Alarm - kabelaz, snimace, GSM antena

Cavte, chcem urobit predpripravu kabelaze na alarm na chatu (3-podlazna: pivnica, prizemie, podkrovie, pivnica je samostatna). Predpokladam Jabl.100 alebo nieco podobne, zatial nemam vybraty ani typ, ani vyrobcu, nieco slusne, do cca 1000€. Moja predstava zapojenia: Kable UTP, topologia hviezda - stiahnem to k centrale, ktora by mala byt v pivnici (mozno aj s vacsou zaloznou bateriou), od centraly kabel na poschodie, kde bude kodova klavesnica pri vstupnych dverach. Senzory a snimace: cca 3-4 PIR senzory, 4-5 spinacich kontaktov na okna a dvere, kamera + 4 sireny. Vysvetlenie preco 4 sireny. Chcem dat dve sireny do pivnice a dve sireny na prizemie. Vychadzam z toho, ze vonkajsie sireny si uz nikto nevsima, zvlast na chate v zahradkarskej osade. Pre zlodeja kradnut pri hluku dvoch 100dB siren je dost stresujuce, prepokladam ze by to vzdal kym by som sa dostal k chate na zaslanu SMS z alarmu. Moje otazky: 1. UTP kabel a topologia hviezda je v poriadku? Je to zapojitelne ku kazdemu beznemu alarmu? Bezdrotove snimace nechcem. Taham elektriku tak zaroven chcem potiahnut aj UTP kable na snimace, kedze maju maly priemer, potiahnem ich priamo po tehle. 2. bude mozne zapojit 4 sireny na alarm? Prepokladam ze ich mozem zapojit priamo na nejaky kontakt na vystupnom kontakte, zapojim vsetky 4 sireny paralelne, zapnu sa naraz vsetky. 3. kedze alarm (centrala) bude v pivnici a sucastou centraly je zrejme aj GSM modul, GSM signal bude slaby. Chcem potiahnut kabel na vonkajsiu antenu. Ma vobec nejaky alarm moznost pripojenia vonkajsej anteny ku GSM modulu alarmu? Ako nahradne riesenie mozem dat centralu aj do podkrovia, tam je to ale lahsie pristupne ak zlodej vojde do objektu. 4. je mozne standardne k alarmu pripojit dve klavesnice? Kedze nemam prepojenu pivnicu s prizemim, chcel by som dat klavesnicu aj do pivnice aj na prizemie. 5. maju alarmy uz moznost pripojit kamerovy system aj so zvukovym odposluchom (najlepsie aj so zaznamom na SD kartu, pripadne aj ako live stream ak tam budem mat internet-nieco ako IP kamera)? Ak nie, kupim samostatnu IP kameru aj s SD kartou. Dakujem za pomoc a nazory.
Odpovedať
@paul2 1. Ano. 2. Ano. 3. Ano. Koax kabel. 4. Ano. 5. Standartne nie.
Odpovedať
Vdaka za rychlu a jasnu odpoved :) Kamery poriesim dodatocne, kupim nejake IP s moznostou zaznamu. Tie sa daju kontrolovat aj cez mobil.appku kdekolvek a kedykolvek.
Odpovedať
ja100 nema hviezdicovu ale zbernicovu topologiu - takze od kazdeho snimaca, klavesnice ides do nasledujuceho. Sireny sa zvacsa davaju zvlast kvoli moznosti skratovania zlodejom, ale interne mozu ist tiez na zbernicu
Odpovedať
Zo zapojenia hviezdy viem urobit zbernicovy system tak, ze na jedne konce vodicov zapojim snimace a druhe konce spojim spolu a zapojim na svorky zbernice, malo by to takto fungovat. Ak potiahnem len zapojenie na zbernicu, tak som obmedzny vyberom alarmov len s tymto zapojenim snimacov.
Odpovedať
daj vonkajsiu sirénu a zlodej tam mozno ani nevstupi, vyberie si radsej chatu kde alarm nieje, aspon ti nespravy skodu na oknach. ano spravis tym prepojom z toho zbernicovy systém. ale pre JA 100 staci to presluckovat a hocikam na trase potom mozes dat aj ustrednu, klavesnicu a prvkov moze byt hocikolko. ale uz pri tolkych veciach co si pisal, tak do 1000€ uz sa nezmestis ani nahodou :D GSM antena má podobny konenktor a daju sa dokupit aj externe. tak isto tam mozes dat ustrednu JA-106, tam vies dat aj 18Ah zalozny akumulator a ma vystup na LAN, tak pri bezpecnostnej SIM Jablotron, ide vsetko priortne cez LAN komunikator a ak nepojde net, tak to pojde cez GSM. k JA 100 vies pripojit aj IP kamery priamo od jablotronu, ale cena jednej je 200-250€ , zial ine kamery k JA100 nepripojis,nahravaju rovno na cloud, zdarma mas záznam 30s pred a po poplachu, a ostatne je uz platene, ak chces napr. 7dni zaznam..... alebo potom zvlast kamerovy systém. ale na chatu ak tam mas net, je uplne v pohode tento jablotron systém kamier postacujuci
Odpovedať
Vdaka za info. Kamery za 200-250€ urcite nebudem davat a uz vobec nie nejaku sluzbu, ktoru treba pravidelne platit, to je skor pre firemnych pripadne lukrativnejsich zakaznikov. Mozno nedam ani jablotron, ale ineho vyrobcu (Paradox?) preto idem do zapojenia "hviezda" nie zbernicovy system, aby som sa neobmedzoval zbytocne na Jablotron, ked bude mat konkurencia nieco podobne, v lepsej cene. Aj ked sluckovat kabel na zbernicu od snimaca k snimacu je jednoduchsie, tak par € na viac metrov kabla a svoj cas na natiahnutie neriesim. Internet nemam, uvazujem nad mikrovlnou antenou, mozno to nakoniec budem zrealizujem len cen nejaky datovy pausal cez operatora, nie som este rozhodnuty. Je to "len" chata, ale kedze so zlodejmi (vsetkeho druhu) bojujem cely zivot, chcem byt pripraveny. Kamerovy system dam zrejme dodatocne, nezavisle na alarme, bude to jednoduchsie a lacnejsie. Novsie IP kamery maju uz celkom vymakany soft, da sa tiez zaznamenavat do cloudu, pripadne na nejaky vzdialeny server, online kontrola cez mobil atd. Jednu 2Mpx IP cam som nahodil k nam do predajne, celkom slusne to slapalo.
Odpovedať
Kamery v dnesnej dobe neodradia ani najprimitivnejsieho zlodeja, ktory vie, ze mu staci siltovka, slnecne okuliare a bunda, ktoru po kradezi vyhodi.
Odpovedať
@rapidko praveze ked vycapis na fasadu sirenu, to je signal pre zlodejov "Aha, ma alarm, urcite tam bude mat daco cenne". Naco zbytocne upozornovat? Ja davam sireny pod strechu. Neupozornuje dom na seba a ked sa spusti poplach, sirena prekvapi. :-)
Odpovedať
@megdesign tak to ti stacia len vnutorne sireny. zlodej sa neriadi tym, ze ked tam je alarm, tak to bude nieco cenenne. co ked mám doma alarm, mám aj kamery, nik to na ulici nema, a aj tak tu nebol zlodej, a za tie roky podla tej teorie by tu uz mal byt, ani nepoznám nikoho komu som montovla alarm ze by mal zlodeja od vted v dome a vzdy montujem sirenu na viditelne miesto. ale vela krat som bol montovat alarm, v cerstvo po kradezi. a nesli susedovi lebo on mal zabezpecovacu a isli tomu co ju nemal, a podla tvojej teorie si mali vybrat preve toho co mal EZS lebo má co skyvat :D aj na garazi, alebo záhradnej chatke, pripadne chate su cennosti? nie ale nikto nechce skodu na objekte,ale mat kontrolu, pripadne kludny spánok. a nevysse si moze na dialku aj zapnut kurenie, regulovat teplotu, mat tam dymove,zaplavove, CO2 snimace, automatycke uzavrenie privodu vody,plynu a to vsetko cez alarm,takze nie kazdy si montuje alalrm, len koli tomu ze nieco skryva
Odpovedať
@rapidko naco mi tu ides rozpisovat, co vsetko mozem ovladat cez nejaky ezs? Ja viem, co to dokaze... A pocitam, ze asi aj lepsie ako ty... Ja nevravim, ze ked mas nahodeny viditelny alarm a kamery, ze mas mat automaticky navstevu. Kde som take nieco napisal? Nejaka tvoja paranoja? A ani nepisem, aby ho nemontoval... Sam ich montujem... Alarm aj kamery ti pomozou hovno. Ked ta budu chciet vybrat, nepomoze ti ani svatena voda. Nie ze zlodej nepojde tam, kde vidi sirenu.... To si si mal namotovat z ebay fake s blikajucou led.... Ved davat za ezs 1200€, ked zlodeja odradi len to, ze je na stene nacapena sirena - moze byt aj za 20€.... Naco davat najavo, ze mam daco cenne doma a zabezpecene.
Odpovedať
@rapidko " ide vsetko cez lan a ak nepojde lan pojde gsm...." Cvaknem kabel a zapnem rusicku GSM v jednom momente a uz si doalarmoval. :-D
Odpovedať
@megdesign @rapidko Obaja mate pravdu, aj ked viac suhlasim s @rapidko u umiestneni sireny na viditelne miesto. Vela ludi totiz berie alarm len ako ochranu objektu kedy nie su pritomni ale casto zabudaju na to najcennejsie a to je ich vlastny zivot a statistiky hovoria jasne, ze az 40% zlodejov prefereuje cas vykradacky, ked su majitelia doma a spia. Mojho dobreho zakaznika takto vykradli tiez (viac domov v rade). A urcite mi date za pravdu, ze nie je nic "lepsie" ako ked vas zlodej prekvapi nad vasou postelou. Preto ja beriem alarm hlavne ako ochranu v case ked sme doma s rodinou a spime a cudujem sa ludom, ze ku tomu takto tiez nepristupuju. Aj preto preferujem sirenu na viditelnom mieste, ked uz by sa niekto ku mne planoval vlamat v case nasej pritmonosti, tak nech radsej dopredu vie, ze to asi az take jednoduche (v tichosti) nebude a snad sa mojmu domu vyhne. Ked nie som doma, je mi to v podstate jedno (aj tak s tym nic neurobim, lebo od casu ako pride sms do casu kym pridem na miesto ubehne aj tak "strasne" vela casu), peniaze doma nedrzime, ani ziadne ine cennosti. Keby sa teda aj nieco stalo, tak skody pokryje poistovna a v podstate o nic nejde, sice by ma to sralo ale nic podstatne sa nestalo. PS: Ked je doma Knazko, vykradnut ho tazko. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Chlapi, @rapidko @megdesign nehadajte sa. Kazdy z vas ma ciastocne pravdu. Pri navrhu alarmu sa zohladnuje objekt, jeho poloha, hodnota a hodnota interieru, poziadavky klietna, jeho penazenka, rozsiritelnost atd. Toto je zahradna chata, ziaden sofistikovany zlodej tam nepojde, taki zlodeji idu po velkej hotovosti, sperkoch, cennostiach, umeleckych dielach, obrazoch, starozitnostiach, numizmatickych zbierkach atd. Je jasne ze v zahradnej chate sa nic take nebude nachadzat. Taketo chaty zvyknu navstivovat rozne individua: kadejaki potulni somraci, co hladaju chlast, chcu sa len v zime zohriat, nieco vypit a zjest, cigosi, fetaci, drobni zlodjickovia, ktori chcu nieco zaujimave ukradnut a o 3 ulice dalej strelit za 1/10 ceny. Ich zlodejskym nacinim je metrove pacidlo, nic viac, IQ 80. Vonkajsiu sirenu maju v trubke (neobyvana oblast v zime), rovnako aj kamery (siltovka, kapucna). Potrebujem odradit prave taketo individua, preto vnutorne sireny, kamera je len pre skontrolovanie okolia chaty, ak pride upozornenie na pohyb v okoli chaty, pripadne poplach. Na chatu viem prist do 10-tich (15min) minut ak som doma, policiu by som v takom priapde nevolal, ta je pre zlodejov len na smiech, riesenie na mieste (mimo objektu a pozemku) je najlepsia medicina. Mimochodom vonkajsia sirena, ak je nizko umiestnena sa da lahko eliminovcat PUR penou, dam igelitku, nastriekam, o hodinu mozem prist a sirena bude nepocutelna. Ked vypnem elektriku, zalozny zdroj ju potiahne max. niekolko desiatok minut. Na GSM staci rusicka za 20usd z Aliexspresu. Odpojenie k internetu zalezi od druhu pripojenia - antena prestane fungovat pri odpojeni od elektriky, rovnako router, bez nejakej slusnej zaloznej UPS. Kabel je tazsie odpojit ak je v zemi, alebo ide zo strechy. Ale toto su veci ktore zlodej vykradajuci chaty neriesi.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?