Spotreba el. energie EPD

Profilova fotka
Prvý rok bývania v energeticky pasívnom dome máme za sebou. Priznám sa, že som tu nenašiel tému, ktorá by sa venovala reálnym prevádzkovým nákladom takejto stavby. Mnoho budúcich staviteľov stojí pred otázkou v akej energetickej triede stavbu realizovať. Z tohto dôvodu po prvom roku bývania môžem prezentovať reálnu spotrebu elektrickej energie, ktorá slúži ako jediný zdroj energie v prezentovanej stavbe. Zopár technických informácií k stavbe: - obvodové/nosné murivo porobetón triedy P4-600 hrúbky 250 mm - tepelná izolácia základov: 0 - 500 mm XPS hrúbky 150 mm, 500 - 1100 mm kombinácia XPS/perimeter hrúbky 230 mm - tepelná izolácia muriva EPS NEO hrúbky 300 mm - tepelná izolácia podlahy EPS NEO 150 v troch vrstvách celkovej hrúbky 260 mm - tepelná izolácia strechy: šikmá časť kombinácia vaty a EPS NEO v celkovej hrúbke 540 mm, vodorovná časť EPS NEO hrúbky 700 mm Sklá z JV strany Ug 0,6 zo SZ Ug 0,5, predsadená montáž. Použitá rekuperácia bez zemného registra. Vykurovanie formou stropných infrapanelov, celkový výkon 3600 W. Ohrev TÚV el. bojlerom objemu 80L energetická trieda B. Blowerdoor test n50=0,05 h-1 Dom je obývaný 3 dospelými osobami. Prízemie vykurované na 21 C, podkrovie na 20 C. V prílohe priklám rozpis spotreby a náklady v DD2 ZSE.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
Skusim to trosku rozanalyzovat aby to malo vyznam, lebo kazda rodina spotrebuje na spotrebice inak (poznam rodiny s 100kWh mesane, ale aj rodiny s 700kWh mesacne) : Ked zoberiem priemer mesiacov kde sa nekuri tak rocne das na spotrebice 1698kWh, na kurenie a TUV 2129 KWh. Moze byt ? PS: Este tam nevidim to podstatne, podlahovu plochu.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Môže byť, priemerná mesačná spotreba spotrebičov je cca 141 kWh. Podlahová plocha je 120 m2.
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody cize na kurenie davas 1463 KWh, vztaznu plochu odhadujem 150m2, cize to je povedzme 10KWh/m2/rok, co mas v EC ako potrebu tepla ? To ma fakt zaujima, lebo tu strasne vela ludi tvrdi, ze EC je totalne mimo reality :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Rozmer domu je 7,75x9,5 m, ide o podkrovny dom. V EC mam 11,2 kWh a primarna energia 92 kWh. Mimo reality k horsiemu alebo lepsiemu?
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody tak vzhladom na miernejsie zimy tvoj udaj v podstate sedi a je len dokazom, ze z EC sa daju naklady na kurenie odhadnut. Su tu nazory, ze v skutocnosti dom bude daleko daleko lepsi ako tvrdi EC.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ano zimy su miernejsie, ale myslim, ze podla prveho roku prevadzky zatial nemozno pausalizovat vysledok. Napriklad aj nastup zimy bol aktualne dost skory, chladnych dni bolo relativne dost uz v oktobri, nadpriemerne chladny bol aj december. Uvidime dalsi rok. Ale som rad, ze celkove naklady na energie vratane vodneho, stocneho sa drzia na urovni 60 EURO mesacne :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody u mna to je za posledne 3 roky co byvam v podstate rovnake :). Tie ceny energie a vodneho a stocneho si uzi este tych par hodin, lebo od zajtra je vsetko inak :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Dufam ze ZSE prekvapi a od noveho roka to bude este lacnejsie 😅
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody ak by vystrelila motyka, vykompenzuju to vodarne :)
Odpovedať
@majkoj To byva iba zbozne zelanie, aby bol EC mimo reality.. :-) Mne to po 3 zimach sedi velmi presne. Nastastie :-N
Odpovedať
Profilova fotka
@matorado u mna to v podstate sedi tiez :) Aj ked len potreba tepla, potreba energie je riadne mimo, kedze podla vyhlasky ma moje TC COP 2,7 :)
Odpovedať
No ja som zvedavá ako to nám vyjde.mame síce NED o ploche 120m2 . Zatiaľ naše čísla sú cca v zime o 100 kwh viac ale kurime na 22,5 infrapanelmi. Máme ročné dieťa tak preto. A čo sa. Týka leta spotreba je identická ak odratame bazén čo je cca 90 kwh/mes.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@somebody jednu vec sa este spytam, mas bojler s TC, alebo tak sialene malu spotrebu vody ?
Odpovedať
@majkoj tak sialene malú 😀
Odpovedať
@somebody od zajtra máš novoročný darček , v ZSE bude najvyšší poplatok za distribúciu,takže nižšie deklarované platby boli pre teba blaf, SSE po rokoch zas najlacnejší, cena bude totiž od aktívne využívaných zariadení pre distribúciu, doteraz bola od členitosti terénu. vodárne majú nižšie zisky , pre nízke odbery , vykompenzujú si to poplatkom za odberné miesto
Odpovedať
@somebody ahoj ešte taká chúlostivá otázka koľko stojí taký barák s tvojím zateplením podlahová plocha ...teda užitková ...120m2 , alebo teda projektová cena...nezaujíma ma cena svojpomocnou výstavbou ... aby som bol v obraze ... oproti klasickejšiemu domu ((( v podlahe ...10-15cm na stene 10-15cma v strope 30 -40cm ... čo sa asi tak bežne stavajú ...v okolí susedia ...známy ...)))
Odpovedať
@leilak1 ,skôr aká je je návratnosť oproti EPD , len tak vieš porovnať, čo sa skôr oplatí, ináč by som nedával také extrémne izolácie , kedy má ešte zmysel ísť do väčšej hrúbky izolácie, lebo dôjdeš k údaju že nech je už akákoľvek väčšia izolácia neprejaví sa to na TS
Odpovedať
Profilova fotka
@leilak1 V mojom pripade sa jednalo o katalogovy projekt, ktory pocital s potrebou 80 kWh na m2. Upravil som ho pre potreby EPD, projektova cena pre povodne parametre bola myslim 95.000 Euro pri realizacii na kluc. Kedze som nechcel plyn, komin a TC tak ina volba ani nepripadala do uvahy. Teraz si uz neviem predstavit,ze by som isiel do horsieho standardu ako EPD 😎
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ale kdeze, je to klasicky el bojler avsak v energetickej triede B. Spotreba TUV podla predchadzajuceho bydliska bola 22 m3 za rok. Teraz to neviem zmetat.
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody heeee ? 22m3 minieme za 3 mesiace . To vysvetluje aj tvoju super spotrebu :)
Odpovedať
@majkoj uf my sme dvaja a takú spotrebu mám do roka, no sme málo doma , no do Kováčky chodím aspoň raz týždenne
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Priznám sa že tá spotreba je tvorená hlavne dvoma osobami, snažím sa zdravo otužovať :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody tvoju spotrebu u nas hravo da len nasa dcera :)
Odpovedať
@somebody - pekná spotreba energie celkovo aj na vykurovanie. Moja otázka je,o koľko by bola spotreba energie vyššia,ak by si vykuroval na 22,či 23 °C? Pre mňa by bola teplota v dome na úrovni 20-21°C nízka,ale asi s infrapanelmi je ten komfort iný, Čo sa týka vody,tak sme dvaja a spotreba vody je u nás na úrovni 60m3 na rok.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Snazim sa byt ohladuplny voci zivotnemu prostrediu 😆 @pircuk Pocitovo 20-21 C je pre mna vyhovujucich, ako by sa zmenila spotreba pri zvyseni teploty neviem posudit, nemal som moznost to otestovat. Voda je to najcennejsie co tu na Slovensku mame, vramci moznosti sa snazim aby sa pitna voda neplytvala
Odpovedať
Profilova fotka
@somebody no jo, jedna vec je zivotne prostredie. Lenze za hygienicke minimum je povazovane 70l na osobu a den a ty aj keby to boli len dve osoby si na 30l. Norma predpoklada 130l myslim, my spotrebujeme tak 90.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Co presne definuje norma? TUV sa nepouziva len doma, rovnako sa vyuziva aj v praci.
Odpovedať
@somebody ,takže mám to chápať tak,že sa sprchuješ len v práci :D Niektorí ľudia si postavia EPD a "topia" v nich na 19-20°C a potom sa chvália,akú majú nízku spotrebu na vykurovanie. Mám kamaráta,ktorý ma NED a doma má 19°C. Ok,chápem, že človek si na to zvykne,ale niekedy sa mi zdá, že to vôbec nemajú potrebné. Potom nie je problém sa pochváliť, že som minul na kúrenie len toľko penazí,keď človek v dome mrzne.
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/...
Odpovedať
Profilova fotka
@pircuk teplota vzduchu vypoveda len malo o tepelnej pohode. NED mavaju vyssiu povrchovu teplotu stien, tym padom je pre rovnaku pohodu potrebna nizsia teplota vzduchu. To co pises podla mna ani nemoze byt pravda, za tie reci od dcery a manzelky by mi to urcite nestalo :-D.
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?