Aku farbu na dreveny fasadny obklad

Ahojte, mate nejake dobre skusenosti s lazurami, ktoré sa vám osvedčili v exterieri? Konkretne chcem pouzit lazuru na vonkajsie obitie tatranskym profilom a dalsie drevene prvky, ktoré su vystavene vonkajšej vlhkosti a poveternostným vplyvom. Celkom sa mi pozdaval Remmers HK Lasur.
Odpovedať
Profilova fotka
@feriicko Viem, že ekológovia a ochrancovia prírody budú iného názoru, ale treba zmiešať starý motorový olej (pre svetlejší odtieň z benzínového motora a pre tmavší odtieň z dieselového motora) s trochou nafty a trochou benzínu, ktorý zaručí vzlínavosť do dreva a tým to natrieť. Nebude to lesklé, ale bude to pekné a hlavne to nebudeš musieť pracne obnovovať. Je to vyskúšané a funguje to spoľahlivo. :-)
Odpovedať
my sme to tiež tak robili a aj robievame. proste ten olej to drevo tak zakonzervuje, že vydrží dlhý čas tak povediac bez údržby. je to roky zaužívaný spôsob si myslím
Odpovedať
Profilova fotka
@krahuliatko Známy tak konzervoval všetko drevo na chalupe v Poltári a po desiatich rokoch bez opakovaného náteru vyzerá tak isto, ak nie lepšie, ako keď ho natieral. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
no, sme tu zmeska ekológov, ale mám rovnaké skúsenosti
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 aký pomer tých zmesi? Dá sa použiť i na otvorené terasy?
Odpovedať
obtriet sa o takto osetreny obklad je potom cista radost ;-)
Odpovedať
Skor som myslel nieco s odtienom Orech :D a veru motorovy olej moc nechcem davat na rodinny dom :)
Odpovedať
@feriicko ten remmers nieje zlá voľba ... voliť treba náter aj podľa vzhľadu ak vyberáš tenkovrstvú lazúru ktorá ma olej a vosk budeš mať navrchu aj tenký film ktorý sa môže lesknúť, ak penetračnú trebárs s olejmi alebo priamo olejovú lazúru máš pekný matný vzhľad čo odpudzuje vodu... veľa závisí aj aké je to drevo a na akú stranu svetovú bude umiestnené...treba rátať s tým že čokoľvek dáš na slnečnej strane max životnosť náteru 3-4 roky na severnej ti to vydrží možno aj 10... @jamk1 no ono to funguje a ten plot prežije xy rokov ale zas tých výparov sa nezbavíš... podobne natieral sused o ulicu ďalej možno aj 20 rokov dozadu plot ako nový ale keď naň zasvieti slnko a ideš hlavne v lete ten oder je stále neskutočný takže grilovačky pri takomto plôtiku či inde nehrozí... ale najlepšie nátery na drevo sú s olejmi a oleje samotné...
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzanale To by ma vôbec netrápilo. Voľakedy boli všade dechtom impregnované pražce koľajníc, v mestách a dedinách dechtom impregnované elektrické stĺpy. Tiež smrdeli v lete a prežili sme to a tu sme. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb Na ten pomer by som sa musel opýtať, ale osobne si myslím, že to nikto kto takým niečim drevo natieral asi neriešil. Ak by to bolo na mne, tak najväčší podiel by som dal toho použitého oleja, povedzme tak tretinu - štvrtinu oleja nového a benzín podľa potreby, aby sa to dobre vsakovalo. Ale to je naozaj iba môj tip. Ak budem s dotyčným v kontakte a nezabudnem, tak sa opýtam. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 stlpy a prazce boli impregnovane ale metodou plnych buniek kde sa to tlakovo aplikovalo a tla sa znizil tym padom impregnat ostal vo vnutri, preto v lete takzvane krvacali lebo drevo bolo doslova napite, plne. To doma neurobis.
Odpovedať
@jamk1 prezili sme, ale zas na dom motorovy olej? Vsak to bude smrdiet ako rafinerka. A tie dechtovane prazce a stlpy? Vsak je to jeden karcinogen vedla druheho :-p
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@zita19 šak aj všetci pomreli.
Odpovedať
@jamk1 no to ťažko zodpovedne povedať aký vplyv to na ľudí malo štúdiu nik nerobil ale zas vystavovať sa tomu dobrovoľne je hlúpe....
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?