Ako chápať HDO v DD5 (ZSDIS)

Anonymný autor
Autor diskusie
Ahojte. Pred 5 rokmi sme postavili dom, pripravili od vonkajšej prípojky okrem privodneho kabla aj HDO kabel (3x1.5mm) do buducna. Mali sme DD2. Mam tepelne cerpadlo Nibe (smo40) a vsetko na elektrinu - spotreba tak 5-6MWh rocne. Posledny rok som spustil aj bazen kde ide obehove cerpadlo cely rok (v zime len 1-2h denne) tak narastla spotreba cez 6MWh, tak som si dal zmenit sadzbu na DD5, ze ked budem mat 20h denne nizsiu cenu/kwh nieco iste usetrim. Mam to takto 2 mesiace a HDO som neriesil, iba som na TČ nastavil manualne casy blokovania (podla kodu 159). Za 2 mesiace pomerne teplych mesiacov mam až 20% spotreby vo VT. Problem je, že ja mam kod HDO 146159 (ZSDIS) a celemu tomu nechapem :) teda 146 je akoze 8 hodin NT na ohrev TUV a 159 je 20h na vykurovanie. Akokeby subezne dve casove harmonogramy blokovania (povedal mi to aj v call centre ZSDIS). Ako som pisal, ja nic cez HDO neblokujem (zatial). A najskor chcem tomu vobec porozumiet, kym zavolam elektrikara. Je tu niekto kto by mi to vedel vysvetlit prakticky??? :) Ohrev TUV aj kurenie riesi TČ ako celok. Nie su to dve zariadenia ze by sa dali blokovat oddelene. TČ ma odber el na faze 2. Mam v TČ pripravu na HDO (treba spojit kabliky - 2x0.5mm a on si to zablokuje ked bude mat signal) ale ako riesit a pochopit tie dva harmonogramy? Asi to nefunguje carovnym sposobom ze hdo vie kedy TČ ohrieva vodu a kedy kúri :) Lebo ani na tie uvadzane casy sa moc spoliehat neda. Do 15:30 mala byt NT a uz 15:20 ukazoval elektromer T3 (vyssiu tarifu). Nerozumiem ani ako mam chapat elektromeru - posielam ktory mam, ktory ukazuje vzdy aktualnu tarifu (no su casy kedy sa uplatnuje naraz NT aj VT). Ako to funguje? Jedna faza ide VT a zvysne 2 NT? Ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

Ahojte. Pred 5 rokmi sme postavili dom, priprav…
tiež som v tom mal hokej, ktorý HDO kód a teda časy prepínania NT/VT sa ma týkajú, tak som komunikoval so ZDiS: Ing. Zuzana Matúšková (12:19:56): Dobrý deň, ako Vám môžem pomôcť? Peter ** (12:20:47): dobrý deň. Rád by som sa dozvedel HDO kód na mojom odbernom mieste. Viete mi pomôcť? Ing. Zuzana Matúšková (12:23:56): 159 pre priamovýhrevné vykurovanie a kód 151 pre ohrev teplej úžitkovej vody Ing. Zuzana Matúšková (12:24:30): uvedené kódy a časy trvania VT a NT nájdete na stránke https://www.zsdis.sk/Uvod/Online-sluz... Peter ** (12:24:45): nemám ani jednu z tých možností Ing. Zuzana Matúšková (12:25:15): 159 a 146 prepáčte Peter ** (12:26:02): nerozumiem tomu, HDO kód je predsa len jeden Peter ** (12:27:30): na tarifu D5 som prešiel nútene z rozhodnutia URSO lebo mám FVE na streche, tak ma zaujíma jeden konkrétny kód platný pre moje odberné miesto Ing. Zuzana Matúšková (12:28:45): máte sadzbu D5 pre priamovýhrevné vykurovanie Ing. Zuzana Matúšková (12:29:16): 20 hodín v nízkej tarife Ing. Zuzana Matúšková (12:29:34): len 4 hodiny sú načítavané vo vysokej tarife Peter ** (12:30:19): pri prechode na D3-4-5 nemáte žiadne podmienky, vybral som si D5 aj keď nemám elektrické vykurovanie ani ohrev TUV Ing. Zuzana Matúšková (12:31:29): vo veci výhodnosti sadzby kontaktujte dodávateľa elektriny - podľa Vašej spotreby Vám odporučia výhodnú dvojtarifnú sadzbu Peter ** (12:32:29): nie, mňa zaujíma len ten kód HDO, ten, podˇla ktorého mi prepínate sadzbu. NIč iné nepotrebujem Peter ** (12:32:54): ten jeden trojciferný kód Ing. Zuzana Matúšková (12:34:16): 159 Peter ** (12:34:51): Ďakujem, prajem pekný deň Ing. Zuzana Matúšková (12:35:08): Nech sa páči. Prajem Vám pekný deň.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

Ahojte. Pred 5 rokmi sme postavili dom, priprav…
HDO kód je trojmiestne číslo, nie šesť. https://www.zsdis.sk/Uvod/Online-sluz... Kde nájdem HDO kód? HDO kód sa zobrazuje na displeji elektromera a je označený číslom 0.2.2. Niekedy býva uvedený na štítku na zariadení, slúžiacom na prepínanie vysokej a nízkej tarify, ktoré sa nachádza pri elektromere. Kód môžete nájsť aj v aplikácii Distribučný portál. Ak ho napriek týmto inštrukciám neviete nájsť, môžete oň požiadať na odberatel@zsdis.sk.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od paracetamol123:

HDO kód je trojmiestne číslo, nie šesť. https://…
@paracetamol123 lenže ZDiS ti oznámi šesť
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od foox:

@paracetamol123 lenže ZDiS ti oznámi šesť
@foox mne v parametri 0.2.2 na elektromeri scrolluje trojmiestne číslo HDO : 159
Odpovedať

@foox mne v parametri 0.2.2 na elektromeri scroll…
@paracetamol123 mne u nich na účte svieti toto a preto som im písal
Odpovedať

@paracetamol123 mne u nich na účte svieti toto a …
@foox zajtra si pozri elektromer, čo máš pod položkou 0.2.2....
Odpovedať

@foox zajtra si pozri elektromer, čo máš pod polo…
@paracetamol123 159, to už viem, napriek tomu oznamujú (aj písomne) zákazníkom nezmysly
Odpovedať

@paracetamol123 159, to už viem, napriek tomu ozn…
@foox ja napriklad nemam na portali kod HDO, len seriove cislo. Ako napisal @paracetamol123 kod HDO je na elmeri.
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie
Schválne som to šiel odfotiť a mám tam 6 čísiel. Telefonoval som na call centrum ZSDIS a po overeni udajov mi tiez oznamil ze mam 159146 a teda jedno je na ohrev TUV a druhe na vykurovanie. Tam viac ani nepovedia.
Odpovedať
Tiez som sa o to zaujimal, Zdis mi poslali kod (3-miestny) s casmy pre VT a NT, po telefonate na elektrarne ZSE, mi bolo povedane, ze vysoka a nizka tarifa sa riadi podla ich casoveho planu (ZSE), a nie podla casoveho planu Zdis. Od Zdis mam 8h nizku tarifu a 16h vysoku (kod 145), od ZSE mam 20h nizku tarifu a 4 hodiny vysoku, plati casovy harmonogram ZSE. Zavolaj svojmu predajcovi elektriny ZSE, SSE. Magna ...
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie
Volal som do ZSE, dodavatelovi. Oni mi tvrdili ze oni beru do uvahy len prve tri cisla - teda 159 a to by mala byt moja tarifa. Na harmonogram ma odkazal na stranky zsdis. Takze som sa moc nedozvedel, este si to odsledujem ale vcera mi kw na VT pribudali aj pocas dna ked mala byt NT.
Odpovedať
ja vas upozornujem ze si musite strazit VT a NT u dodavatela el. energie aj u distributora. Ak chces odoberat v najlacnejsej tarife, tak prienik NT obidvoch spolocnosti. Ked mas dva kody, tak prvy je pre K1 a druhy pre K2. ak chces kludne spavat, tak tieto svorky treba dat zapojit a blokovat nimi vybrane spotrebice.
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

Odpoveď na príspevok od rapidek:

ja vas upozornujem ze si musite strazit VT a NT u…
@rapidek Nie som elektrikar a ani nic s elektrinou nejdem robiť (ja osobne). Ale chcem to pochopiť a keď tak info posunúť. Svorky K1 a K2 to sú fázy, ktoré idú z rozvodnej skrine do domu? A na tie sa potom napájajú ističe atd.. Lebo napríklad TČ mi aktuálne na všetkých 3 fázach na prívode do domu meria ampéry (je tam take zariadenie na každej žile). Ked sa spusti TČ alebo nejaký spotrebič, ktorý viac žerie, hneď vidím cez ktorú fázu to ide. TČ ako celok mám na fáze 2 - viď screenshot (aktuálne ohrieva vodu)... Ak to tak je, znamená to, že by mal elektrikár pomeniť v RE žili tak, aby mi TČ išlo z fázy 1, kde je 20h NT? Lebo na fáze dva je očividne len 8h NT. Mimochodom, čo fáza 3? :)
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

@rapidek Nie som elektrikar a ani nic s elektrino…
K1 a K2 su svorky, cez ktore sa ovlada zariadenie. Ci uz nejaky stykac pre obycajny bojler, alebo ovladacie svorky vstupu na TC. Na tc si potom musis v servisnom menu nastavit prislusne podmienky v sekcii blokovanie spotrebica /napr. zakaz spustenia kompresora/
Odpovedať
Anonymný autor
Autor diskusie

K1 a K2 su svorky, cez ktore sa ovlada zariadenie…
@rapidek aha takže K1 a K2 su dve žili so signalom HDO, ktore idu z vonkakajšej skrine a tie sa daju napojit na TČ.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok:

@rapidek aha takže K1 a K2 su dve žili so signalo…
akurat pozeram, ze schema je rovno na webe zsdis, ked preskrolujes dole: https://www.zsdis.sk/Uvod/Online-sluz...
Odpovedať
Článok sa načítava...

K1 a K2 su svorky, cez ktore sa ovlada zariadenie…
@rapidek ty mas na elmery svorky k1 k2? Lebo ja som na elmeroch videl len rele kontakty, na ktore si musis sam priviest pen... Podla tej schemy co si dal su k-cka stykace, ktore uz su v tvojej rezii mimo elektromeru
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?