Lampa :)

Ahojte, viete mi prosim poradit niekto, preco je pod prudom cela lampa? aj vadaska mi svieti pri dotyku. Som laik sama v domacnosti. Za kazdu rada budem vdacna. Ps: zo steny idu iba 2 kable cierny a zeleny a oba som zapojila. cierny fazovy do L s druhy do N.
Odpovedať
Profilova fotka
Fáza na strope vyzerá že je porušená izolácia. Dá sa to zaizolovať ale je to hliník. Môže byť nalomený a problém sa môže prejaviť neskôr. Doporučujem niekoho zavolať ak nemáte skúsenosti.
Odpovedať
aha takze sa dotyka ten kovovej casti a tym padom je cela lampa pod prudom.
Odpovedať
@wyrky Bola som pozriet tu fazu izolacia je v poriadku to bolo iba zanesene asi od farby ked sa malovalo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak si nepripajala aj uzemnenie, tak musi byt zrada v tej lampe. Najskor mas niekde pripojeny, alebo oprety neutralny vodic (v tvojom pripade PEN - zelenozlty) niekde o kovovu cast. Viem, ze toto tu uz odznelo velakrat, ale prosim ta daj to radsej spravit nejakemu ozajstnemu elektrikarovi ide totiz o zivot.
Odpovedať
@peter_durfina dakujem aj ja som si myslela ze lampa nebude v poriadku. v byte nemame 3 kable vzdy su tam iba 2. Komunisti to asi nepotrebovali 🙂 . Hej myslim na zivot tak istice hlavne vypínam. Pri najhorsom ked zapnem vyhodim v celom baraku istice. . . elektrikári sa vobec aj venuju oprave lamp? ze ju rozoberu celu a skontroluju?
Odpovedať
PE a N svorky na svietidle by mali byť galvanicky oddelené. Možné sú cca. 3 možnosti. 1- lampa aj vodiče sú v poriadku, ale skrutka v strope je pod omietkou vodivo spojená s čiernym vodičom, a keďže nemáš pripojenú PE svorku na svietidle, "kope" ťa kryt svietidla - svetlo normálne svieti. 2- svorky PE a N v svietidle sú vodivo spojené, svetlo po zapnutí vypínača normálne svieti. V tom prípade asi nejaký "expert" zapojil v krabici ( alebo vypínači), na PEN vodič (žlto-zelený) fázu a na čiernom vodiči je "nulák". 3- svorky PE a N v svietidle sú vodivo spojené, svetlo po zapnutí vypínača ale nesvieti. Vtedy je niekde v inštalácii prerušený PEN vodič (spoj v krabici, alebo prevŕtaný kábel a pod.). Je potrebne žlto-zelený vodič zo stropu pripojiť na obe svorky v svietidle (PE aj N) a čierny vodič na svorku L. Jednoznačne si treba zavolať niekoho, kto tomu rozumie. A použiť normálny merák, alebo skúšačku (nie priesvitný skrutkovač s tlmivkou)
Odpovedať
@marelektro po zapojení cierneho kabla do L a zltozeleho do N ( do cokolady) ta sa srobuje este do tej krytky. odsrobovala som ju a nechala iba na kabloch visiet cely luster ( podoprety stolickou drevenou) a zapla som a svietila pekne ale tiez mi svietil aj ten srobovak. ( viem ze riesit odbornika by bolo najlepsie , ale momentalne som slobodna mamina na materskej ) kable sa nedotykali nicoho ked vysela lampa iba na kabloch a medzi nimi ta cokoladka... tak si myslim ze lampa je zradna
Odpovedať
skusala som 2 lampy. obe su kovove obe svietili co som mala pred tym lampu bola obimka a na nej tienidlo plastove. tam nemalo co kopat. este jedna moznost ma napadla premerat kable( ci nahodou nespajaju oba kable srob ktory je v stene lebo tadial vedu tie kable. zlty som neskusala s tym srobovakom to sa bojim uz. ja som iba lampu skusala
Odpovedať
@angiesvk Este raz som si precital tvoj prvy prispevok, teba ta lampa "nekopla", tebe iba svieti skusacka? Treba zapojit na zltozeleny na obe svorky N+PE a na cierny L. (opakujem sa) srobovak s tlmivkou je velmi nespolahlivy, Ak zapojis zltozeleny na N+PE je dost mozne ze ti uz nebude svietit, pretoze uz bude kryt uzemneny a naindukovane napatie bude "zvedene do zeme". hlavne opatrne
Odpovedať
Profilova fotka
@angiesvk boze dievca, nesturaj ruky do elektrika..... nic nie je dolezitejsie ako tvoje zdravie....
Odpovedať
@mimms pravda, je to moze to byt nebezpecne skusat taketo veci robit na vlastnu past. clovek si povie, ze vsak to nic nie je, nejaka lampa, ale tak prihodit sa moze. radsej si prizvat niekoho na pomoc, nez si dokazovat, ze to clovek sam zvladne.
Odpovedať
Musela som to urobit sama nikde v okoli nepoznam elektrikara ani. Ale... uz to mam hotove. pe som dala spolu s N a fazu do fazy. a bingo lampa neni konecne pod prudom a svieti.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?