Cistokrvny pes ci krizenec,bastard?

Mam dom s velkou zahradou. Stale sa neviem rozhodnut. Chcem psa na strazenie nejake velke plemeno. Premyslam zobrat psa stena s utulku, no vidim vela inzeratov, kde ludia ponukaju zadarmo stenata roznych krizencov,ci bastardiky. Potom su tu chovne stanice. Niekde som cital,ze krizence bastardiky su odolnejsie,menej nachylne na problemy s klbami, lepsie strazia a pod. Ze cistokrvne su uz preslachtene, kde sa musi dodrzat urcity standart farba srsti,vyska,povaha. U tych cistokrvnich je potlacana agresivita,stekavost a skor sa preferuju kludnejsie priatelskejsie povahove crty atd. Akeho mate psa pri dome vy na strazenie? Je to skor rodinny mazel,ci taky ostry pes? Ake cistokrvne plemeno mate? Spokojnost? Dakujem za seriozne odpovede.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme psa z útulku. Je to mix dlhosrstý jazvečík s niečim neidentifikovatelnym. Je na záhrade, predtým býval dlho vnútri. Pekne sa naučil pýtať von. Nemá problém s povelmi a je to čistá láska :-) na ľudí za plotom šteká, keď prídu ku nám a sú to dobrí ľudia, tak je schopný ich vyoblizovat. Na opitých ľudí vrci. Nikdy nikoho neuhryzol, deti má rád. Ideme sa sťahovať a on ostáva u našich, tak sme sa s chlapom zhodli, že keď psa, tak takého ako je Lapaj
Odpovedať
Ja som mala staffordku z utulku a bola uzasna. Ak by bol dom urcite by ostala. Bola fakt velmi mila, hned ako som jej dala meno reagovala, povely tiez vedela Po zdravotnej stranke to mas loteriu. Priklad. Ona bola staff bez papierov a problemy s bruchom mavala poriadne. Papillona som mala s papiermi a v 12 umrel na rakovinu. Muz mal macky poulicky na whiskase a dozili sa cez 16 rokov. Teraz mame macky s papiermi no tiez som s kocurom kazdu chvilu u vet a macka je ok.
Odpovedať
Profilova fotka
My máme z útulku fenu, mix poľovného s dačím. Je väčšieho vzrastu, vzali sme si ju ked mala 1,5 roka. Je perfektný strážca.A kedže bývame kúsok od cigánskych bytoviek, je veľmi potrebná.Ozaj sme ani nečakali že bude tak strážiť. Jedine sme ju museli odučiť od lovenia sliepok, teraz si ich ani nevšimne. A k deťom je tiež v pohode, tak ich ochranuje. Máme ju už ´6 rokov, žiadne zdravotné problémy, iba pravidelné očkovanie.
Odpovedať
@som_ponorka take dlhosrstneho jazvecika mali svokrovci. Zlaty,priatelsky,strazca,no huncut. Ked chcel bol riadny sibal. Vecer pobehal vsetky domy pookoli, ked sme sa vracali peso domov od svokrovcov doprevadil nas az ku bytovke viac ako 4km daleko. V pohode sa vratil domov. Poznal cele mesto. Aj ked svokor vsetky dieri pod plotom,na plote zaistil pletivom,ked to na neho prislo vzdy sa vedel nejak dostat. Svokra sa s usmevom vyjadrila. Kedze Beny je kamarat s mackami,tie ho za plot vzdy nejak prepasuju. Dozil sa 14 rokov a od susedov vieme ze zanechal vela svojich potomkov po okolitych dvoroch. :-D Geny jazvecika neoklames,su to krasne psiky,no maju svoju naturu. :) Inac po precitani aj ostatnych doterajsich odpovedi,mi fakt vychadza. Ze radsej krizenec,bastardik ako cistokrvny. Hlavne co sa tyka zdravotnych problemov,a strazenia.
Odpovedať
Profilova fotka
Nuz pri serioznej chovnej stanici mas aspon trochu predstavu aku povahu bude psik mat, pri mixe, ci utulku je to tak trochu loteria.
Odpovedať
Prihovaram sa za psika z utulku.. A ani steniatko to nemusi zrovna byt. My sme brali 8 mesacneho psika, uz bola jasna povaha a velkost, co pri krizencoch je niekedy tazsie urcit.. Ale hlavne ta povaha - ja som vyberala psa podla toho, aby bol priatelsky, zniesol sa s mackami aj inymi psami a takto som mala istotu, ze to tak bude.. Je to neskutocne vdacne zviera a povaha zostala taka, aku som ocakavala.. Samozrejme, dalsi vycvik a socializacia prebiehali a prebiehaju stale..Ale tak, ako aj ludia, aj psiky maju svoje muchy a ja by som napr. nemohla mat psa, co drhne macky, bo ich mam doma dve.. To iste voci detom a inym ludom.. Ja som nechcela strazcu dvora, ale domaceho maznosa..Aj ked teda, ked ide cudzi do brany, tak nasa steka a vzbudzuje respekt.ale neublizi..
Odpovedať
Ja mam psa s PP, bieleho svajciarskeho ovciaka, vedel som aka je matka aj otec, aky je predpoklad povahy, chovatelsky servis je vyborny, doteraz sme s pani chovatelkou v kontakte, o psa sa zaujima. strazi vyborne. cena samozrejme zodpoveda tomu, ake ma chovatel s PP naklady, ake musia psi splnat zdravotne, povahove aj exterierove predpoklady. potom tu mas psov bez PP, o nieco lacnejsich ako s PP, ale netusis nic o povahe, zdravotnom stave a podobne. casto su krizene psi, ktore maju exterierovu (to je lepsi pripad), povahovu alebo zdravotnu vadu (to je ten horsi pripad). a potom tu mas rozne poulicne zmesky, steniatka z utulkov, ktore mas v podstate zadarmo, ale tiez nevies co z neho vyrastie. ak chces mat istotu co kupujes, ber psa s PP (taky nemecky ovciak je v cene od 250 Eur), co je pri rocnych nakladoch na velkeho psa nevelka suma- ak risknes povahove vlastnosti, tak zober psa z utulku. najhorsia moznost je podla mna kupit za stovky eur psa bez PP
Odpovedať
ako psa vychovaš, taký bude
Odpovedať
máme psa s PP, iného by som nekupovala. Ak, tak zobrala z útulku. My ale máme ťažného psa . samojeda. Nechceli sme na stráženie, chceli sme na turistiku, beh..... Za mňa - jednoznačne psa s PP. Na stráženie - belgický ovčiak, NO, kaukazáka, alebo moskovského by som odporúčala len pre skúseného pána.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak sa psovi nechcete venovať profesionálne, vyberte si psa , ktorý sa ku Vám má, aj šteôa sa vyberá to, čo prvé ku Vám príde. Ostatné nechajte na prírodu, u laika by som dal prednosť aby sa Vám páčil . A psi z útulku bývajú vďačnejší.
Odpovedať
Profilova fotka
Na stráženie je psov kopec - kaukazák, ovčiak, doberman, rotveiler - no ak máš deti, možno by som volil niečo iné. Švajčiarsky pes je dosť veľký a je to aj taký rodinný pes, tak isto aj staford alebo rodézsky ridgeback
Odpovedať
podľa mňa z útulku, taký psík je vďačný a hlavne je to pre neho nová šanca na život, treba sa na to aj takto pozrieť, v útulkoch sú často krásni psíkovia :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
My mame dvoch orieskov, tzv. cistokrvne mixteriery 😏 tiez sme nevedeli kedysi vybrat ake plemeno, tak sme zobrali take "z každého trochu", 1,5 rocneho krizenca z utulku.. najvdacnejsi pes akeho sme kedy mali, ked ame s nim prvý krát isli na prechádzku, tak sa niesol hrdo ako páv a kazdu chvilu kontroloval ci ideme fakt za nim 😏 casom k nemu pribudol druhy, stena tuto z dediny, tzv. "vesnicke tajemstvi" a teda jento dvojka na pohladanie 🙈😂 do budúcnosti určite uz len nejakeho orieska zase takto..
Odpovedať
Pes by ťa mal v prvom rade niečím zaujať, aby si vedel, že to je to pravé plemeno pre teba. Povedať, či je lepši bastard alebo pes s papiermi, to je ťažko. Každý má niečo do seba a je to teda hlavne o povahe psa...
Odpovedať
@ludmila2109 taketo psy su aj mudre, su vdacne a to je fajn, tiez mame znamych maju dvoch psov z utulku a su fajn, strazia, posluchaju ;-)
Odpovedať
Po precitani Vasich prispevkov,za ktore som fakt vdacny. Sme dosli s manzelkou k nazoru,ze k nasej yoksirke ako kamos pribudne psik tzv.dedinska cistokrvna rasa. Fakt mate pravdu,lebo po porade s nasou veterinarkou nas tiez uistila,ze tie poulicne zmesy psiky, maju omnoho menej zdravotnych problemov ako klby,zuby a su omnoho vdacnejsie atd.ako ine. Nejake blsky,odcervenie neriesime,to je nic, to sa poriesi rychlo. A velmi ju potesilo ked sme povedali ze asi to bude psik s utulku,ci steniatko,co v inzeratoch o neho nema nik zaujem. Dame sancu na lepsi zivot jednej psiej dusicke. :)
Odpovedať
len psa treba ovladať aj vôľou nielen kecami o blbostiach
Odpovedať
@pavol2010 mám radosť z tvojho komentáru :-) :-)
Odpovedať
@pavol2010 Každý ti povie, že ten jeho je NAJ :-) Ja som mala aj čistokrvných, aj "orieškov", a môžem povedať toto: - čistokrvný - presne vieš, aký bude, ale základný povel SADNI ho budeš učiť mesiac - ale napr. nemecký ovčiak alebo taká doberman stáži dobre, ak chceš plemeno čisto na stráženie - sú náchylní na choroby a starostlivosť - budú ťa milovať a potrebovať rovnako. - oriešok - naučí sa sám všetko možné, aj to, čo nechceš :-D - je inteligentnejší, tým aj kvázi citlivejší - nikdy nevieš, čo z neho bude, ale 1000000% bude super Zhrnutie: ak chceš psa čisto na stráženie, tak čistokrvného. Ak chceš PSA naozaj na stáženie, život a rodinu do domu, tak kríženca. Oba však potrebujú starostlivosť a spoločnosť. Na stráženie postačí aj kamera. Na lásku a aj stráženie by som šla kuk do útulku a uvidíš :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?