Ako zateplit dom na uzkom pozemku?

Ahojte, potreboval by som radu od skusenejsich - planujeme zateplenie domu, ktory je z jednej strany na hranici pozemku (k susedovi co ma uzky vchod, takze tam asi zateplenie nepojde) a z mojej strany kde mam tiez uzky vchod, takze potrebujem nieco max do 10cm hrubky. O cenu az tak velmi nejde (samozrejme nie zas 100€/m2, nieco rozumne) skor o kvalitu. Dakujem
Odpovedať
@jeanluck Ak chceš na minimálnej hrúbke dosiahnuť čo najlepšie tepelno - izolačné vlastnosti, tak mne napadá tam dať styrodur. Alebo striekanú izoláciu, ale tvrdú penu, ale tú by bolo treba striekať do nejakej konštrukcie, aby ju bolo možné zarovnať.
Odpovedať
S tymi Baumitackymi termoomietkami ma niekto skusenost?
Odpovedať
@jeanluck Termoomietky maju mizernu izolacnu schopnost, 3-4cm vrstva izoluje asi rovnako ako 1cm polystyrenu. @chrobak7 ti dobre poradil, bud styrodur, alebo tvrdu pur penu. Avsak, nespomenul si ostatnu konstrukciu steny, takze to treba prepocitat s odbornikom. Ak by ti mal ostat rosny bod v murive, musis pouzit nejaky difuzne otvoreny system, cize mineralnu vlnu, multipor, alebo mozno predsa len tu termo omietku v kombinacii s nejakym interierovym zateplenim..
Odpovedať
Profilova fotka
@jeanluck Tepelnoizolačné omietky z hľadiska tepelnej izolácie až tak veľa neurobia. Tie sa používajú skôr na staré stavby a pamiatky, kde nie je možné použiť zateplenie. Prípadne sa používajú na omietanie nových, veľmi ľachčených murív, ale nie kvôli tepelnoizolačným vlastnostiam, ale kvôli tomu, že tieto omietky sú extra ľahké. Napríklad 4 cm hrúbka Termo omietky extra urobí tepelný odpor R len 0,44 m2K/W. Čiže niečo málo pomôže, ale očakávať zázraky sa nedajú. Nastavenie hrúbky izolantu závisí aj od prístupu na danú stenu aj od typu muriva, aký máte. Do 10 cm, môžete si pomôcť napríklad šedým polystyrénom, tam získate akoby 2 cm navyše oproti bielemu EPS alebo MW. To máte ešte o niečo lepšie ako tu už spomínaný XPS, ktorý ani nie je veľmi vhodný celoplošne na fasády. Ak by ste chceli progresívnejšie riešenie, ale cenovo zase oveľa vyššie, môžete použiť izolant na báze resolovej peny, napríklad Baumit StarTherm Resolution (λ = 0,022 W/mK). 8 cm tohto izolantu má tepelný odpor až 3,63, čo je približne ako 14 cm bieleho EPS.
Odpovedať
@miro_baumit co sa tyka muriva, je to sedy kvader a hrubka stien je 45cm, dom je z roku cca 1965. Rozmyslal som aj nad tym, ze nezateplit vobec ( aj kvoli pocitu, ze dom nedycha - zo skusenosti v panelaku po zatepleni to bol brutalny rozdiel - v noci som sa budil na to, ze sa potrebujem rozdychat a viac otvorit okno). Ktory z tych materialov je najmenej problemovy v tomto? (Aj ked je pravda, ze budu aj lokalne rekuperacie v kazdej miestnosti)
Odpovedať
@jeanluck Porobetón sa dá zatepliť zvnútra ďalším porobetónom: https://www.youtube.com/watch?v=53Jvq...
Odpovedať
Profilova fotka
@jeanluck Dobrý deň, pocit čerstvého vzduchu nemá nič spoločné so zateplením domu. Čerstvý vzduch získate len vetraním prípadne riadeným vetraním. Pri zateplení panelového domu sa zmení klíma domu, nie kvôli zatepleniu, ale aj kvôli výmene okien, ktoré sú tesné. A tak aj ľudia si musia navyknúť na trochu iný systém klímy a viac vetrať. Veľká škoda je, že pri rekonštrukcii bytových domov sa nemyslí aj na riadené vetranie. Stenami, čo sa týka, prejde tak max. 2 - 3 %. Takže zanedbateľný vplyv na vetranie. Zateplenie domu okrem úspory energií na kúrenie prináša aj iné výhody, a to stabilizuje teplotné výkyvy v interiéri, ustáľuje vzdušnú vlhkosť, navyšuje povrchovú teplotu stien - čím máte menší rozdiel medzi teplotou vzduchu v interiéri a teplotou na povrchu stien, dosahujete lepšiu tepelnú pohodu. Pri starom šedom kvádri vám budú aj z hľadiska paropriepustnosti vyhovovať všetky systémy, aj EPS, aj MW a pod. Osobne by som uvažoval min. o 12 cm izolante.
Odpovedať
@miro_baumit V panelákoch je odťah vzduchu z kuchýň a jadier. Vytvoriť vetrací systém nie je ťažké.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?