Elektroinštaláca

Profilova fotka
Davali ste kable v podlahe..?ked su v trubkach je to ok?
Odpovedať
Ked to mas v chranickach je to v pohode
Odpovedať
Chránička pomôže, lebo kábel je vymeniteľný a neopiera sa o roxory. Ale aj tak nie je dobré šliapať po kábloch, lepšie im bude v stene.
Odpovedať
Kabel v chanicke je vymenitelny ked je chranicka s priemerom asi 10 cm a kolena maju polomer asi tak meter inak tazko. Inak neviem naco by ichj menil. Je to v pohode daj to do zeme.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell presne to mi povedal elektrikar a natiahol kable v podlahe bez chranicky :)
Odpovedať
Ja som daval pre dobry pocit kazdy jeden do 16 resp 20 mm chranicky ale ej to asi jedno.
Odpovedať
na tej nevymeniteľnosti možno niečo bude
Odpovedať
Profilova fotka
Takže ste za ak ide jabel v chraničke? Je dobre ho položiť rovno na Ipu.?teda na lepenku?alebo ako
Odpovedať
Hej normalne to daj na zem aby sa ti neplendal tak ho mozes prichytit k stene klincom uz ako uznas za vhodne. Popozeraj si tu nejake fotoalbumy zo stavieb su tam aj fota instalacii.
Odpovedať
Profilova fotka
Jasnacka, normalne to poloz na zem a je to, ziadne chranicky a podobne veci ti nepomozu ked budes chciet menit 15m kabel, 4 krat ohnuty do praveho uhla.
Odpovedať
kable viest v podlahovej izolacii
Odpovedať
Profilova fotka
@zero07 Z praxe viem že ten kábel vymeniť ide a to tak, že priviažeš nový kábel o ten čo chceš meniť a jednoducho ho na druhej strane vytiahneš.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam tahane kable vo vyske venca a smerom dole a do stran zafrezovane, niesu v chranicke, akurat silove kable idu inou trasou ako datove. V podlahe nemam ziadne kable. Tie chranicky ti pri dobrom ulozeni dovolia kabel vymenit, aj ked neraz problematicky. Zivotnost medenych kablov je taka dlha, ze mozno nas vsetkych ktory tu piseme to nemusi trapit.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ondro2112 zasekat pri podlahe do steny hned dole a zasadrovat. nikdy tam nic nenavrtas asi neposkodis
Odpovedať
Profilova fotka
@drobec2622 Ani obvodovú lištu plávajúcej podlahy tam už nikdy neupevníš. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 upevnis lebo potom ide este deka cca 10cm takze asi tazko listu das pod deku..)
Odpovedať
Profilova fotka
@drobec2622 Tak toto ma nenapadlo. Predpokladal som, že deka a potery sú hotové. OK. Beriem - máš pravdu. :-)
Odpovedať
Z akeho dovodu sa vyskytne potreba menit kabel cyky?
Odpovedať
@kriloter Poškodenie izolácie pri vŕtaní, výmena za tienený a krútený, výmena za väčší prierez, alebo väčší počet vodičov, príliš krátky kvôli odcvaknutiu pri inštalácii.
Odpovedať
@radopp kable sa vedu v instalacnych zonach, tam sa nevrta. Vacsi prierez? Dovod? Vacsi pocet vodicov? Dovod? Kratky vodic je ovela rychlejsie vysekat kusok a nadpojit ako vymienat cely kabel. Skusal si to uz niekedy? Chranicky sa davaju lebo sa hovori, ze sa to ma, vacsina nevie preco, vacsina chranicky necie tahat, narobia prave uhly, ono to castokrat ani inak nejde a je to uplne na nic. No a zatiahnut dalsi kabel je utopia, to je problem aj na rovnej trase. Skus si to niekedy ☺
Odpovedať
@elektronitra a este napis z praxe, kolkokrat to neslo ...
Odpovedať
Profilova fotka
@elektronitra da sa to ako vravis ale v pripade ze vrtas a seknes kabel mozes tahat z oboch koncov a y jedneho kabla su zrazu dva. Mne sa to neodbornou pracou podarilo v panelaku a bola to sranda velka menit kabel v panely. Kazdpodane jedna rada pre ondro2112, fot vsetko co robis aj 10 krat, pis na steny a na zem vzdialenosti od nejakeho bodu a odfot to, a ked si myslis ze uz to mas, odfot to este raz.
Odpovedať
Profilova fotka
Ked káble do podlahy - tak jedine do trubky..Trubka chráni viac menej kábel proti mechanickému poškodeniu izolácie a aj samotných žíl kábla .*Stojí pár šupov takže sa na nej neoplatí šetriť. Nikdy sa nespoliehajte na to, že ked je kábel v chráničke dá sa bez problémov vymeniť! Stačia dve ,tri ostrejšie kolená + trenie samotného kábla na dlhšej trase a je to v pi.. .Nehovorím že to nejde, ale u 90 percent prípadov sa to nepodarí..
Odpovedať
@ondro2112 Nechápem, prečo sa tu hovorí o výmene kábla v podlahe, chránička sa používa v prvom rade na ochranu pred mechanickým poškodením, ak sa nedá do chráničky, hrozí, že pri ďalších prácach na podlahe, či je to už liatie betónu, alebo inštalácii podlahového kúrenia sa poškodí samotný kábel. Teraz ušetríš 20Eur na chráničke, v prípade poškodenia prídeš o iné peniaze.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?