Ja mam tiez cosi za sebou a na SN 4 resp SN 2 nedam dopustit. SN2 je to iste ako SN4 akurat je tam vacsie napatie a prezvanacka. Uplne staci, mal som aj fluke a drbol som ju do skrine uplny hnoj. Ukazuje aj ked tam nic neni.
Jednpducho SN4 alebo SN2 topp.
https://www.svetsuciastok.sk/sk/Merac...
@lukino55555 čo sa má správne točiť? ak motor tam stačí prehodiť 2 fázy, elektromer meria správne i pri akomkoľvek poradí fáz, meria zvlášť na každej fáze napätie i prúd
@duzu...nie je potrebné zmerať aj sled fáz??? Tu nie je o tom že ak motor ide opačne, tak sa prehodí fáza.. Nepotrebuješ presne na stavbe zmerať sled fáz na zásuvkách?? ;-)
Sled fáz... dobrá téma... otázka - Keď na svorky motora U, V, W pripojím vodiče preskúšané skúšačkou s výsledkom "A-B svieti", budú sa všetky motory s takto označenými svorkami točiť rovnako? A vlastne ako? Doprava, doľava? Pri pohľade spred osi motora, alebo zo zadu...?
@technik007 k čomu je dobré mať rovnaký sled fáz na všetkých 3 fázových zásuvkách? pokiaľ máš svoje spotrebiče , tie si prispôsobíš, požičaný môže byť zapojený opačne na svorkách, dnes fázy nemajú rôzne farby ako to bolo niekedy
@viktor811 aby sa všetke točili rovnako museli by mať vinutia zapojené rovnako na svorky, ale to nie je ani na nových od rôznych výrobcov.
@duzu "k čomu je dobré mať rovnaký sled fáz na všetkých 3 fázových zásuvkách?" k tomu sa ani nechcem vyjadrovať vlastne k Tebe, čo by si to mal mať už "zmáknuté" a nepísať otázku --k čomu--- len toľko, ak to nevieš tak ...lebo medveď ;-) ..a Tí čo vedia prečo je mať rovnaký sled fáz vedia o čom píšem... :-N
@technik007 tak sa vyjadrím , k čomu je správny sled fáz nutný
pri paralelnom zapojovaní 3 fázových transformátorov, generátorov a centrál dôležité dodržať pri prifázovaní do siete a ešte u veľkých spotrebičov nad 500kW pre straty a zariadeni kde sa mení frekvencia
o žiadnom daľšom neviem, pri zapojení el. motora sa kontroluje stav otáčania ešte pred 1. zapojením zariadenia ktoré poháňa, aby si napr, nespúšťal cirkulár opačne, to by malo fatálne následky
No ja by som sa skôr opýtal načo je neelektrikárovi skúšacka. Vôbec by merať nemal. A keď už tak potrebuje zistiť 230/400V v zasuvke. Fluke by som neodporucal vôbec draha a pre laika zbytočná. SN-ko uplne postačuje.
@lukino55555 ako som už spomínal, s SN-kom musí vedieť merať
a to som sa už nejeden krát presvedčil, že ani elektrikár s ňou nevedel merať
P.S.: prečo by si neodporúčal Fluke? je technicky zlá alebo kvôli cene?
@merak kvôli cene a pre laika zbytočná. On nepotrebuje merať 12 24 110 atd. Takisto nepotrebuje fazovať takisto nepotrebuje test kontinuity ani merať odpor.
@viktor811 na alternátore nemusíš merať napätie , ak nefunguje vôbec je kontrolka ,zasvieti červene, regulácia je elektronická ak napr. nestíha pri nízkych otáčkach a zapnutých svetlách ked stojíš automaticky zvýši otáčky, aby sa nešťavila batéria, i preto v Rakúsku zrušili povinnosť svietiť cez deň, no už má väčšina aut automatické denné svietenie od naštartovania, niektoré na LED kde je malá spotreba aby sa nezvýšila spotreba PHN