Chrobak v dome

Prosím vás, vedel by mi niekto poradiť čo je toto za chrobáka. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Odpoveď Chat GPT: Z obrázka to vyzerá, že ide o veľmi malého chrobáka, ktorý by mohol byť: Kožiar (Dermestidae) – konkrétne druhy ako Anthrenus verbasci (kožiar múzejný) alebo podobné. Typické znaky: Veľmi malý (1–3 mm), Oválny alebo zaoblený tvar, Tmavé telo často s bielymi, hnedými alebo žltkastými škvrnami, Často sa nachádza v domácnostiach – v textíliách, kobercoch, potravinách, ale aj v mŕtvych hmyzoch a zvieracích zvyškoch. Aký môže byť problém? Larvy týchto chrobákov môžu poškodzovať oblečenie, knihy, kožu alebo skladované potraviny. Dospelce väčšinou nie sú škodlivé, ale môžu signalizovať výskyt lariev niekde v domácnosti. Odporúčanie: Skontrolujte miesta, kde sa zhromažďuje prach, staré textílie, potraviny, skrine. Pravidelne vysávajte a čistite aj ťažko dostupné miesta. Ak ich nájdete viac, môže byť vhodné poradiť sa s odborníkom na deratizáciu.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od zuzana712:

Prosím vás, vedel by mi niekto poradiť čo je toto…
@zuzana712 Fotky sú veľmi rozmazané, neostré. Z fotiek nie je možné presne identifikovať druh. Môže to byť aj ten kožiar, na tej druhej fotke to môže byť aj kliešť. Mohla si aspoň napísať, kde si ich našla, ako sú veľkí a pod. Najlepšie by pomohla ostrá a zväčšená fotka s mierkou.
Odpovedať
Profilova fotka
No mne to vyzera ako kliest. Tie fotky su dost neostre..
Odpovedať
Nie je to kliešť, nasla som to v spálni. Veľmi rýchlo to chodí, nelieta, ma to max. 2mm.
Odpovedať
Dávnejšie tu zaznelo, že aj ostré jpg fotky sú po nahratí rozmazané a vhodnejší formát nejaký iný, tuším png alebo bmp. Stálo by to za vyskúšanie
Odpovedať
Bojím sa ci to nie sú plostice, ale nenasla som žiadny trus ani žiadne dospelé jedince.
Odpovedať
Nemam lepšie fotky....len taketo
Odpovedať

Nemam lepšie fotky....len taketo
@zuzana712 To je nejaký chrobák na fasáde? Koľko je ich tam? 100? 1000? Dvaja?
Odpovedať

Bojím sa ci to nie sú plostice, ale nenasla som ž…
@zuzana712 "Bojím sa ci to nie sú plostice, ale nenasla som žiadny trus ani žiadne dospelé jedince" - pre boha, ľudia. Kedy už konečne prestanete panikáriť pri každom chrobákovi a myslieť si, že je to ploštica alebo blcha. Akoe keby nič iné okrem ploštíc, bĺch, švábov a kliešťov ani neexistovalo. Možno ešte lienku a chrústa rozpoznáte. Existujú tisíce druhov iných chrobákov. Určite to nie je ploštica, ak je na fasáde.
Odpovedať
Nie je to fotene na fasade, fotila som to na papieri. Mam to vnutri v dome.Je mi jasné že existuje veľké množstvo chrobákov, nepoznám všetkých ale lienku od chrusta rozoznam. V živote som nevidela plosticu, len som čítala ze vos papierová a plostica sú podobné. Nerobím paniku, viem ze to mi nepomôže, snažím sa to riešiť. Chcela som len radu.
Odpovedať

Nie je to fotene na fasade, fotila som to na papi…
@zuzana712 Nie, nie je to ploštica, netreba mať strach, ploštica nemá také dlhé tykadlá. Ak to bol jeden a vnútri, tak asi doletel cez otvorené okno alebo zablúdil. Fotka je stále nejasná, zu nej bohužiaľ nezistíme, ak druh to bol.
Odpovedať
Profilova fotka
Ahoj. Stiahni si aplikaciu Lens, kde ti z fotky vyhlada moznosti co to moze byt. Moze to byt roztoc, alebo roztoc od vtakov.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?