Aké káble použiť pri inteligentnej elektroinštalácii?

Dobrý deň, ako sa zapája inteligentná elektroinštalácia-mám na mysli takéto niečo: S rozvádzača ide silový kábol do centrálnej jednotky z centrálnej jednotky ide do napr, snímača pohybu riadiaci kábel (ak áno, aký ?), alebo silový kábel ? Ak sa niekto vyzná v elektrinštalácií inteligentných zariadení, bola by som veľmi rada, keby mi to mohol niekto asi tak objasniť Vopred ďakujem :))
Odpovedať
@katarina1403 signalove kable sa pouzivaju SYKFY, UTP/FTP Cat5e, podla toho co, ako a na aku dialku sa pripaja.
Odpovedať
@rapidek ďakujem pekne za odpoveď. Vedeli by ste mi aj povedať, ako sa napr. senzor pohybu zapája ?-stačí len napr. SYKFY riadiaci kábel do centralnej jednotky dať ? a z centralnej jednotky silovy do rozvádzača, alebo ako to teda je, vedeli by ste mi to objasniť ?
Odpovedať
@katarina1403 všetky dátové (sykfy, FTP) idú od koncových ovládacích prvkov (tlačítka, senzory a pod.) do rozvádzača (riadiacej jednotky), silový (najčastejšie cyky) ide zase od spínacieho modulu (ktorý je zvyčajne v rozvádzači) k ovládanému prvku (svetlo, žalúzie, kúrenie a pod.), o akej inteligentnej inštalácii uvažujete?
Odpovedať
@katarina1403 rozvádzač môže potom vyzerať napr. takto ;-)
Odpovedať
Ďakujem pekne za odpoveď, čiže len aby som si to ujasnila: -z rozvádzača mi idú silové káble do spínačov, svietidiel a zásuviek -z rozvádzača mi ide silový kábel do centrálnej jednotky (môže sa centrálna jednotka nachádzať aj v rozvádzači ?), a z centrálnej jednotky mi idú riadiace káble, napr. FTP cat5e do senzoru pohybu, senzoru teploty... atď Ďalej mám ešte otázočku, pokial by som chcela aby sa mi žalúzie rolovali automaticky vďaka senzorom, tak z motorčeka zo žalúzií pôjde silový kábel do rozvádzača a bude sa tu ťahať aj riadiaci kábel?, ak áno, tak potom kam ? Ja uvažujem o tejto elektroinštalácií s touto centrálnou jednotkou: https://www.koti.sk/p/267/zwave-fibar...
Odpovedať
@katarina1403 mám silný dojem, že fibaro je wireless, čiže data tečú vzduchom, nie po kábloch
Odpovedať
Fibaro srandy vacsinou funguju vzduchom na Z-Wave a stoja vcelku dost https://www.alza.sk/fibaro-single-swi...
Odpovedať
@sgi320 to je u teba doma? pekne.... take si aj ja spravim, technicka bude 10m2
Odpovedať
@sgi320, @panak ďakujem za vysvetlenia, a ak tomu správne chápem, tak napr. ten switch vložím pod spínač a všetko pôjde samo ?
Odpovedať
@katarina1403 ides si robit danu instalaciu svojpomocne? Ak ano, tak na to rychlo, pri tvojich vedomostiach o danej problematike, zabudni. Ak nie, nechaj to spravit firmu/osobu, ktora tomu rozumie. Ovladacie kable = kable od ovladania /spinace, snimace, cidla, etc/ = FTP/STP/UTP/SYKFY kable = smeruju do centralnej jednotky. Silove kable = kable k ovladanym zariadeniam /svetlo, zasuvka, motor, servo, etc/ = CYKY/CYSY/LYSY kable smeruju z centralnej jednotky cez pripadne rele, stykace.
Odpovedať
@rapidek áno
Odpovedať
@sgi320 aký si použil prosím ťa systém? Respektíve RJ? Ja zvažujem Taphome a som k nemu naklonený na 90%. Ďakujem.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@007tomams Niko Home Control
Odpovedať
@panak Prosím Vás, pokiaľ by som toto len teoreticky chcela použiť: https://www.koti.sk/p/281/zwave-fibar... tak by išiel silový kábel do rozvádzača a ovládací kábel do riadiacej jednotky (keby to nebolo bezdrôtové)
Odpovedať
@panak a napr. na 6 spínačov/žalúzií by som potrebovala 6 takých jednotiek či ?
Odpovedať
@katarina1403 Katka, ale hento je bezdrotove ;) tam sa len napoji silovy kable z toho Fibaro ovladaca na motor, signal (ktory nesie info o tom, ci zapnut/vypnut motor) ide z riadiacej jednotky do tohto ovladaca vzduchom cize stlacite tlacitko, to vysle signal do RJ, ta posle signal do ovladaca brany, v ktorom sa zopne rele, a to spusti motor, ktory bud vytiahne/spusti zaluzie, alebo otvori/zavrie branu a pod.
Odpovedať
@katarina1403 na 6 zaluzii, pokial ich chcete ovladat samostatne, potrebuje 6 takych ovladacov, ano
Odpovedať
@sgi320 Ďakujem pekne za odpoveď, viem že je to bezdrôtové, ale pokiaľ by nebolo, použil by sa jeden ovládací kábel na všetky spínacie jednotky dokopy, alebo by musela mať každá spínacia jednotka, ktorá spína žalúzie vlastný ovládací kabel ?
Odpovedať
@katarina1403 to zalezi na tom, o aky system ide - pokial je to zbernica a kazdy prvok ma svoju adresu, ktoru vie RJ rozoznat, moze to ist aj cez jeden kabel (myslim, ze vacsina serioznejsich systemov takto funguje), pokial nie, tak kazdy "ovladac" by musel mat "vlastny kabel", cize by to muselo byt pozapajane "do hviezdy"
Odpovedať
@katarina1403 myslím si ze danú problematiku vôbec neovládate. Buď si to riadne naštudujte alebo to dajte komusi spraviť prípadne prípadne niekto nech vám poradí ak bude ochotný vám venovať hodiny. Som elektrikár a robím a robil som kadečo ale sebe na RD si chystám inteligenciu a nieje to ako "strčiť prst do ri*ti :D" až po tom ako som tomu venoval desiatky hodím času u mňa, vidím koľko by som strávil u zákazníka, všetko treba dôkladne premyslieť do detailov. Kde čo ako nachystať, čo v budúcnosti budem chcieť ovládať a podobne. Prípadne či chcem v izbe jeden, dva, tri svetelné okruhy či ich budem stmievať. Vypínače, aké, kde.... Kde chcem riadenie a podobne. Nehovoriac o rozvádzači ktorý má 200 pozícii a ešte to mám len nakablované a už viem že to bude len tak tak..... Ísť do IE svojpomocne myslím že chce značné znalosti už "len" z elektroinštalácií. A to je len začiatok. Všetko musí byť označené keď není tak človek strávi v hľadaní ktorý kábel ide kam veľa času. Taktiež si myslím keď je človek neznalý v danom obore tak nepozná aké sú dostupné veci ma trhu a ako si uľahčiť robotu aby to bolo urobené kvalitne... Napr ja som kúpil radové svorky na DIN lištu kde do jednej svorkovnice dám 16žil z FTP šírka 8mm a každá je zvlášť a je to krásne prehľadne a ušetril som povedzme ze 100 pozícii v RZ a mohol by som pokračovať.... .
Odpovedať
@007tomams "ja som kúpil radové svorky na DIN lištu kde do jednej svorkovnice dám 16žil z FTP šírka 8mm". Mozes napisat ktore konkretne alebo dat link?
Odpovedať
@Coroner26. Prikladám odkaz. Cena viac ako dosť, ale ušetrené miesto v RZ stojí za to. Robia aj PRV8 tj 8svoriek nad sebou. https://www.tme.eu/sk/details/prv16sw...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@sgi320 ahoj .. aka je to skrina ?? znacka ?? typ ??? vyzera to velice dobre dik
Odpovedať
@katarina1403 aj ja to aktuálne riesim a používam kábel JYSTY 2x2x0,8. Následne po zbernici ide do systému. Z dôvodu redundancie robím kruh aj keď samozrejme do systému pripojím len jeden koniec. Vyvedené vždy pri vypinacoch ktoré sú následne ovládané cez relatka (takže silovinu mam) . Na riadiacu jednotku toho môže byť použité viacej napr. aj open source riešenie OpenHAB, alebo nejaké male PLC.
Odpovedať
@dark_sk Eaton xEnergy Basic (Profi Plus) - na mieru
Odpovedať
@sgi320 Dakujem ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?