať). Ak ekvivalent šedého a prepočet, to by musel byť po nejakých 55€/m³.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od frantisekca:

@petersd Šedý lacnejší? O bielom pod 50€/m³ viem…
@frantisekca cena 12cm šedého = cca cena 15 cm bieleho
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od petersd:

@frantisekca cena 12cm šedého = cca cena 15 cm b…
@petersd To je aká?
Odpovedať

@rudo1234 Práve teraz zatepľujem dom s 12 cm sivý…
@petersd "amatérske rozímanie" ... máš skúsenosť po roku čo sa s ním stane? Ja som mal rok vedľa seba biely, grafitový Austrotherm a pur pena ktorou sa to lepilo na južnej strane. Po roku biely zožltol a drolil sa. Pur pena tiež nie je UV stabilná a drolila sa. A tento grafitový tomu nič po roku nebolo. Reálna skúsenosť z praxe tebou pomenovaná "amatérske rozímanie"...
Odpovedať
ja mam taku skusenost, grey pohode, trosku meni rozmery ale mm ... biely zozltne, staci povysavat / umyt ... pur pena, zozltne a tiez iba na povrchu, ked sa potom odreze nadbytok tak je tam pohode, preto rezat co je vonku az ked to idem zapravovat :)
Odpovedať

@petersd "amatérske rozímanie" ... máš skúsenosť …
@kajo873 Evidentne si mimo a vôbec si nepochopil o čom je debata. Prečítaj si vlákno od začiatku ešte raz, až potom "rozjímaj". Nikto teraz nerieši (UV) degradáciu jednotlivých materiálov, ale ich teplotnú rozmerovú dilatáciu, ktorá následne priamo ovplyvňuje kvalitu lepeného spoja, ktorým je materiál prilepený na podkladovú stenu.
Odpovedať

@kajo873 Evidentne si mimo a vôbec si nepochopil …
@petersd Evidentne nevieš čítať s porozumením "..aké máte skúsenosti z grafitovym sivým polystyrén je pravda že ho poskodí slnko ak svieti na na neho a nieje na ňom Kleber.." odpovedal som na prvý komentár autora diskusie, kde sa jasne pýta či ho poškodí slnko. Ja to chápem tak že chce vedieť či nedegraduje materiál na slnku. A čo sa týka tej dilatácie, tiež som s tým nemal problém. Lepil som na pur penu, a po roku držalo všekto na svojom miete, nič sa nepoodtŕhalo. To je moja osobná skúsenosť.
Odpovedať

@petersd Evidentne nevieš čítať s porozumením "..…
@kajo873 Čo to je za doba - "rok" ???? Ak sa to fakt teplom naťahuje/zmršťuje, tak pri nevhodnom - tvrdom lepidle, sa môžu narobiť mikroskopické trhliny, zatiaľ to síce ešte drží, no spoj stratí silu a odpadne to až po dlhšom čase. Alebo majster fasadár by povedal: "Ale čo! Nič neodpadne! Veď sú tam nabité plastové tŕne, tie tiež niečo podržia.! 😆
Odpovedať
Článok sa načítava...

@kajo873 Čo to je za doba - "rok" ???? Ak sa to …
@petersd rudo1234 sa pýta na skúsenosti ľudí so sivým eps bez klebra na fasáde. kajo873 mu svoje skúsenosti opísal. Ty s tým skúsenosť nemáš a ešte si zhejtoval kajo873. Ach jo. Ale k téme, my sme mali "len" jedno leto sivý eps na fasáde a nič sa mu nestalo. Neodtrhlo ho, neskrutilo, nedrolil sa. A to boli poriadne horúčavy so silným priamym slnkom.
Odpovedať
... No, jo,.... asi výrobca sivého polystyrénu xuja tomu rozumie, čo vyrobil, keď ho káže, čím skôr dať do lepidla, alebo nejakého bieleho povrchu... A na túto tému je podobných článkov plný internet. Hlavná vec, že zopár jedincov z MS urobilo závratné testy so sivým EPS, (alebo videlo sivý nalepený na nejakej stavbe) a dočista vylúčilo konšpiráciu o sivom polystyréne... Výrobca by sa mal učiť !
Odpovedať

... No, jo,.... asi výrobca sivého polystyrénu xu…
@petersd prosím ťa, môžeš sa držať témy, čo je hore v názve uvedené? Skúsenosti ľudí ho zaujímajú. Čo odporúča výrobca si dohľadá sám.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od nororo:

@petersd prosím ťa, môžeš sa držať témy, čo je ho…
@nororo Ďakujem za upozornenie p. samozvaný moderátor diskusie, roztriasol som sa strachom... Však že mi nezmažeš moje príspevky?
Odpovedať
Pred cca 25 rokmi som zatepľoval tým šedým polystyrénom z Podolinca. V priebehu týždňa od dovozu som ho nalepil lepidlom Weber a hneď aj zasieťkoval, cca do mesiaca sme na to dávali fasádnu omietku. Doteraz žiaden problém. Zopár odrezkov mi z neho ostalo, občas ich používam napr. ako podložky pod dosku keď ju režem dosky maflíkom. Odrezky sú prevážne v šope, ale často aj vonku na slnku a nepozorujem na nich žiadne zmeny. Výrobca píše, že je stabilizovaný a UV odolný, napriek tomu by som ho dlhodobo (rádovo niekoľko mesiacov) slnku nevystavoval. Ak ho však do niekoľko týždňov prekryjete lepidlo a omietkou tak určite vydrží dlhšie ako my.
Odpovedať

@nororo Ďakujem za upozornenie p. samozvaný moder…
@petersd v pohode, nemáš za čo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od juraj_k:

Pred cca 25 rokmi som zatepľoval tým šedým polyst…
@juraj_k fúha to sa mi nechce veriť že už 25 rokov je trhu šedý polystyrén :), V každom prípade zaujimímave názory z praxe ktoré má prekvapili.Ja som sa nakoniec rozhodol pre biely a už mám tým pádom o problém menej škoda že tento rok už nestihnem zatepliť. Ďakujem za názory od Všetkých
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?