Záhradný chodník

Kamaráti, chcel by som sa opýtať niekoľko vecí o záhradnom chodníku. Predstava je taká, že klasicke obrubníky, medzi nimi zhutnený štrk a mám tú presúvaciu formu na tvorbu chodníka priamo na mieste (naplniť betónom, vybrať formu a presunuť ďalej). - Obrubníky chcem zapustiť do zeme tak, aby boli zarovno s chodníkom. No lenže problém je ten, že obrubníky by sa mali dávať do betónu. Ja budem kopať asi dieru 20cm a 5cm bude obrubík trčať von. To naozaj musím odkopávať na šírku lopaty, aby som to mohol obbetonovať tie obrubniky? - štrk si potom vyhladím do roviny a zhutním nejakým spôsobom a na to priamo robím ten betón vo forme? - špáry medzi jednotlivými dielcami chodníka chcem vyplňovať pieskom. Musí to byť ale nejaký špeci piesok? Alebo stačí taký 0-2mm, ktorý si preosejem cez nejaké syto? A to sa potom metlou "vmieta" dnu do tých špár? Keď začne rásť tráva, použijem na to nejaký sajrajt - šedý betón sa mi moc nepáči a práškové farby do betónu sú hodne drahé. Existuje farba na betón, ale taká, ktorá by nasiakla, že by to na pohľad vyzeralo akoby bol betón farebný? Aspoň zhora. Lebo viem, že sú kadejaké farby na betón, ale väčšinou vytvoria takú nechutnú lesklú škrupinu a to je presne to, čo nechcem. Lepšie keby to nasiaklo.
Odpovedať
@arcticcode "Predstava je taká, že klasicke obrubníky, medzi nimi zhutnený štrk " Ako podklad sa nedáva štrk, ale kamenná drť, tvz. makadam. Najlepšie frakcie 32-64 mm, alebo 0-64 mm a poriadne užabovať. "Ja budem kopať asi dieru 20cm a 5cm bude obrubík trčať von. To naozaj musím odkopávať na šírku lopaty, aby som to mohol obbetonovať tie obrubniky?" Ak to chceš mať poriadne urobené, tak áno. Obrubníky sa osádzajú do suchého betónu. Najlepšie aj na spodok dať cca 5 cm a potom pyramídovo do cca 1/3 obrubníka. Ak budeš mať vyhĺbené 20 cm, môžeš použiť 20 cm vysoký obrubník - 5 cm podklad, 15 cm v zemi a 5 cm bude trčať. "- špáry medzi jednotlivými dielcami chodníka chcem vyplňovať pieskom. Musí to byť ale nejaký špeci piesok?" Nepoužívaj piesok, ten ti dážď vymyje. Treba použiť zase makadamovú drť na špáry, ktorá je cca 2-4 mm frakcie. "Keď začne rásť tráva, použijem na to nejaký sajrajt" Stačí rastliny obliať horúcou vodou. "- šedý betón sa mi moc nepáči a práškové farby do betónu sú hodne drahé. Existuje farba na betón, ale taká, ktorá by nasiakla, že by to na pohľad vyzeralo akoby bol betón farebný? Aspoň zhora. Lebo viem, že sú kadejaké farby na betón, ale väčšinou vytvoria takú nechutnú lesklú škrupinu a to je presne to, čo nechcem. Lepšie keby to nasiaklo." Takú nepoznám. Môžeš použiť biely cement, ale ten je tiež drahší. Alebo kúp rovno bielu dlažbu, nie je to tak veľmi drahé. Kocka 40x40x4 cm vyjde nejaké 3 EUR, ja mám z toho zadnú terasu.
Odpovedať
Problém je, že ja chcem práveže červeno šedú škálu a nie biele. Ten betón, čo produkujem ja je skoro biely inač. Preto, lebo používam vysokopecný cement z obi, ten je biely, aj keď trošku dlhšie tvrdne. Ale je aj tuhší aj lacnejší o pár centov ako portlandský
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?