Ako oddelit 1 svetlo z vypinacov 5b?

Mame 1 velky priestor kde su na strope 2 svetla ovladane dvomi vypinacmi 5b. Priestor ideme oddelit prieckou pri jednom z vypinacov a rad by som aby novo vzniknuta miestnost mala vlastny vypinac c.1 na svoje svetlo (asi 10 cm od povodneho vypinaca). Aky kabel potrebujem na prepojenie povodneho vypinaca 5b s noveho c.1? Stacia 2 zily, nie? Povodne vypinace 5b by sa nahradili vypinacmi c.6. Cize povodna miestnost by mala 1 svetlo ovladane dvomi vypinacmi c.6 a novo vzniknuta miestnost 1 svetlo ovladane novym vypinacom c.1. Je mi jasne, ze pod povodnymi vypinacmi to bude treba spravne poprepajat. Je nejaky jednoduchy sposob ako zistit terajsie zapojenie? T.j. ku ktoremu vypinacu idu privody, odkial idu vyvody na obe svetla a pod.?
Odpovedať
Ano, teoreticky na novy vypinac c.1 by stacilo ma 2 fazove zily (privod a odvod). Avsak je mi nejasne, ako chcete riesit tu zamenu za 6+6 a taktiez dispozicne umiesnenie svetiel. Inak, existuju aj vypinace 5B (teda 6+6), ktorimy sa da ovladat dvojte svietidlo z dvoch miest. Osobne by som ten novy vypinac riesil ako samostatny, ved v tom povodnom je aj privod, tak ho priviest aj do toho noveho c.1 a potom tam priviedol kabel z noveho svetla, ktore bude v tej novo vzniknutej miestnosti.
Odpovedať
Svetla ostavaju tak ako su, s nimi sa nic nemeni. Hadam obrazok pomoze 🙂 Cierne je aktualny stav (jedna miestnost s 2 svetlami ovladanymi 2 vypinacmi typu 5B), cervene planovane po zmene - pridanie priecky, noveho vypinaca c.1 a zmena vypinacov 5B na typ 6 (aby oba povodne vypinace ovladali len to 1 svetlo co v tej miestnosti ostane). Je nejaky jednoduchy sposob ako zistit ktory kabel pri vypinacoch je ktory? Teda co je privod, co je vystup na svetla a co prepoj medzi vypinacmi?
Odpovedať
@strecha555 je. prezvoniť si káble.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?