Kaukazský pastiersky pes, tibetská doga, šarplaninec, leonberger - môj strážca

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, potreboval by som odpovede na pár otázok týkajúcich sa týchto plemien psov: kaukazák, tibetská doga (mastif), šarplaninec, leonberger (prípadne im podobné, hlavne vzhľadovo, veľkosťou, povahou). Tieto plemená som si vybral preto, lebo obdivujem ich neskutočne krásny vzťah k rodine svojho majiteľa a ich ochranu za každú cenu, a to, že v podstate sú to strážci od prírody, netreba ich to učiť. Samozrejme, výchova musí byť, to je jasné, plus socializácia. Otázka č.1: Tibetská doga vraj, ak na pozemok vnikne nepozvaný hosť bez môjho vedomia či súhlasu, sa najprv snaží zastrašiť tohto nepozvaného brechotom, postojom, a ak to nestačí, až potom zaútočí. Kaukazák vraj hneď útočí. Chová sa tak aj leonberger? Myslím ako ten tibeťan. Prípadne, je možné leonbergera takémuto chovaniu naučiť? Otázka č.2: Údajne býva v prípade kaukazáka problematická vychádzka "na verejnosti", mimo jeho územie. Dá sa kaukazáka vychovať tak, aby kľudne kráčal vedľa mňa (na vodítku a s náhubkom, či dá sa aj bez?) a zakročil len v prípade nutnosti? Teda, nie útokom na niekoho alebo na psa niekde ďalej odo mňa a v prípade, že už sa rozhodol zaútočiť, dokážem ho zavolať späť s tým, že aj pribehne? (Viem, že sám vyhodnocuje situáciu, ale je možné ho to naučiť?) Otázka č.3: Je leonberger porovnateľný s kaukazákom, čo sa ochrany rodiny týka? Ďakujem vám všetkým veľmi pekne za prípadné odpovede na moje otázky. Poprosím o odpovede len tých, ktorí osobne majú skúsenosti s týmito plemenami. Viem, že sú aj iné strážne plemená, napríklad nemecký ovčiak, doberman, rotwailer, ..., ale tie ma tak nefascinujú. Ide mi aj o to, aby ten daný psisko bránil mňa a mojich blízkych aj bez toho, aby som ho húckal niekde na nejakého figuranta. To mi príde ako nejaké umelé vyvolávanie agresivity voči ľuďom. Mne ide o to, aby pes zasiahol len v prípade bezprostredného ohrozenia a samozrejme aby "mal oči na šťopkách". Ešte by ma zaujímalo, že ak si kúpim malé šteňa kaukazáka, to mi vyrastie a až potom si založím rodinu, bude ich brať tiež ako moju rodinu, alebo len vtedy ak mám rodinu už predtým, než si kúpim šteňa? Lebo napríklad kedysi sme dostali psa, takého miešaného pouličného od jednej pani, mal už nejaký rok a hneď vedel kto patrí do rodiny a kto nie. A ešte jedna vec ma zaujíma: Raz som išiel ku kolegovi na návštevu a on mal psa, kríženca jazvečíka s nemeckým ovčiakom, aj tak vyzeral. :-) Ten pes sa samozrejme ku mne správal ako k niekomu cudziemu, ale kolega mi povedal, aby som mu podal ruku (tomu kolegovi) akože priatelia a ten pes to tak aj pochopil, proste som tam už patril. Je to takto možné? A aj s tými mojimi vybratými plemenami? Alebo to zo strany kolegu bolo len také divadielko? Ale mal som taký pocit z toho jeho psa, že je to asi naozaj tak. To už sa mi zdalo naozaj zaujímavé.
Odpovedať
1
2
@daniella121 Ahoj. "Neviem, ci su zrovna tieto psy vhodne pre cloveka, ktory ich este nemal." Prepáč, ale táto veta je nezmyselná. Je to to isté, ako keď absolvent nemôže nájsť prácu, lebo nemá prax. Ale neboj, nerýpem, ja len tak. Viem ako to asi myslíš. :-) Máš pravdu, ale začať s tým chcem, samozrejme si nechám poradiť od skúsených.
Odpovedať
Tu je to cele skor o tom, ze ako zaciatocnik moze dostat do ruk nieco, co iba ako aziat, kaukazak alebo tibetan vypada :-S Odporucala som tie klubovky, akcie s plemenami....a vela, vela sa pytat!!! Majitelov, chovatelov, zajdi si na najblizsi cvicak, popytaj sa trenerov, figurantov, ti ludia zvacsa hovoria ako im usta narastli, nehraju to, nepredavaju totiz ;-) Nemusis dostat na prvy x odpovede, no pre jednu nahodnu navstevu ani nemusia byt ochotni, treba im ukazat vazny zaujem.
Odpovedať
Profilova fotka
To podľa mňa platí pri viacerých plemenách, že človek nemusí dostať to čo si myslí, že to je. Ja by som sa asi tiež najprv veľa pýtala, čítala, informovala sa a až potom kupovala
Odpovedať
@zdenka606 To podľa mňa platí pri viacerých plemenách Pri vsetkych :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@klara2495 Vlastne áno, máš pravdu, veď každú chvíľu vidím na fb nejaké príbehy o tom ako kúpili psa takého a takého plemena a nakoniec to bolo niečo úplne iné. Väčšinou sa stane, že si kúpia psia "menšieho vzrastu" a potom z neho majú 50 kilového psa, ktorý keď sa dá na zadné tak je vyšší ako oni sami :-D
Odpovedať
Páni moji, akosi sa tu tá diskusia rozbehla. Ale to je super.
Odpovedať
@zdenka606 To platí najmä pre tých, ktorí kúpia psa inde ako od chovateľa konkrétneho plemena a nedajú si poradiť, či?
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel: no tiez sa priklonim k nazoru ze od civavy k dacomu spominanemu je velmi dlha cesta a tak isto ze psa ako vychovas tak sa bude spravat....ale zas necakaj ze to ktore plemeno je predurcene k nejakym specialnym vykonom - narazam na tvoje otazky ci to ktore plemeno sa da naucit tomu a tomu..... k tym otazkam....no tiez mi to pride ze keby si "skuseny psickar" sa asi taketo veci nepytas ale na druhu stranu nevidim problem v tom sa pytat hocico odporucil by som ti este nemecku dogu ale ta toho prilis nenastrazi :-D
Odpovedať
Kazdy pes je vhodny pre kazdeho. Ako si ho vychovas tak bude. Je vsak pravda, ze je vhodne si prejst vryte crty psa, ktore su jeho sucastou od narodenia. My mame staforda, bojove plemeno, nie, povedal by si asi kazdy. No mozem povedat, ze k detom si lepsieho psa predstavit neviem. O jeho obranarskych schopnostiach pritom nepochybujem. No isto, ak smiem poradit, radsej by som si zaobstaral najskor deti a potom psa. Je lepsie, ked su spolu od zaciatku
Odpovedať
No, mám nad čím rozmýšľať. Ale "bojové" plemená ma akosi neoslovili. Teraz myslím ako vzhľad. Ja som zaťažený skôr na takých macov. Čo sa tej výchovy a výcviku týka, dávnejšie som sa bavil s jedným pánom, u nich v dedine bol jeden chlapík, vraj vedel perfektne cvičiť psov. Mal na to akýsi cit, krásne ho poslúchali, nebil ich ani nič podobné. Doma mal myslím, že nemeckého ovčiaka, dobermana alebo rotweilera, to si už nepamätám. Tiež super vycvičeného, každý mu toho psa obdivoval. Lenže ten dotyčný "cvičiteľ" keď si vypil, tak mu ruplo totálne v bedni. Nebolo to často, ale niekedy sa stalo. Bohužiaľ bol držiteľom zbrane, legálne, ten blbec toho svojho psa odstrelil. Len tak. Myslím, že mu tú zbraň potom odobrali a mal aj nejaké psychické problémy neskôr. No nič, bol to príbeh, ktorý mi ktosi rozprával. Ak je to pravda, tak je zaujímavé, že človek, ktorý má taký talent na výchovu možno hociktorého psa, je nakoniec taký debil.
Odpovedať
Profilova fotka
@pochabel V pohode :-) Len v praxi to tak aj celkom je, aspon teda z toho, co vidim v mojom okoli. Ze ludia sice maju skolu, ale bez praxe maju problem sa niekde uplatnit. Je to podobne. Ale tak je to na tebe. Ja som to myslela dobre :-)
Odpovedať
@daniella121 Asi tak. Ja viem, že to myslíš dobre. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?