Použiť do novej elektroinštalácie aj klasické poistky ?

Zdravím majstri, chystám sa urobit komplet novu elektroinstalaciu v nasom "novom" 40 ročnom byte a uvažujem nad tym dať v byte medzi elektomer a prudovy chranic za ktorym budu istice aj klasicke poistky. Este zo skoly si pamatam ze poistky sluzia ako najlepsia ochrana pred skratom a vypne ovela rychlejsie a tak vie ochranit istice a prudove chranice. Predavaju sa nejake "modernejsie" poistky co sa daju vlozit do modularneho rozvadzaca ?
Odpovedať
Áno existujú aj také http://www.ecoshopa.sk/www-ekoshopa-s... Ale na vašom mieste by som to riešil asi tak že pred prúdový chránič by som dal hlavný vypínač. Ak máte jednofázový prívod určite by som použil 2 prúdové chrániče a za ne ističe .
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
ja zase zo skoly viem, ze nie je dobre verit tomu, co ma v skole ucili :) predsa len, to uz bolo davno, a uz vtedy boli nazory ucitelov zastarale...
Odpovedať
Profilova fotka
Záleží od miesta použitia. Výhodou ističa je že pri jeho vybavení netreba meniť komponent stačí ho len jednoducho znova nahodiť, pokiaľ závada nepretrváva. Poistka má zase výhodu tú že nová patróna má presne definovaný parameter a odpínaciu schopnosť pre skratový prúd, čo u ističa nemusí byť po pár tvrdých skratoch pravda. Pre domácnosti sú všeobecne výhodnejšie ističe a pre napr. priemyselné objekty sú na niektoré obvody potreba poistky. Poistky sa používajú často aj na istenie jednosmerného prúdu, kdežto sa aj pri špeciálnych ističoch často poškodia pri skratoch oblúkom na kontakty.To znamená že ističe majú odlišnú skratovú odolnosť a charakteristiku než poistky. Chcelo by to vypracovať zoznam napájaných spotrebičov a okruhov, zistiť skratový prúd a podla toho navrhnúť rozvádzač.
Odpovedať
Zbytocne vyhodene peniaze. Pri bytovej instalacii to nema ziadne opodstatnenie. Ak sa Vam nahodou za 10 rokov pokazi istic tak si kupite za 3€ novy a nemate starost s hladanim a kupovanim novych poistiek...
Odpovedať
@janci200 Po 10 rokoch budes mat vacsiu starost s hladanim istica, ako s kupovanim novych poistiek Ale k teme - medzi ER a RCD namiesto poistiek umiestnit hl.vypinac. Pred elektromerom mimochodom poistky mas - nozove :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?