Drevená fasáda na váľkovom dome - skúsenosti a otázky

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či tu má niekto skúsenosti s drevenou fasádou na váľkovom dome. Máme kamenný základ asi do výšky 1m, potom striedavo dva rady váľku (nepalena tehla) a jeden rad pálená tehla. Chcem urobiť rošt (zvislé hranoly), mám k dispozícii vzduchosuché smrekové hranoly o rozmeroch 11x10 cm a výška má byť 3,3m. Hmotnosť hranolov na jednej stene, v rozostupe 60cm mi vychádza asi 260kg plus obklad Rombus o hrúbke 28mm na tú plochu (3,3m x 7,5m) vychádza na 300kg. To je dokopy 560kg. A toho sa dosť obávam, či mi to tá stena udrží, aj keď chcem použiť hmozdiny do hĺbky 300mm a vruty v dĺžke 400mm. Asi 5 alebo 6ks na jeden zvislý hranol. O silu šróbov sa nebojím. Mám obavu skôr z toho, či mi tá záťaž nevyvalí polovicu hrúbky múru. Hrúbka múrov je cca 50 cm. Ďakujem.
Odpovedať
Treba spraviť tahovu skúšku,hlavne sa trafiť aspoň 4 ks hmozdinky do valku a nie do špary. ,že to vyvráti stenu toho by som sa nebál, nie je to veľká záťaž na toľko M2. Len aby hmozdinka držala .
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od willinko23:

Treba spraviť tahovu skúšku,hlavne sa trafiť aspo…
@willinko23 Ďakujem za reakciu. Rozmýšľam aj nad tým, že s hmoždinou použijem pre vyššiu pevnosť aj chemickú kotvu. A ešte jedna vec, že budem vŕtať pod uhlom. Pár stupňov nadol do múru, aby to nemalo tendenciu vytiahnuť sa. Ale to môže zas viesť k odlomeniu zo steny, lebo váha bude tlačiť na "podklad" v inom uhle ako v rovine. Keby to bola betónová stena ako v paneláku, tak mám fasádu už hotovú. Táto pevnosť-nepevnosť mi robí starosti.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rombus:

Dobrý deň. Chcel by som sa opýtať, či tu má niekt…
@rombus Ked som rekonstruoval u nasich tak steny boli tiez z nepalenej tehly. Na uchytenie skriniek ci uz kuchynskej linky, alebo v obyvacke vitriny som pouzil obycajne samorezky tusim to bol rozmer 6x120. Drzi to takto uz cca 10 rokov a ze tie skrinky maju ovela vacsiu hmotnoost na m2 ako tvoj obklad. Osobne by som sa hmozdinam vyhol, aby sa nestalo, ze ako sa bude hmozdina roztahovat tak tehla praskne. Vyskusaj zavrtat jednu samorezku do toho a zaves sa na to. Ak ta to udrzi (co urcite udrzi) tak obkladu sa nemusis bat. Stena tu vahu vydrzi.
Odpovedať
Profilova fotka
Co tak to nejako vymysliet aby to len nevyselo ale aj na niecom stalo???
Odpovedať
Profilova fotka
neriešte, popis by bol dlhý, robte...
Odpovedať
Profilova fotka
Odpovedať
Profilova fotka
my mame zateplenie drevovlaknitou doskou na valkovom dome a drzi
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Co tak to nejako vymysliet aby to len nevyselo al…
@wolodymyr No pôvodný zámer bol taký, ale tam je zas to riziko, že keď to nebude vysieť s určitou záťažou, tak sa to môže vytiahnuť. Čo je asi blbosť, ale riešili sme uz aj takýto scenár. No a ak to má na niečom stáť, tak to treba vykopať jamy a urobiť betónové stĺpiky ako podpery. Podpery a šróby zavŕtané pod miernym uhlom nadol, by bolo asi najrozumnejšie riešenie. Ale asi zvolím menšie rozmery hranolov, 60x80 tenšiu izoláciu a tenší obklad. Nejaký len tatranský profil 20mm. Keď som to prepočítal, tak mi to na tú plochu vyšlo o 230kg menej. Z 560 na cca 330.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od peter_durfina:

@rombus Ked som rekonstruoval u nasich tak steny …
@peter_durfina Tam sa ale pri rozťahovaní hmoždiny nemá kam váľok posunúť, ak by aj praskol, lebo je tam malta. Iba, že by sa z kraja odštiepilo. 🤔
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od jan45:

@jan45 Tak Vy ako skúsený reštaurátor významnejších historických objektov, ste mi týmto moje plánované postupy schválili. 😁 Idem objednávať materiál. 😁😎
Odpovedať
Profilova fotka
Ak to pomoze - u nas takto kotvili dosky pre izolaciu. Dole styrodur, na tom ta hlinikova lista, potom nejaka izolacia - velmi sa to podobalo ytongovej tvarnici, ale zabudla som ako sa to presne vola, na tom hranol. Hranol prichyteny tymi L-kovymi profilmi. Horna pristavba bola izolovana vatou a tiez tam bola hlinikova lista medzi drevovlaknitou doskou a mineralnou vatou
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od sissik:

my mame zateplenie drevovlaknitou doskou na valko…
@sissik Ale ja chcem masív. Tatranský, zrubový alebo rombus obklad.
Odpovedať

Ak to pomoze - u nas takto kotvili dosky pre izol…
@sissik Zrejme vám to robila firma. Profesionáli a rozpočet tam bol zrejme tiež niekde inde. Ja som na to sám a musím strážiť rozpočet. Ale vyzerá to zaujímavo. Ďakujem. Ja zrejme tie idem robiť pätky popri múroch a bude to aj na niečom stáť. Teraz už ani tak nie kvôli hmotnosti a kotveniu, ale kvôli krivým stenám. Asi ľahšie dosiahnem rovinu, keď budú zvislé hranoly na niečom stáť. No každopádne ich bude treba podkladať a na každom mieste iná hrúbka podloženia.
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od rombus:

@sissik Zrejme vám to robila firma. Profesionáli …
@rombus ano, mali sme projekt a na nepalenu tehlu navrhli take zateplenie. Ide o to, aby si mal izolaciu aj od vlhkosti. Nemozes ten profil potiahnut len tak po zem. Nerozmyslas aj nad zateplenim? Ked uz ides davat ten profil? My sme nemali neobmedzeny rozpocet, ale takuto vec sme sa zhodli, ze urobit poriadne. Do toho uz nebudes pichat najblizsich 20r.
Odpovedať

@rombus ano, mali sme projekt a na nepalenu tehlu…
@sissik No chcem dať pod obklad konopnú izoláciu. Nie nejak hrubú vrstvu, skôr len tak, aby sa rátalo, keď tam už vznikol na to priestor. Doteraz sme izoláciu nemali. A obklad nebude samozrejme po zem. Dom je v miernom svahu, takže na dvoch stenách bude asi 70 cm od zeme a na jednej hornej stene vychádza skoro po zem, ale tam je drenáž, čiže ak by mal byť ozaj úplne po zem, tak sa z nej trochu odhrabe a pôjde tam popri stene drevený agátový chodník na rošte, tak sa to tam nejak prispôsobí.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od wolodymyr:

Co tak to nejako vymysliet aby to len nevyselo al…
@wolodymyr Bude to stáť na pätkách, len to preväzovanie pätiek s kamenným "zakladom", tiež nebude sranda.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?