Značka káblov ELPAR CYKY J 3X1,5 RE mm a 3x2,5 RE mm sú kvalitné?

Dobrý večer, chcela by som sa spýtať na značku a hlavne kvalitu káblov ELPAR? Robili mi v celom byte elektrinu a dali mi tieto káble, môžem spokojne spávať, alebo sa mám báť, že som zaplatila za nekvalitné káble? Ďakujem Vám za odpovede.
Odpovedať
Spávať kľudne kvôli káblom môžete, všetky káble kúpené V obchode majú certifikát. Otázne je, či budete späť kvôli isteniU. Dúfajme, že vám to robil aj certifikovaný elektrikár.
Odpovedať
Osobne nepoznam, na internete ai viete pozret firmu ci maji potrebne certifikaty. Ja osobne davam nkt, draka
Odpovedať
Ďakujem Vám za Vaše príspevky, chceli sme kvalitné označené káble (vrytý výrobca aj typ na kábli), zistila som, že ELPAR je poľský výrobca a toho sa obávam, či sú kvalitné :-(? Povedali mi, aby som za nezaoberala výrobcom, že je dôležité, aby káble spĺňali všetky parametre a normy. Tieto káble mi viedli po zemi (frézovali mi drážky na káble do podlahy a po stenách).
Odpovedať
@jankasn bežný človek nemá poňatia, koľko produktov okolo neho je z poľska, turecka,... a normálne s nimi žijeme, kým nezistíme pôvod. Zrazu sa začneme stresovať, lebo niektorým krajinám pokazili renomé individuálni podnikavci. Kľud, káble sú na 99,999999% v pohode.
Odpovedať
Kábel cyky 3x1,5 ma priemer 1mm a 3x2,5 má ptiemer 2 mm
Odpovedať
@kovondro Nemáš pravdu. Už viac kábloviek malo problém. Ja osobne mám zlú skúsenosť s ELKOND-om. Potom aj prestali CYKY vyrábať a ostali pri nehorlákoch. Čítal som aj o Prysmian-e (cca 7-10rokov), teraz viem o rumunských kábloch v Hagarde. Všetky púšťajú mastnotu. Keď to začne vysadať na omietku, tak môžeš zosekávať omietky. Viem, že za ELKOND platila poisťovňa veľké peniaze... Všade bola chyba v granulátoch. Keď zmiešali 2 certifikované granuláty vyšiel nepodarok.
Odpovedať
@volt môžeš pridať nejaký článok, iný príspevok z odborného fóra, foto?
Odpovedať
Veru, Hagard predava romcab...
Odpovedať
Hagard predáva to, čo v danom momente na trhu najvýhodnejšie nakúpi, tak teraz su to rumuni. Majú trochu blbu izolaciu, ale inak pohodka
Odpovedať
To mi je jasne, no dufam ze sa mi na stenach neukazu mastne flaky, to by som bol teda riadne na.raty...
Odpovedať
Koľkokrát sa mi na stavbe stane, že mám napr. CYKY J 3x1,5 od dvoch rôznych výrobcov a musím si zakaždým pozrieť popis, lebo majú rôznu hrúbku a čumím na to, či ten hrubší nie je 3x2,5. Napr. tie spomenuté rumunské majú trošku hrubšiu izoláciu ako prysmian,ale to neni na škodu. Keby sú s tymi káblami problémy, tak doklad o kúpe máme a boli by som medzi prvými, kto by predajcovi klopal na dvere.
Odpovedať
@topfield nebude toto len nejaka urban story?
Odpovedať
Článok sa načítava...
To je skor otazka na @volt kde cital o tej masnote
Odpovedať
@peterkob O tejto mastnote tu už bola debata (dávnejšie). O tom Prysmiane som našiel na nete po tom, čo som mal "osobnú" skúsenosť s týmto problémom. Dával som káble ELKOND v Bratislave Jasovská 4-5. Reklamovali takýto problém. ELKOND uznal chybu, ale nechceli to meniť, nakoľko to bola inštalácia v JOP-kách a tá mastnota bola len v krabiciach A11. Nechcelo sa im asi znova prerábať. O tej mastnote som už vedel, lebo som dal káble kamarátovi a jemu tá mastnota začala vystupovať pri prístrojových krabiciach. Nedá sa to odmastiť! zosekal omietku. Viem, že sú také káble v rezidencii EMPORIA - Zvolen, lebo som tam prerábal v novom byte osvetlenie a kým som vymenil jeden vypínač č.1 za č.6, bol som taký zamastený, že som musel aj náradie, čo som používal, doma drbnúť do acetónu. Rátam, že do roku dvoch to začne vystupovať von v okolí krabíc. Nezávidím majiteľom, čo si tam kúpili nové byty.Ja som do ELKONDU volal ešte predtým, lebo tie káble mali prierez 3x1mm2. Odpovedali, že tam je taká "čistá meď", že má rovnakú prúdovú zaťažiteľnosť, ako 3x1,5mm2. Povedal som im, že odrbávajú zákazníka. Inak, boli oveľa lacnejšie ako ostatné CYKY a montérom sa dobre robilo. Neboleli ich pršteky... :-) Odvtedy CYKY nevyrábajú. Bolo to v roku 2010-2011. V Hagarde mi povedali, že nie som jediný a že sa riešili veľké zákazky cez poisťovňu (ELKOND). Preplatiť museli aj demontáž a novú montáž.
Odpovedať
@volt s týmto našťastie nemám skúsenosť a ani nám nik nevolal, že na inštalácii od nás sa dá vysmážať. S izoláciou som mal problémy jedine pri likvidácii starej priemyselnej inštalácie, káble 4x4, 4x6, kde výplň medzi žilami a vonkajšou izoláciou bola ako lepidlo. To boli káble z nejakých 80., 90. rokov. A za to nedodržanie prierezu by si zaslúžili po prstoch duplom.
Odpovedať
@peterkob To je iná mastnota. Tá z nových káblov je neporovnateľne horšia. To len tak ľahko neumyješ. A to náradie... :-) Najhoršie je, že keď ho zapájaš, až také strašné to nie je. Začne to vyliezať oveľa neskôr. Ja stále kupujem v Hagarde, ale káblovky si vyberám... :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?