Príjazdová cesta

Profilova fotka
Dobrý deň. Parcelu vlastnia traja majitelia. Dá sa odkúpiť len od jedného majiteľa jeho časť? A ako zistím hodnotu pozemku keď sa jedná o uličku ktorú využívajú ľudia a nič sa tam nebude meniť?
Odpovedať
Dá sa, len treba rešpektovať tzv. predkupné právo, t.j. ponúknuť podiel spoluvlastníkom a môže sa stať, že budete bez príjazdovej cesty. Ľudia sú dnes veľké sv* a budú vás blokovať. Aby potom lacno kúpili, pretože vy tam nič nemôžete robiť. Alebo potichu odkúpiť a po 2 rokoch je to právo premlčané.
Odpovedať
Pri 3 spoluvlastníkoch je predkupné právo "hračka". Cena? To môže byť 20€/m² ale aj 200€/m². Záleží, ako veľký záujem by mali ti ďalší dvaja vlastníci.
Odpovedať
Profilova fotka
Jedna sa o to ze ulička ma okolo 600 metrov ta ulička je tam už sto rokov a my tam mame výjazd z dvora. Chceme tam postaviť garáž ako drobnú stavbu takže len ohlas kou.. A chceli by sme si poistiť kúpou tej časti uličky aby to o pár rokov niekto nekúpil a neuzavrel to. Ci myslíte že je to zbytočné?
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od baja132:

Jedna sa o to ze ulička ma okolo 600 metrov ta ul…
@baja132 ak je to váš jediný pristup k nehnuteľnosti, tak to uzavrieť nik nemôže. Ak ale máte aj iný prístup, tak majiteľ to jedného dňa zavrieť môže a obavas sa opravnene. Skús získať aspoň jeden podiel. To predkupné právo síce platí, ale je to na vašom rozhodnutí, či to kúpite potajomky a po čase to bude premlčané alebo sa budete snažiť získať to celé a oslovite všetkých.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od baja132:

Jedna sa o to ze ulička ma okolo 600 metrov ta ul…
@baja132 netreba ani celý podiel kupovať, ale stačí aj časť. Poznám jednu uličku, kde je asi 20 majiteľov, práve preto aby všetci mohli tadiaľ chodiť a ak sa chce niekto pridať, tak predaju napr 1/100 ďalšiemu a oni majú stále väčšinu vo vlastníctve.
Odpovedať
Podiel kúpte, resp. snažte sa ho kúpiť. Ak tam máte iba pozemok, tak ťaháte za kratší koniec a nemusíte to súdne dosiahnuť aby vám bol umožnený prístup. Ak máte stavbu a stačí povolenie, tak právo prechodu si môžete za úplatu súdne vymôcť a súd vyhráte.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?