Domy a ich fasády

Ehm...mozno budem za rejpala, ale neda mi. Ked tak sledujem posledne trendy na SK co sa domov tyka, tak mam dojem, ze slovaci bud vobec nemali alebu stratili zmysel pre mieru. Bud su domy kikiriki pofarbene a posobia rusivo az skaredo alebo su temne tmave - siva prilis tmava. K to,mu tie kombinacie....Co to tu mame za jablkovo zeleny fenomen? Na barakoch, v barakoch...Uf, no, proste zacinam tu postradat taku prijemnu striedmost, eleganciu a jednoduchost, v ktorej najcastejsie tkvie krasa. Plus trend betonovych plotov natrepanych az na hranice chodnikov bez ponechania kuska pody na zelen...cudne zacinaju vyzerat nase ulice. Ako vybehy pre zvierata. Ziadna alej, ziadne travniky. Vsetko za betonovymi murmi, kriklavymi fasadami....sklamana zacinam byt. Chyba mi malebnost. Vam nie? ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
a nielen fasády domov, ale aj v interiéri prevláda šedá, šedočierna v kombinácii s bielou , sem tam hnedou.... vyzerá to dosť smutné
Odpovedať
Profilova fotka
Nemyslim si ze to je tak... Skor je to tym ze kikiriki dom hned uputa, no decentny bezovy alebo biely si ani nevsimnes... A tie sialene farby su tu uz aspon 10 rokov... Pomaly to je na ustupe...
Odpovedať
Verme vsetci, ze kikiriki su na definitivnom ustupe, ale vzmaha sa vyuzivanie roznych materialov a to by som tiez nazvala istym sposobom kikiriki, lebo hitom je kombinacia omietka + kamen + drevo + tehlicky a niekedy je to teda brutalne prekombinovane a na jednej fasade pas taky, na druhej iny a diagonalny :-p Len, aby to bolo nejako zvlastne, zaujimave.
Odpovedať
Ved niekomu sa moze pacit napriklad decentna biela, niekomu kamen inemu zasa drevo. A samozrejme najdu sa aj taki komu sa pacia kikiriki farby... Ved sto ludi sto chuti.. Co tu chces akoze tym vyriesit? Zbytocne zalozena tema...
Odpovedať
@majster1 neriesim nic, len som sa spytala. Smiesne ako niekto hned oznaci temu za zbytocnu. To len tak, off topic. No jo no, sto ludi sto chuti. U nas plati, ze si kazdy aj meter od suseda moze postavit co sa mu zachce, bez ohladu na celkovu zastavbu. A tak tu mame mini bungalov v kikiriky prevedeni kusok od plota mega kocky s plochou strechou...Do toh dalsich iks stylov a celkovy dojem z ulice je jeden des. Nuz, asi sme fakt nevkusaci, to je jedna vec, druha je, ze tu neplatia absolutne ziadne pravidla a podla toho to aj nalezite vyzera. :-p
Odpovedať
@madein1974 dom ma putat? Preco? Ale je fakt, ze prudko jedovato fialovy, ktory som dnes videla naozaj cloveku vramuje rovno do oci. Hm....uputal, nevkusom a prisernostou. Uznavam. ;-) Inac, ked si uz nacal temu uputavania - cim to, ze napr. v takej Britanii su domy rovnakych fasad a napriek tomu putaju pozornost? Zeby to bolo skor tou nadhernou zelenou, ktora u nich neustupuje betonovym murom nalepenym na chodnikoch ale dava sa jej priestor? Alebo tym, ze tie domy krasne zapadaju do krajiny, nicim ju hrubo nenarusaju ale pekne ju dotvaraju?
Odpovedať
Profilova fotka
@jabadaba Ja nikde nepisem a ani netvrdim ze dom ma uputat... Domy v Uk uputaju tym ze su vsetky rovnake... Uputaju nas lebo sme zvyknuty na to ze je kazdy dom iny u nas... Preto sa nam to zda pekne ze su vsetky rovnake... Je tam ina tradicia... Iny design... Tam si tvrdo strazia tradicie a kedze je tam tradicna vystavba z tehal, zakon nuti stavat z tehal.
Odpovedať
@madein1974 ved to, prave to som mala na mysli, ze v Uk a aj v inych krajinach si urcite tradicie chrania a reguluju zivelnost vo vystavbe. U nas takato regulacia chyba a je to skoda. Ja som Ta pochopila tak, ze dom ma uputat a u nas je to tou fasadou. Mozno som len zle pochopila tvoj prispevok. Potom pardon. ;-)
Odpovedať
@madein1974 inac, aj teraz z Menorcy mam odpozorovane, ze domy boli prevazne jednotnych farieb. Sem tam sa vyskytli domy aj zlte ci oranzove, ale len v jemnych tonoch a bol to skor zriedkavy jav. Vacsina je biela ci jemne kremova, s dodrzanou stredomorskou architekturou. Ak sa medzi tymito domami, v jednotne posobiacich ulickach, vyskytlo cosi moderne, uz to nezapadalo a nehodilo sa do kontextu tak zastavby ako aj razu krajiny. Ale ako pisem, bol to skor vynimocny jav nez bezny. Tak ako je tomu u nas. Mozno keby sa u nas nestavalo tak nestastne na kope, tak by aj rozmanite domy neposobili ako bez ladu a skladu, pretoze by zanikli v zeleni. Len u nas je katastrofa s pozemkami, seka sa to na minimum a tak su domy doslova nacvakane na seba, bez volneho priestoru na zelen pred nimi ci pozdlz ulic. Potom to posobi otrasne a zial, vyniknu tie rozmanitosti vo "fantaziach" obyvatelov. :-p Myslim si, ze prave z hladiska mini pozemkov by mala byt urcita regulacia.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?