Že som teraz živý a zdravý tu na modrej streche je buď vecou náhody, alebo mám strašne usilovného anjela strážneho... Išiel som sa osprchovať, vstúpim do sprchovacieho kúta, idem pustiť vodu a v momente, ako som sa chytil vodovodného kohútika, dostal som ranu od elektrického prúdu. No mal som čo robiť, aby som to rozdýchal. Obliekol som sa a išiel som do garáže pre skúšačku, aby som zistil, že čo sa udialo. Ako som sa chytil brány, tá zaiskrila, ako namrznuté elektrické vedenie, keď ide v zime elektrická lokomotíva a v tom druhá rana elektrickým prúdom. Vtedy mi docvaklo... susedia mali celý týždeň v dome elektrikára, ktorý im robil novú elektroinštaláciu v celom rodinnom dome. Tak som išiel za susedom a on mi hovoril, že umýval riad a tiež sa mu zdalo, že vodovod nejako elektrizuje... Tak sme vypli v jeho dome hlavný istič a v momente bol problém vyriešený. Tak si predstavte, že ten diletant elektrikár niekde pripojil asi jednu fázu na vodovodné, možno plynové potrubie, či kúrenie a ono sa to vodovodným potrubím (máme spoločnú vodomernú šachtu) asi prenieslo aj do môjho domu. Ľudia poviem vám - ak by v tom momente išiel niekto na návštevu a chytil sa brány a nebodaj by to bol človek so slabším srdcom, tak je po ňom. A to ešte ani nechcem pomyslieť na to, že večer bola u mňa suseda a dvojročným chlapcom a hovorila, že nemajú teplú vodu. Ja som jej povedal, že nech sa kľudne okúpe a nech aj malého okúpe. Povedala, že do zajtra už nejako vydržia. Tak to mali teda obidvaja z pekla štastie. :-(
mne sa vidí ,že skúšaš ľudí od drôtov -veď ak by pripojil fázu na pospajanie potrubí, ktore aspoň jedno je dobre uzemnené tým že je v zemi ---plyn voda tak vyrazí istenie
@jamk1 Určite je to tak, že sused prepojil pracovný nulák zo zemnením, pričom zemnenie nie je funkčné a niekde je spojené s vodovodným potrubím. Treba to ísť pozrieť a zemnenie (tretí vodič žltozelený) poodpájať.
@viktor811 Ale ak spohí nulák so zemnením, tak nebudem mať fázu (merané fázovačkou) na vodovodných batériach a na bráne. Pripúšťam, že tam nieje plné napätie, nakoľko ani jedn z nás nemá v poistkovej skrini prúdovú ochranu, tak asi tam tečie malý prúd, ktorý nevyhodí istič. Naozaj neviem, ako k tomuto javu došlo, ale proste je to tak.
@jamk1 Práve mi nejde do hlavy tá brána, ale na vodovodných batériách to môže byť, ak je napr. uzemnenie bojlera prepojené s pracovným nulákom, alebo niekde v zásuvke alebo na nejakej predlžovačke.
@viktor811 napätie na vodovodnú batériu sa dostane z bojlera ak je neuzemnený ,je súčasne prerušený nulový vodič,ale vtedy nefunguje bojler,zem cez vodovodné potrubie asi nie je prepojená na vodomery ,to sú len dohady treba to zmerať, no chybu má i jamk 1, neuzemnené potrubie.a brána je ovládaná i elektricky?
@elektronitra Na šťastie je už všetko v poriadku. Neviem, ako vlastne začať. Na jednom pozemku sú dva domy. Spoločný dvor. Jeden starší dom bol rodičovský - ten teraz vlastním ja a druhý dom si postavil ich syn, ktorý pred dvomi rokmi zomrel. Pri rodičovskom dome bol sklenník, ktorý som ja po kúpe domu zlikvidoval. Ale k tomuto sklenníku bolo napojené čerpadlo, ale z toho susedného domu, lebo ten mám 400V rozvod, čo môj dom nemá. Keď sa zlikvidoval sklenník, tak po nejakom čase syn zlikvidoval aj čeroadlo, kábel na záhrade odstrihol od čerpadla, nechal zakopaný v zemi a v poistkovej skrini jednoducho vypol istič pre čerpadlo... To je už 12 rokov, medzitým ten susedný dom stál dlho prázdny a pred asi rokom sa tam nasťahovali noví majitelia a začali s prerábaním. Najprv plastové okná, potom kúrenie a teraz elektriku. No elektrikár a ani majitelia nemali ani len páru, že ten kábel je na záhrade zakopaný len tak. Tak spravil elektroinštaláciu podľa starej, jednoducho istič na to čerpadlo, ktoré tam už dlho nieje zapol a v zemi bolo napätie, ktoré sa pravdepodobne prenieslo trubkami, vodou... neviem ako aj ku mne do domu na kovové časti (ja mám tiež starú inštaláciu ešte bez FI ochrany) No a keď som im toto o tom čerpadle povedal - tiež ma to nenapadlo hneď, ale až za pár dní - tak sa problém vyriešil. Kábel, čo išiel do zeme sa odpojil a je pokoj. :-)
@elektronitra Nejde to ani mne celkom do hlavy, ale počas tej opravy tej poruchy som nebol doma, bol som v zahraničí a keď som sa vrátil na víkend domov, už bola závada odstránená a toto bola jediná informácia, ktorú som dostal. Ja viem len jedno, že prerábka elektroinštalácie čaká aj mňa a že si dám sakra záležať na tom kto a ako ju bude robiť. Určite im budem pozerať na prsty popri robote. Som síce elektrikár, tajže nejaké tie základné znalosti mám, ale venujem sa profesne niečomu celkom inému. :-)
@jamk1 sorry preklep ale link je www.elektrika.cz a hladaj v diskusiach ale bolo to strašne dávno,ale takéto niečo som tam čítal a bola to celkom rozsiahla diskusia a strašne som sa zabával.
Zavolajte revízneho technika, nech Vám elektroinštaláciu skontroluje, premeria a vyhodnotí všetky jej nebezpečenstva , ktoré sa musia bezodkladne odstrániť ! :-|
Aj tak robil čudne tu elektriku to akože neskúmal kde čo bolo pôvodne napojené?
Lebo keby to robil tak by zistil,že kábel od toho ističi konči nevedno kde tak by to hádam začal hladat mne by to teda nedalo.
Par domov som už takto prerábal a vždy som hľadal kde čo ide.
@projektant_elektro Mne budú robiť elektroinštaláciu otec so synom, ktorí už roky spolu robia, otec robí aj revízie, tak dúfam, že to bude v poriadku spravené. :-)
@vllado Úplný súhlas. Ja som tiež povedal, že je to nezodpovedný diletant. Ja si len stále, keď si na to spomeniempredstavím, čo by sa bolo stalo už len pri takej hlúpej náhode, že by bolo pršalo. Na šťastie bolo predtým týždeň sucho, pôda nebola mokrá... Ak by sa niekto chytil tej brýny a bola by mokrá nielen pôda, ale aj brána - všetko mohlo byť úplne inakšie. Ja hovorím, že ak nejaký anjel strážny existuje, tak v ten deň sa sakra narobil... :-)
@jamk1 Keď sa odstrihne kábel, tak predsa sa nezakope do zeme len tak neošetrený - práve kvôli takýmto prípadom. Keby sa na koniec kábla namontovala vodotesná krabica, resp. aspoň poctivo ovinul koniec vodeodolnou izolačnou páskou, takéto niečo by sa nestalo.
Nič to ale nemení na fakte, že aj ten elektrikár bol diletant a zapojil kábel, o ktorom netušil kde vôbec ide - dokonca 3-fázový... Jednoducho keď neviem kde ten kábel ide, resp. na čo sa používa tak ho nezapojím.
@sgt Mne je toto všetko, čo píšeš celkom jasné. Už som spomínal, že aj ja som elektrikár, pracujem síce v inom odvetví, ale nejaké tie znalosti mi ešte ostali. Kábel s nezakopal do zem - ten kábel bol vedený zo susedovho domu z pivnice zemou asi 12m po skleník k čerpadlu. Keď sa sklenník a čerpadlo zlikvidovali, tak kábel pri čerpadle jednoducho odsekli a nechali ho v zemi a v rozvádzači vypli (vyskrutkovali) poistky. Ale ako som písal, toto sa udialo pred 12-timi rokmi a nikto o tom nevedel. To, že to elektrikár bezhlavo zapojil bez toho, aby si skontroloval čo je to za kábel a kam vedie - to je na tom to smutné...