Káble v horľavej stene

Mám drevostavbu s horľavými stenami s konopnou tepelnou izoláciou. V budúcnosti plánujem ostrovný systém a teraz sa len snažím drevené obklady a záklopy spraviť tak, aby som kvôli inštalácii káblov v budúcnosti nemusel nič píliť. Otázka: Keď by som uvažoval nad samozhášavými bezhalogenovými káblami - môžu byť podľa noriem uložené vnútri vyššie popísanej horľavej steny ? (t.j. obklopené konopou). Prípadne keby boli navyše uložené v samozhášavých chráničkách ?
Odpovedať
http://www.modrastrecha.sk/forum/elek...
Odpovedať
Prečítal som diskusiu z linku ale tam sa preberá celkovo elektroinštalácia v drevostavbe. Moja otázka je konkrétna - inštalácia kábla dovnútra horľavej steny, nielen cez drevený hranol ani na drevo. Je tam pár príspevkov od elektrikárov, ktoré si protirečia v tom, či ťažko horľavý kábel bez chráničky môže ísť dovnútra horľavého materiálu. Napr. kábel NHXH-J 3x1,5 FE180/E30.
Odpovedať
@stavepeter Je to nepresný výraz. "Nehorľavé" sú aj CYKY (samozhášavé), N2XH (bezhalogénové) NHXH (bezhalogénové s funkčnosťou. Nevidím najmenší dôvod dávať bezhalogénové a už vôbec s funkčnosťou (ak tam nie je výťah :-) ). Úplne stačia CYKY. Práveže cez drevený hranol by si mal dávať kábel do chráničky.
Odpovedať
@volt Ak musí ísť kábel cez drevo s chráničkou, tak predpokladám, že aj cez horľavú stenu z konope musí ísť s chráničkou, je tak ? Takto to požadujú normy ?
Odpovedať
@stavepeter CYKY kabel v FXP je cenovo najdostupnejsie riesenie VYHOVUJUCE sucasnym normam. Inak ale odporucam v drevostavbach resp. pri vedeniach ulozenych v silne horlavych prostrediach tieto istit s pouzitim detekcie oblukov, AFDD.
Odpovedať
Nezabudnut na chranic 100/300mA. A ako pisu kolegovia stacia obycajne kable CYKY, cez ostre hrany chranicku fxp a hotovo. Vyrobca garantuje pouzitie na a do horlaveho povrchu.
Odpovedať
Dakujem za odpovede.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?