@rkorba ,to si napísal nezmysel..najprv napíšeš,že P=U.I a potom že pri poklese napätia stúpne prúd:DDD
Dokonca si napísal..spotreba závisí od elektromeru...už v 7.ľudovej učia,že z výškou napätia priamoúmerne stúpa intenzita prúdu.Pri poklese napätia priamoúmerne klesá.Čiže,keď poklesne napätie na 90%,klesne aj prúd na cca 90% výkon bude 0,9.0,9=81%..a elmer za nič nemôže
Výška napätia nameraná v zásuvke bez záťaže je dôležitá iba pre spotrebiče s malým odberom.U väčších spotrebičov/boiler,el.kúrenie,práčka,el.sporák s rúrou a p./ je dôležité,aké napätie je pri záťaži.Tam sa ukáže,aká kvalitná,tvrdá je sieť.Tých 240V,ktoré nameral naprázdno marko,môže v čase keď stykače večer zapnú zopár ohrievačov TUV napojených na spoločné trafo klesnúť aj na 204 V.Preto je smerodatné merať napätie pod záťažou,hlavne u spotrebičov z vyšším odberom
Mierne vyššie denné napätie v sieti ako stanovených 230V môže byť aj výhodou.Napr. elektrickej kosačke sa pri 5% zvýšenom napätí zvýši výkon o 10,25%,čo mám dosť pomôže napr.pri vyššej alebo vlhkej tráve.Opačne,pri nižšom napätí o 5% by mala len 90,25% výkon,čiže by sa dosť trápila..aj keď kosačka je na také výkyvy v sieti dimenzovaná.
@antonmesaros Nečítal som ten článok, ale je to presne tak. Vďaka záložnému zdroju sledujem napätie v sieti už dlhšiu dobu. Ráno a cez deň je to OK napätie 235 - 238 V. Večer a v noci, keď je najvyšší odber domácností, napätie stúpne na 241 - 245 V. Takže elektrárne to nerobia len tak zo srandy, ale predávajú to užitočnejšie ako nočný prúd. Má to teda svoj zámysel.
@viktor811 podla mna elektrarne su len babky v rukach iluminatov... vecer zamerne zvysuju napatie, lebo vtedy sme uz unaveni a viac nachylni na ovladanie elektrosmogom.
@gashtaan nezabudaj na slobodomurarsku a zidovsku lobby, ked ludia spia, oni sa snazia zarobit svoje sekely rychlejsie. Pockaj na tie zisky, ked sa presadi navrh zakona, ze v sieti moze byt kolisanie az do +20%, to bude v noci pohroma, to bude v zasuvke aj 290V.
@viktor811 Prepáč a k tomuto infu si ako prišiel??? Chcel by som Ťa vidieť aby si rozoznal na práčke /Romo kombi/ 230V bežne a potom 240V...Nech nejem ;-) zvýšia sa Ti o 50otáčok..spoznáš to??? ;-) ;-)
@jamk1 To máš pravdu 8-) ...na dedinách to fičalo až jedna radosť..a nedajbože niekto zváral Triodynkou a bolo vymaľované :-D :-D ... Preto boli tie stabilizátori napätia potrebné... ;-)
@antonmesaros Skús to najbližšie ako bude montovať hodiny-elektromer technik a pristav sa k nemu a povedz mu čo by tam mal ešte namontovať za elmer..Chcel by som vidieť ako by sa zatváril.. ;-)
@technik007 Budeš sa čudovať, ale u nás to je cítiť ešte aj teraz v nedeľu, ako takmer každý so susedov pečie v nedeľu doobeda kura, či koláč v rúre, zapnuté indukčné dosky, tak koľkokrát cítiť na ulici bakelit, ako sa prehrievajú káble na stĺpoch. Pri tých chaotických hniezdach, čo sú porobené prípojky na niektorých stĺpoch sa čudujem, že ešte niečo nevyhorelo. :-)
@technik007 otáčky bubna sú závislé okrem iného od frekvencie a tá je v sieti stála pri každom napätí , ak sa zvýši napätie zvýši sa okamžitý príkon, takže na práčke to zbadáš tak, že sa voda zohreje rýchlejšie a tým sa skráti celkový čas prania.
otáčky bubna sa dajú meniť len prevodom, nie motorom,tým sa mení len výkon a ten sa volí podľa záťaže, na koľko kg je práčka.
@jamk1 Prečo by som sa divil??? Bohužiaľ je to realita ako aj v bytových domoch..Na starej adrese som sem tam videl elektrikárov ako daťahujú svorky v stupačkách ale teraz kde bývam viac ako 6rokov nič...Potom vidíme na Joj krimy požiare na stupačkách hlavne v starých bytoch... ;-) Nebol problém aj chytiť úder ako som sa dotkol roštu na káble...Veríš alebo nie nameral som plných 230V...Sused si myslel že robím si srandu..Pred pár rokmi ako ťahali kábel k práčovni 4-žilový na rošte nejaký "frajer" poriadne prichytil kábel ocelovým drôtom až tak že ho "prerezal" akurát do fázy..No a ja som mal to šťastie že som ho "objavil"... :-D :-D :-D :-D
@duzu Samozrejme že aj frekvencia... Čiže sa otáčky dajú meniť aj frekvenčným meničom, že...? :-) Načo v dnešnej dobe prevody? Ešte ušetrím na energii,,,
@antonmesaros vyrovnávanie napätia sa nerobí v rozvádzacej skrini , tam je len prepäťová ochrana, napr od blesku sa zvýši napätie a ochrana ho vypne -ak stihne
Napätie môžeš stabilizovať v jednotlivých zariadeniach v ktorých je to potrebné, napr. záložným zdrojom, alebo priamo obvodmi v zariadení, nie každý spotrebič to potrebuje, zmenou napätia sa mení okamžitý príkon spotrebiča, napr vodu zohreješ skôr ,alebo neskôr, žiarovka bude svietiť silnejšie alebo slabšie atd. ak je stanovená na max napátie, pri prekročení sa prepáli, no viaceré spotrebiče musia vydržať napätie do 500 V, používa sa pri revizii spotrebiča, no nie všetke
@volt kde ako na cirkulárke, či práčke je to isto jednoduchšie prevodom ,menič je vhodný tam kde potrebujem meniť, v lokomotíve zas motorom na jednosmerný prúd
@duzu v automatickych prackach je v motore niekolko vinuti, a podla toho bud toci bubon dolava, doprava alebo zmyka. Takze, v tomto pripade sa menia otacky v motore. Teda aspon to tak fungovalo kym nepchali do pracok polovodicove mozgovne. Teraz ked ma kazdy svoju vlastnu mozgovnu by som za to z prvej vety ruku do ohna nedala. Ale v kontexte tejto temy je to v podstate jedno. V sieti mame 50Hz a od toho sa odvijaju vsetky otecky striedavych motorov.
Ak treba regulovat otacky motora, tak sa menia frekvencie na vstupe. Nieco malo tusim, ze uz su na to tyristory, ktorych chladenie mi paradne huci do okien v robote. Ked som ja skolske lavice drala a vrchol polovodicov bol tranzistor tak do nas hustili nieco o Ward Leonardovom stroji ako o motore s premenlivymi otackam...
@duzu LG direct drive uz nema ani ten klinovy remen v pracke. Tam je motor priamo napojeny spojkou na bubon a vsetky otacky sa reguluju cez mozgovnu, ktora zapina rozne vinutia na rotore.
@zita19 Ty si taký motor v LG direct drive už videl? Ja síce nie, ale osobne by som pochyboval o tom, že motor má viaceré vinutia. Z hľadiska hospodárnosti pri výrobe by som si tipol, že je tam jedno vinutie a regulácia je plynulá elktronická. :-)
@jamk1 nie nevidela. Je mozne, ze maju elektornicky frekvencny menic. Vsak aj motory na valcovacich tratiach maju regulaciu otacok elektronicku. A to su ine motorceky. Technika pokrocila dost daleko od cias tatramatiek. Tie mali viacere vinutia v motore. To viem na isto.
@zita19 V starších modelov je niekoľko vinutí v aut. práčkach /motoroch/..jedno je na pomalý beh/ pranie/ a druhý na rýchly beh /žmýkanie/ starší model...Vinutie ale nerobí zmenu otáčok ale robí to programátor ktorý dáva impulz na kondenzátor /fázu/ a podľa toho odkade dostane fázu kondenzátor zmenia sa otáčky..Otáčky na žmýkanie sa nemenili na starších typoch T 245.T353,T500..novšie motory majú komutátový motor a tak sa dajú regulovať otáčky oveľa lepšie...No a špica motorov je direct-drive.. ;-)
@jamk1 ..má viac vinutí ale sa to dáva do celku a považuje sa to ako jedno vinutie..motor má inteligentnú elektroniku-vlastne je to frekvenčný menič...Pomalý nábeh aby sa prádlo vedelo pekne uložiť a samozrejme regulácia..od-do. ;-)