Pripojenie vodičov

Dobrý deň, vyberáme vypínače a zásuvky do nového domu a elektrikár nám poradil aby sme kúpili SO SKRUTKOVYM ZAPAJANIM VODICOV, väčšina čo sa nám páčia sú s bezskrutkovym zapájaním vodičov. Aký je v tomto rozdiel? Viete poradiť? Vraj tie bezskrutkove už sa nedajú druhý krát namontovať v prípade potreby?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aké máte káble? Hliníkové alebo medené? Wago spoje, teda bezskrutkové, sa dajú aj viackrát zapojiť a rozpojiť, mnohé sú už na to prispôsobené.
Odpovedať
@kika2710 Okamžite vymeň elektrikára... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@volt dôvod??
Odpovedať
@kika2710 neviem, ci je to az na vymenu elektrikara, v kazdom pripade tara nezmysly. ak predpokladame medene vodice, tak skrutkove aj bezskrutkove zasuvky su dobre riesenie. inak zaujimal by ma vek toho elektrikara, nakolko mam podozrenie, ze odkial vietor fuka..alebo len chce otestovat nove srobovaky???
Odpovedať
@quintes Už bolo veľa tém o bezskrutkových a skrutkových spojoch. Takže tak. Nech mu dá ešte odbočné krabice , do nich "jednoznačne" venčeky a už bude na poriadku... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@volt mňa len zaujíma, čo je zlé na skrutkových spojoch.
Odpovedať
@quintes nic. Na mysli mal to, ze elektrikar evidentne nepozna spoj Wago a ma vek 50 a viac...
Odpovedať
@quintes Podľa mňa som to napísal dosť jasne... Mohol by som spomenúť vlastné skúsenosti, ale nemám chuť... Ako povedal môj "veľký učiteľ": za rozumy sa platí... :-)
Odpovedať
@volt rozumy spominaneho elektrikara tiez nie su zadarmo :)
Odpovedať
@kika2710 daju sa pouzit viackrat :)
Odpovedať
Profilova fotka
@volt písal si nejaké veci o odbočných krabiciach a venčekoch, takže nič jasne si nenapísal. Tvoj nick sám o sebe niečo napovedá. Ale chápem, za rozumy ( nie vždy správne) dostupné aj na nete sa fakt platí. Dnes sa platí asi aj za prd vo vetre. Teba by som na stavbu inak nevolal. Nič osobné. Pretože mám pocit, že ak by som ti povedal že nechcem wago spoj, tak by si ma začal presviedčať o opaku. A to nemám rád. Ja platím, nie rozum ale prácu. Wago je fajn pre toho čo to robí, šetrí čas. Ale môj názor je, že fyzikálne v tom rozdiel nie je. Plocha spoja, prenos prúdu. Diskutabilné by bolo možno trvácnosť spoja. Ale asi si v tomto top majster, ktovie.
Odpovedať
pán elektrikár bude stará škola neni dôvod na výmenu elektrikára snaží sa len robotu urobiť čo najlepšie v tom by som problém nevidel, systém wago ide použiť aj opakovane ale on možno mal stým niaku zlú skúsenosť pri výmene takeho vypínača lebo pri niektorých vypínačoch idú vodiče dosť ťažko vytiahnuť s kontaktov tak chce predísť podobným problémom to sa dá ešte pochopiť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@gashtaan Áno. Sú za všetky drobné... :-)
Odpovedať
@quintes Nikoho nepresviedčam, ale keby si ma tlačil do venčekov, tak sa otočím na mieste a mažem Ťa z mobilu... :-) Môžeš si byť istý, že nejde o ušetrený čas, ale o kvalitu. Však nie je problém vyhľadať na nete pokus, aké prúdové zaťaženie zniesol skrutkový spoj a aké WAGO. Ja som totálny odporca skrutkových spojov vo všeobecnosti. Ak je akákoľvek šanca sa mu vyhnúť, tak to spravím. Ver mi, že mám na to pádny dôvod.
Odpovedať
@quintes a? Zaruku dava majster. Kto tu je majster elektrikar alebo objednavateĺ?
Odpovedať
Menil som na cerpadle rozbehovy kondenzátor a dal som to cez wago spojky. Áno, je to rýchla praca, len či to vydrží mám obavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@lukino55555 doteraz fungovalo niečo roky, na skrutky. Prídeš mi s novinkou ako je wago, a budeš mi tvrdiť že to vydrží väčšiu záťaž pri dnešných úsporných veciach a pod, tak letíš aj s celým tvojím majstrovstvom. JA platím, ja na začiatku poviem čo chcem, ak nesúhlasíš, nenakŕmiš rodinu. Aj to je riešenie. Nech sa páči.
Odpovedať
Profilova fotka
@volt my sa isto nechápeme. Ja sa držím témy celý čas. Čiže zásuvky skrutky alebo na zapichovanie. Tak som pochopil prvotnú otázku, a som asi jediný. Ty si začal s čokoládkami. Alebo sa mýlim? Ak áno sorry. Zapichovacie zásuvky sú podľa mňa menej "isté" ako skrutkovacie. Na zásuvkách. O téme zadávateľ/vykonávateľ pomlčím pre istotu lebo to nevedie nikam. Peace
Odpovedať
Uplne je to v poho, ci skrutkove alebo wago je jedno, kvalita rovnka. Pri wago rychlejsia robota a aj oprava. Samozrejem vencek, cokoladu nepouzivam, pouzivam wago, ale skrutkovym vypinacom sa nebranim. Napr valena ma skrutkove zasuvky, nova valena life uz nie.:)
Odpovedať
@viktor811 podla mna sa nemas coho obavat. Celkom vtipne video :) https://elektrika.tv/video/2011/11_so...
Odpovedať
Prilejem trosku oleja do témy. Všetky skrutkové spoje v elektroinštalácii treba 1x za rok skontrolovať . Čiže elektrikár zarobí každý rok. Alebo sa mýlim?
Odpovedať
@quintes nemusis sa bat lemplov k nakrmeniu rodiny netreba. Je dost ludi ktori chcu kvalitnu robotu. Isto kazdy rok k vam dojde elektrikar a vsetky spoje podotahuje ze? Usporne veci? Ano fajn tak si daj 15 A jednofazovy hlavny ako volakedy a potom uvidime ako budes tvrdit "usporne veci". A asi si v zivote nevidel ako tie krabice vyzeraju po par rokoch. To ze nieco fumguje neznamena ze je to dobre.
Odpovedať
Nie ze by som bol odporca Wago... Mam ich plny dom... Ale celkom casto nakupujem na Aliexprese... Skuste si tam vyhladat wago a najde vam to svorky 100% sa ponasajuce na tie co sa predavaju v profi elektre... A to potom clovek zacina dumat ako tym testom o unosnosti wago vs skrutkovy spoj moze verit... :-|
Odpovedať
@quintes mas aj teraz skrutkove spoje a pravidelne ich dotahujes? Doteraz funguju aj auta Skoda 105L, stale na takej jazdis?
Odpovedať
@neon80 Prezradim Ti novinku - aj bezskrutkove sa daju pouzit viackrat... @kika2710 Jediny dovod pouzit dnes skrutkovacie strojceky je, ze je vas elektrikar plateny na cas (je?)
Odpovedať
@quintes Ja sa témy nedržím? Vysvetlíš mi teda, aký je rozdiel medzi skrutkovým spojom v zásuvke, alebo v svorkovnici, či niekde inde? Dovolím si tvrdiť, že z toho všetkého, sú skrutkové spoje v zásuvkách a vypínačoch, čo sa kvality týka, najhoršie. @patriky Určite si pamätáš kvalitu skrutkového spoja PE na Valene. :-) @quintes Čo sa týka tej úspornosti. Keby si mal aj hlavný istič 10A, tak to neznamená, že spoje nemusia byť kvalitné. Kvalitný spoj = dobrá impedancia = dobrá bezpečnosť.
Odpovedať
Já mám zkušenost, že u bezšroubových spojů na vypínači a zásuvkách se při připojení a usazování některý drát povytáhne, protože ten tlak na něj není dostatečný a pohybem se vytahuje. Toto je hlavně problém při dvou drátech pod jednou svorkou. U šroubku se mi to nestane a to ho pak ještě mohu překontrolovat dotažením.
Odpovedať
@Merak, @volt, @quintes, @ondro81, @megdesign, @gashtaan, @neon80, @kirkis, @patriky, @kejsix, @slavek1 Ďakujem všetkým za názory a rady. Káble sú medené, elektrikár má určite nad 50 a nie je platený na hodinu. Podľa toho čo čítam sa niekto prikláňa k skrutk. a niekto k bezskr....aspoň mame s manželom v Tom jasnejšie ;-) Asi ste tu väčšina elektrikári alebo máte s tým viac skusenosti. Najskôr sme chceli lagrand Valena myslím no odradili nás plastové montovacie pliesky alebo ako to nazvať ;) teraz sa rozhodujeme medzi Schneider ASFORA alebo Sedna? Ak máte skúsenosť s týmito dvoma značkami môžte ešte napísať. Sme v tomto amatéri takže ak som nieco napísala zle sory :-D... DAKUJEM ;-)
Odpovedať
@kika2710 legrand valena, co davam ja, ma zakladnu, ten plech, co sa skrutkuje na krabicu, plechovu...
Odpovedať
@kika2710 za mna asforu NIE! To druhe nepoznam:d Ja by som siel do valena life, je tam sice montazna doska z plastu, ale vsetko je to na princip wago, daju sa tam dat rozne farebne ramiky a vela funkcii. http://www.legrand.sk/sites/default/f... Potom mozno ABB tango Co robim elektro standart - Valena ci klasicka ta ma kovovu dosku alebo potom valena life. 90 percent. Potom mozno lacna trieda Niloe
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?