Nekončiaci sa problém... chcem el. podlahové rohože a nechcem počuť o tom, že je to také drahé

Ľudkovia, ja ten problém, aké kúrenie zvoliť v novostavbe RD asi nevyrieším. Chcem dať el. podlahové rohože, pretože mi to príde priateľné čo sa týka, investičných nákladov, regulácie a tak podobne, ale dosť ma odrádza kopa diskusii, že je na tom plyn o toľko lepšie. Nevadí mi platiť o niečo viac za plne elektrifikovaný dom, ale to znamená o niečo viac som sa nedopátral ani po dlhom študovaní príspevkov. Spotrebu tepla na kúrenie mám vypočítanú na 60 kW/m2. Plocha miestností 160 m2 steny 36m2 to bolo v posudku sčítané teda plocha na vytápanie 196m2. Asi risknem niektoré rohože to je ďalšia neznáma ktoré a uvidíme... nie najlepší prístup, ale už ma táto vec dosť unavuje. Viem viem príspevkov tu už bola hŕba, ale nič prevratné a exaktné vo väčšine prípadov.
Odpovedať
Profilova fotka
pokial chces ist do elektriky stoji za zvazenie aj infrapanely
Odpovedať
Mas 160m chajdu a nemas love na kurenie...ok plocha 190m *60 mas spotrebu elektriky na kurenie, vynasob si to cenou za jednu kwh, plus si prirataj elektriki na tuv ajnto budes mat niekde napisane, ale je to mozno par desiatok eur mesacne. A hlavne ked uz si to zmen na diskusiu
Odpovedať
Ak je ta novostavba nizkoenergeticka a je dobre postavena mohlo by to byt zaujimave porovnanie ak das naklady na cely system do rozpoctu. Druha vec je co sa moze stat ak sa prepocitas. Si ochotny ist do toho aj ked to bude v skutocnosti drahsie ako na papieri? Pocitaj, ze udru -20tky 2 tyzdne. Pojdes nonstop naplno s tym, ze to mozno ani nebude stacit a budes potrebovat dodatocny zdroj. Takych zim mozno nebude vela ale moze sa stat. Ak to riziko za to stoji podla mna to bude neporovnatelne jednoduchsie riesenie ako nejake rozvody vody, plynu atd. Ale ta tepla podlaha bude na nezaplatenie :). Ale infrapanely ako jediny zdroj tepla by som asi nedaval. Videl som v novostavbe a nepresvedcilo ma. najma zotrvacnost systemu bola katastrofalna. Neviem ako toto niekto moze uvazovat do prostredia kde jedneho dna je +5 a na druhy den -20. a tiez - zmen na diskusiu.
Odpovedať
Mal si to dat ako diskusiu a nie otazku. 60 kW/m2 predpokladam myslis 60 kWh/m2 za rok zjednoduseny vypocet elektrina, tarifa DD5 20/4 znamena 50 kWh/m2 v NT, 10 kWh/m2 vo VT, cize cca 5.737 eura za m2 rocne dokopy (cennik zse), co je pri 196m2 cca 1125 euro rocne + vyhoda je ze mas len jeden mesacny fix (podla odberu) a ostatne spotrebice idu 20h denne za nizky tarif plyn, tarifa D2 (spp - predpokladam ze uvadzaju zdruzene ceny na webe) je to 2.34 eura za m2 rocne, co je pri 196m2 cca 459 euro rocne - nevyhoda je, ze mas 2 fixne mesacne a ostatne spotrebice idu v beznej tarife vypocitane sumy su s dph, bez mesacnych fixov, bez zapocitania revizii plynoveho kotla snad som sa nikde nesekol ak by ta plynova pripojka stala 3000 euro a ostatne instalacne naklady by boli povedzme rovnake, tak sa ti splati za cca 5 rokov a nasledne uz kuris lacnejsie
Odpovedať
Nezabudajte pocatat aj zivotnost unoveho kotla,ktora je mozno 10rokov,takze kazdych 10 rokov novy kotol + zapojenie.
Odpovedať
Profilova fotka
no ja ti to presne tiez nepoviem kolko je presny rozdiel, kedze ti mozem povedat iba kolko platim ja za plyn. ale so susedom sme stavali dom skoro v rovnakom case. mna presviedcali na elektriku, ale nedal som sa :-) dal som plyn, ktory pouzivam na vykurovanie a ohrev vody. sused sa nechal presvedcit na elektriku. byvame 4 roky. hned po prvej byvacej sezone sme mali celkom dobru spotrebu, ktora sa v dalsom roku este zlepsila. v cislach je to 39,-€ mesacne. kurime pocas zimy na teplotu 24-25 stupnov, vykurovana plocha je 108m2 bungalov. ten sused, co sa nechal nahovorit na elektrinu, pravdepodobne plati za elektrinu viac, co sa tyka vykurovania, nechce sa priznat kolko, asi sa hanbi, pretoze to obhajoval ked si to nechal namontovat, tiez na zaklade nejakych vypoctov. ale co tym chcem povedat, po prvej sezone viem, ze ja som mal co sa elektriny tyka na hodinach cislo cca 1200kwh (alebo v čom sa to udáva) (v eurach spolu plyn + ele = 69) za sezonu a on mal cislo po zime 14000kwh. hned v lete si nechal namontovat solarne panely na ohrev teplej vody, aby setril (dalsia investicia). a od druhej sezony, co sme tu kupuje pred zimou 7m3 dreva, ktore nosi z von dnu celu zimu a ktore aj za zimu spotrebuje. mne z toho vyplyva len jedno, odpovedz si sam, je mozne z toho vydedukovat priblizne rozdiel v spotrebach.
Odpovedať
Ako spomínali vyssie treba uvazit cenu pripojky plynu, ktora niekedy stoji az neuveritelne vela. Co sa tyka velkych zim ako @frinty spominala, na elektrike sa nedoplatis, ci uz budes mat ele. rohoze alebo TČ (vraj) alebo akumulačku/elektrokotol. Z toho vyplyva, ze znacne zalezi aj to v akej oblasti byvas. @cache ti to pekne rozpísal Ja osobne by som skôr išiel do plynu (podľa ceny prípojky) a ktomu pridal mozno, teplovodnu krbovu vlozku napr.
Odpovedať
Elektrokotol a vodne podlahove + nejaky krb. Plyn sa podla mna neoplati, draha pripojka... A el rohoze alebo kable co ja viem.
Odpovedať
Profilova fotka
Tomu, čo sa chce podľa týchto "predpovedí" orientovať, nezávidím. Ale ušetrí 300€ za dobrý projekt kúrenia, zaplatí každý rok o 500€ viac za kúrenie oproti optimálnemu návrhu. Aj keby si dal urobiť dva nezávislé projekty a zaplatil by ich, aj tak je to na uváženie.
Odpovedať
Profilova fotka
Nikde nevidim tvoju otazku.. A uz nazve temy mas co vlastne chces..tak si stastny lebo vacsina sa tu pride popytat.. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@cache mňa prípojka na plyn stála cca 950€, takže nemusí to byť také dramatické, mesačne platím 46€, to je na kúrenie, varenie aj ohrev TÚV, plocha 172 m2. Kondenzačný kotol 1800€, podlahové kúrenie so systémovou doskou do 1500€ aj s prácou kurenára.
Odpovedať
60 kWh/m2 za rok je relativne dost na m2. Ono skor by sa oplatilo pozriet na to ake su izolvacie a skusit to zmenit a preratat. Nazor ze plyn s vodnou podlahovkou a k tomu teplovodnu krbovu vlozku s aku nadrzou je uz extrem. Ak je dobre izolovany dom... to je ale potreba tepla pod 40 ... idealne pod 30 kWh/m2 tak nie je o com... Ak by to nestihalo pri extremnych mrazoch (nemalo by sa to stavat) - vies v najhorsom pripade dokurit malym topnym telesom za 10 - 20 eur s vykonom 2 kW. Este k teplote kurenia - 24 az 25 si predstavujem ako nezdravy extrem... Inak ja mam bungalov 180 m2 zastavana plocha cisto na elektrinu ( s aktivnou rekuperaciou), ziadny krb a rocne to je cca 850 Eur za elektrinu (vratane 60 Eur za odberne miesto) - z toho topenie cca 230, rekuperacia s vodou cca 250 a ostatna spotreba cca 310 - Spotreba cca 7 MWh - to ale pracujem z domu .
Odpovedať
Článok sa načítava...
Joj toto zadanie ma pobavilo. "nechcem pocut". Ked to nechces pocut, tak si zapchaj usi :-D Fakty neo(je)babres. Daj si spocitat viac aleternativ kurenia, porovnaj. Ak to naozaj nechces pocut, tak si vysledky kalkulacii len potichucky precitaj
Odpovedať
Profilova fotka
Cisto Elektrika je fayn, ale do lepsie izolovaneho domu..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?