Zmena zapojenia lustrov

Dobry den, mam nasledovny problem. V pivnici mame 4 lustre, ktore su zapojene na 2 okruhy a ovladane su dvojpackovym vypinacom. Jednou packou sa ovladaju 2 lustre na pravo a druhou 2 lustre na lavo. Chcel by som to vsak zmenit aby sa zapinali 2 vpredu a 2 vzadu. Pozrel som ako je to pozapajane v krabiciach a faza z vypinaca ide do prveho lustra a tam je cez wago svorku priponeny 2 luster. Nerozumiem vsak ako to je s nulakom a zemou, tie prichadzaju do krabice z niekade ??? a cez wago svorku su pripojene oba lustre. Ak by som natiahol novy drot pre fazu, musi sa pretahat aj novy pre nulak a zem ? Neviem, ci niekto pochopi na co sa pytam ale prikladam aj obrazok :-) Na prvom obrazku je povodne zapojenie a na druhom "nove" ak to je spravne. Dakujem r.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj, ak pouzijes rovnaky privod ako bol povodne tak nulak a zem prerabat nemusis. Idu priamo z rozvadzaca, v pripade zeme je to uplne jedno pretoze je pripojena iba na zemniaci mostik, a v pripade nulaku ide len o to aby bol z rovnakeho chranica ( predpokladam ze ho tam mas ) ako ide privodna faza.
Odpovedať
Ahojte, na uvod uvediem ze nie som elektrikar, nikdy som nic podobne nezapajal a predpokladam ze ani nebudem. Podobne schemy a zapojenia ma vsak zaujimaju a rad by som poprosil ludi ktore maju elektrotechnicke vzdelanie o vysvetlenie kde robim chybu, nakolko mne vychadza ze nove zapojenie nebude fungovat spravne. Prikladam aj moje prekreslenie povodneho aj noveho zapojenia (mozno chybu robim hned tu). Moja otazka je znazornena na tretom obrazku a sice, v pripade ze zopnem len vypinac lavej fazy, co zabrani tomu aby v uzle 1 aspon mala cast prudu tietkla (v zavislosti od odporu ktory by bol pri pouziti LED svietidiel dost maly) tak ako to mam znazornene?
Odpovedať
@kyleah prosim ignorujte moju poznamku o nizkom odpore led svietidiel, nejak som to domotal
Odpovedať
@pksoo Dakujem za odpoved. Da sa nejako jednoducho zistit, ci ten nulak ide z rovnakeho chranica?
Odpovedať
Profilova fotka
@robogym pre neelektrikara je najbezpecnejsie ist k isticom a zhodit chranic.uvidis ci zhasli oboje svetla alebo len cast.takto velmi jednoducho zistis co ide z akeho chranica.
Odpovedať
@madyyyyy Je predpoklad, ze mu to ide z jedneho prudoveho, bolo by priam neuveritelne, ak by mal k 1 vypinacu dotiahnute 2 privody z roznych RCD...
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan tiez si to myslim teda som o tom presvedceny.len som chcel odpovedat ako to jednoducho zistit.
Odpovedať
@madyyyyy suhlas
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som to myslel tak ze ak pouzije rovnaky privod do vypinaca cize za predpokladu ze sa nevyuzije nejaky iny pripedne novy vypinac. Ak sa prerobi iba zapojenie za vypinacom je jasne ze privod ostava, ten je iba jeden. dva su iba odvody, cize bez obav ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@kyleah predpokladam ze tvoja uvaha nefungovania zapojenia vychadza z toho ze su pouzite ine okruhy nulakov. V skutocnosti vsak su tie dva spajane v nejakej krabici vagoskou a spolu idu na nulovaci mostik za chranicom v rozvadzaci, preto to fungovat urcite bude ;-)
Odpovedať
@pksoo mas pravdu, teraz mi to uz dava zmysel. Dakujem
Odpovedať
nevidimtam zelenozlte vodice asi to nema chranice chyt sa fazy a zelenozlteho ci vyhodi chranic a k je tam a ktory ale priklanam sa k catsan ovi
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@vrajmantak Zelenozlte neriesime, pretoze idu mimo vsetkeho co v rozvadzaci je na jeden zemniaci mostik ( spolu s pospojavanim potrubia, vani a vsetkeho vodiveho ) a to je aj dovod preco chranic potom vyhodi. Ak by malo prist k urazu prudom si uzemneny a teda fungujes ako zltozeleny. Ak uzemneny nie si, dostanes sice ranu, ale vacsinou bez vacsieho nasledku, teda aspon mne to nic neurobilo :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@vrajmantak nevidim z/ž tak to nema chranice?prosim uvedom sa a nerad tu hluposti ako -" chyt sa fazy a zelenozlteho ci vyhodi chranic "....niekto to tu naozaj zoberie vazne a pruser je na svete!!!
Odpovedať
Tema sa mi zdala jasna, akurat niekto ju zmenil na ako spachat samovrazdu. Pekne ako tu niekto chce pomoct.
Odpovedať
ked sa hovori o drotoch elektrickych tak chytanie sa skusackou ak nic nevypadne ,tak chranice sa nie a zalezi aj akej triedy sa lustre
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?