Dve fazy na svetelnym okruhoch komplikovanej chodbe-moznost montaze

ahoj Situacia-novostavba,chodba vacsich rozmerov s poziadavkou na dve nezavisle ovladane svetla..a teraz, v strede chodby osadenie viacramikoveho usporiadania prepinacov svetla -chcem aby to bolo kazda chodba z ineho prud.chranica co nie je problem ale ak by bola moznost aj keby bola kazda chodba z inej fazy pripojena-tu ale nastava problem 400V pod spolocnym ramikom resp. v krabiciach vedla seba..ako riesit situaciu..
Odpovedať
A čo vedie k tomu mať svetlá na chodbe z dvoch fáz? Čo sa týka krabičky, tam v tom problém není... Čo montáž tlačídlového ovládania?
Odpovedať
@frantisekca k dvom fazam na chodbe/je to velka a clenita chodba/vedie fakt ze tu v tejto lokalite dochadza pomerne casto k vypadkom jednej fazy ,aby potom nebola cela chodba v tme.. cize ak by bola v susednych spojenych karabickach ina faza nie je to problem..?
Odpovedať
@liptacik 3 fazy su tahane v rozvadzaci, istic na istici, kabel na kabli a nevadi to. Akurat aby to v buducosti niekto nespojil (faza a faza - vsak hnedy kabel aj tu aj tam).
Odpovedať
@liptacik Neviem, či tomu rozumiem správne, ale veď na chodbu pod rámček nebudeš predsa ťahať 5 žilový kábel s trojfázovým napätím 400 V... 🤔 3 fázy natiahneš do rozvodnej skrinky vnútri a odtiaľ predsa môžeš dotiahnuť na chodbu z jednej fázy jeden kábel a druhý kábel z druhej fázy. A ktoré svetlo napojíš na ktorý kábel je predsa jedno - pokiaľ budeš mať naťahané rozvody od vypínača k svetlám.
Odpovedať
@liptacik tak to napoj na tú fázu ktorá nepadá a problém s výpadkom riešiť na distribúcii , zrejme niekto viac zaťažuje jednu fázu, problém nie je v krabiciach len musíš vodiče označiť aby to niekto nezapojil na 400V
Odpovedať
Profilova fotka
@liptacik a prečo by mal s tým byť problém?
Odpovedať
@chrobak7 nie to nie ten 5x1,5 ka ,ak tak tak do krabiciek by sli solo kable 2 kusy 3x1,5ka
Odpovedať
@merak niekde som zachytil ze u niekoho taketo nieco nepreslo reviziou,aj ked neviem ako to realne revizak nasiel..
Odpovedať
@merak cize sa to aj bezne takto nejak robi,myslel som skor ze to nie je standart
Odpovedať
Profilova fotka
@liptacik nie, bežne sa to takto nerobí, toto nie je štandard, ale nie som si vedomí toho, že by to niečomu odporovalo ak je to v dvoch samostatných škatuľkách, ktoré majú dva samostatné prívody každý o svojom istení, nevidím v tom problém to že je to v jednom spoločnom rámčeku ničomu neodporuje "niekde som zachytil ze u niekoho taketo nieco nepreslo reviziou,aj ked neviem ako to realne revizak nasiel" by ma zaujímalo, na čo sa RT odvolal
Odpovedať
@merak uz sa stalo viackrat ked sa revizakovi nieco nepacilo/jeho vlastny pocit-nazor ale nevel sa priet o konkretnu normu co by asi v takom pripade mal..
Odpovedať
@liptacik stalo sa to pri zásuvkách. Bol som toho svedkom. Dve jednozásuvky v dvojrámčeku. Jedna z jednej fázy na práčku, druhá z druhej fázy na sušičku. Neprešlo to revíziou. Revízny technik sa odvolával na medzifázové napätie 400V jednoducho prístupné dotykom. Muselo sa to prerobiť. Predpokladám, že RT nebude pri revízií zhadzovať vypínače a skúmať... Poriadne to označiť, aby to niekto nedal niekedy dokopy... Medzifázový skrat nieje bohviečo... Keď to bude aj na dvoch RCD, tiež nepomotať pracovné vodiče...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign Jednozásuvka je el. prístrojom, kde je "napätie jednoducho prístupné dotykom" ?... Fíha...
Odpovedať
@petersd asi to bolo myslene hypoteticky tak ze ak by niekto nedajboze vopchal dva klince do dvoch zdierok na fazy....
Odpovedať
@petersd nehíkaj tu. Nebolo to z mojej hlavy. Revizák to proste tak zdôvodnil a ja som nemal ani náladu ani dôvod sa s ním hádať, keďže som potreboval, aby sa revízia spravila. Revizák sa mohol kľudne otočiť na päte a mohol by som hladať iného... Prehodil som to v rozvádzači pod rovnakú fázu a bolo po probléme.
Odpovedať
@liptacik Bolo treba dať revizákovi flexku s rezným kotúčom, nech porozrezuje 3 f./400V zásuvku a nech dostatočne oddelí od seba jednotlivé fázy. Tam je problém, na ktorý on poukazuje ešte väčší, než u 1 f. zásuvky! 😉 @megdesign ... chápem, človek to už chce mať za sebou a nemá chuť dokazovať niekomu, že sa mýli
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?