Sliepka bolesť nohy

Zdravíčko chovatelia, Chcel by som sa opýtať mám 16 týždňové mladky dominánt modra keď prišli všetky boli ok no jedna začala mať problém z jednou nohou, nestojí na nej len občas sa ňou odrazí Max 3 skoky a potom ľahne, noha na dotyk citlivá neopuchnuta stravu a vodu prijíma zatiaľ v poriadku, no stolicu má sýto zelenú môže to byť niečo vážnejšie? Za odpovede ďakujem
Odpovedať
1
2
@jozef7591 zlomená noha, kĺb, niečo pichnuté odspodu. Čím kŕmite?
Odpovedať
@megdesign noha je na hmat v poriadku, zlomená nieje , kŕmime psenicu , kukuricu , a zmesou pre mladky,
Odpovedať
Profilova fotka
ako dlho priblizne toto trva? nieco tam bude mat, ked je aj na dotyk citliva, nie je aj taka akoby apaticka?
Odpovedať
@jozef7778 mladky mám na dvore 5 deň a jej stav trvá 3 deň , pár krokov ľahne a prelezi aj pol dňa ale žerie a pije vodu normálne.
Odpovedať
@jozef7591 Ak sliepka začala z ničoho nič krívať, moja nebohá babka jej najprv skontrolovala nohu, no keď tam nič nenašla, skonštatovala, že "pečeň", a sliepka išla rýchle pod sekeru. Nepamätám si, aby sa babka bola niekedy zmýlila. Pri pitvaní nám vždy ukázala chorú pečeň sliepky - buď sčernatá, fľakatá, alebo boli po nej také ako vyrážky, či až vredy (?) Odborná literatúra popisuje, že pečene na hydine odchádzajú vtedy, ak sa jej dávajú zvyšky z kuchyne. Prečo, tak to neviem.
Odpovedať
@jozef7591 niečo má pichnuté odspodu do vankúša. Kukuricu vynechať. Pšenica a zmes pre mládky. Plus probiotiká.
Odpovedať
@petersd kokcidioza. Je to aj u králikov. Ja dávam ako prevenciu jablčný ocot 5ml na liter vody. Je to z oslabenej imunity. U králikov dva tri týždne po odstave od matky. Mládkam treba pridávať do krmiva probiotiká + okyseliť vodu.
Odpovedať
@megdesign a tiež máš takú skúsenosť, že s tou kokcidiozou začne hydina krívať ?
Odpovedať
@petersd to nie. Kokcidioza sa u sliepky, väčšinou mládky, prejavuje apatiou, nechutenstvom, oddeľuje sa od kŕdľa, riedky zelený trus.
Odpovedať
@megdesign odporučili mi teraz kvapky do vody aquavit AD3E , ale skúsim ten ocot a myslíte že sa postaví či ju dlhšie netrápit
Odpovedať
@megdesign na koľko nechodí je len v kurine idem ju akurát pozrieť tak ju pofotim a predám fotky
Odpovedať
@jozef7591 áno aj AD3E vitaminy môžete dať... Alebo Propoul ja dávam, keď vyliahnem až do veku 16 týždňov preventívne... V ôsmych dňoch očkujem Livacox-q. https://www.vetwell.sk/obchod/produkt... Ale pochybujem, že toto je kokcidioza...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@megdesign sliepky som kúpil od farmy hydina Gemer takže by mali byť očkované a zároveň prikladam odkaz na môj Google disk kde som nahral video jej chôdze + pridávam pár fotiek ked som ju vytiahol von . https://drive.google.com/drive/folder...
Odpovedať
@megdesign Keď hydina začne krívať a po zabití je jednoznačne poškodená pečeň, tak to je čo za diagnóza ?
Odpovedať
@petersd netuším.
Odpovedať
@petersd nie je to diagnoza, ale stare mamy mali taketo skusenosti, z ktorych vychadzali, tiez viem, ze nasi tiez hned zabili, ked zacala krivat. ze je to istota, ze keby bola chora alebo nieco, aby sa to neprenieslo na ostatne.
Odpovedať
@kampap No hej, ale každá krívajúca (zabitá) sliepka mala chytnutú pečeň! 😮
Odpovedať
sliepky sa liečia sekerkou
Odpovedať
Ta sliepocka nevyzera choro, podla mna jej treba dat sancu a este poriadne prezriet tu nohu, ci tam nieco nema. Vyzera pekne a culo, boli ju len noha. Kokcidioza je choroba pecene u kralikov (asi aj u sliepok, to som doteraz sice nepocula, ale ani som sa tym nezaoberala). Pri kokcidioze su zvierata apaticke, nasuchorene, slabo zeru, ale urcite nekrivaju.
Odpovedať
Ja by som sa poradila radšej s veterinárom, ako tu na fóre.
Odpovedať
Ďakujem za odpovede, bolo mi od znameho povedané že podľa trusu to môže byť ochorenie pečene ak nemá v nohe nič zapichnuté a od pečeň že môžu sliepky aj krivat, ale idem si to overiť na veterinu .
Odpovedať
@jozef7591 Nič neoveruj, my tu rozumieme lepšie ! 😉
Odpovedať
Profilova fotka
neviem, ci by som sliepku riesila s veterinarom, predsalen to nie je take domace zvieratko 😄 no mam dilemu riadnu. ale akoze asi prva vec, ktora mi prebehla myslou je ta, ze by som ju oddelila od ostatnych, moze sa to na ne preniest, to je jasne. radsej prist o jednu ako o vsetky.
Odpovedať
@1renata101 a mimo to, niekomu cvakne v bedni a hneď má na dvore ohnisko nákazy 😎
Odpovedať
Ďakujem všetkým bol tu veterinár dostali sme ant. Zápal kĺbu
Odpovedať
Sliepky si vedia naraziť nohu aj pri vyletovaní z hniezda. Keď ju ostatné sliepky nezačnú ,, šikanovať" - vytláčať z kŕdľu a zobať, dajte jej ešte šancu.
Odpovedať
@jozef7591 ja som to vravel. Toto nieje kokcidióza. 😉
Odpovedať
@foox u nás toto tak tiež bolo zakaždým, ale teda mne osobne to bolo ľúto, pretože si myslím, že častokrát by sa to dalo vyriešiť aj inak. Ale tak v tomto smere otec s mamkou mali hlavné slovo 😄
Odpovedať
@jozef7591 v prvom rade si dosiahol to, že keď Ti sliepka zdochne, alebo keby si sa rozhodol, že jej pomôžeš sekerou, tak ju teraz už nemôžeš zjesť 🙂
Odpovedať
@petersd a prečo ? Veď po pretlecej dobe ? A v obchode sú tiež všetky hydinové mäsa očkované
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?