Moze sa betonovat?

dobry vecer......potrebujem navysit chodnik asi o 5 cm, moze sa este teraz betonovat alebo pockat radsej na jar? vdaka za odpovede
Odpovedať
1
2
ja som vcera betonoval
Odpovedať
dôležité je aby neklesla teplota pod 5°C 28 dní
Odpovedať
Profilova fotka
Treba použiť chemiu
Odpovedať
Profilova fotka
Môže sa betonovať.Pokiaľ by hrozil v najbližších troch dňoch mráz treba do betónovej zmesi pridať nemrznúcu zmes.
Odpovedať
Betonovat sa môže bez použitia protizmrazovacich prísad do teploty 5st, pričom je nutné použiť vhodný cement.ideálne portlandsky CEM I R. od 5 do -10 st sa betonuje použitím vhodnej prísady, napríklad betodurA od stachemy. No aj tak treba betón osetrovat formou ohrievania okolia min 24 až 48hod.
Odpovedať
CEM I 42,5 R som chcela napísať :-)
Odpovedať
@jaro113 to je hlúposť.
Odpovedať
@swarovski prečo?
Odpovedať
@jaro113 a prečo by nemohla teplota počas 28 dni klesnúť pod 5st? Sú aj extrémne betonaze, do -20 st...
Odpovedať
@jaro113 sama si to napísala a pochybujem že by to chcel vyhrievať a predražiť si to. Môže použiť prísady a prím. ale to zas na tom či si to chce predražiť keď môže počkať do jari
Odpovedať
@jaro113 otázka znela, či môže betonovat... môže. Ohrievat stačí pri teplote nižšej ako 0st. Aj to stačí 24 hod, kedy je už zhydratovanych 99% cementu.
Odpovedať
@swarovski áno betónuje sa aj v rusku. Napr. nalejú betón, nechajú ho zamrznúť a ke´d odmrzne potom začne tuhnúť a tvrdnúť, ale ani vteby nesmie teplota klesnúť pod 5°C po dubu pokial nedosiahne betón dostatočnú pevnosť. Áno dajú sa použiť aj iné technológie, ale to ide zase do peňazí. Tu ludia šetria kde sa dá a ak môže počkať do jari a teraz nevie garantovať dostatočnú teplotu pre vyzretie betónu, tak radšek nech počká
Odpovedať
Článok sa načítava...
@swarovski to ťa kde naučili že stačí 24hod? toto neber ako vyrívanie, len ma to zaujíma
Odpovedať
@jaro113 som stavebný ing v zameraní chemia maltovin a technológia betónu. 6r som robila technologa betónu pre jednu z najväčších sieti betonarni na sk.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaro113 prepac, ale ona je technolog betonu, profesional.. Este sa chces hadať s nou, kde ju to ucili??? no na univerzite, predstav si. ( PS. ryť , rýpať... 3 roc ZS vybrane slova :))
Odpovedať
@jaro113 a teda odbetonovaneho mám toho kvantum, či v mrazoch alebo extrémnych horúčavách.
Odpovedať
@swarovski takže dostatočná hdratácia cementu prebehne za 24hod? aj pri teplote +1°C?
Odpovedať
@katrin21 aj mňa učili, preto sa pýtam ;-)
Odpovedať
@jaro113 betón tuhne od zmiesania prvé 4 hodiny, pričom počas prvých 24 hodín nabere cca 40-60% pevnosti a do 72h až 95%. Proces hydratacie cementu sa končí okolo 24 hodín od zmiesania. Proces tvrdnutia sa podľa normy ukoncuje po 28 dňoch, ale z praxe vieme, že je to skôr. 28 dňové pevnosti sú bezpečne namerané po 7 dňoch. A pri zamiesani betónu sa uvoľňuje kvantum hydratacneho tepla, takže zamrznut voda nemôže,hydratacia prebehne bezproblémov. Preto sa používa chemia.
Odpovedať
Pri teplotách pod 0st. Cement čistý portlandsky 42,5 R je vhodný do -5 st, bez potreby použitia chémie. Treba mať vsak správne vypočítané zloženie.
Odpovedať
@swarovski ale ja ti píšm, že určite nechce použiť žiadnu chémiu a ani nechce ohrievať betón. To čo tu píšeš to viem ;-)
Odpovedať
@jaro113 veď ale je vonka pod nulou? Nie je, tak ak vie,aký betón použiť, tak čo mu bráni? A v otázke nie je spomenuté, že nechce použiť chémiu...
Odpovedať
@swarovski takže sme sa dohodli a hádam mu to pomôže. Ak mu v jeho oblasti neklesne pod 0°C, nemusí použiť chémiu ani inú technológiu. Ale ak klesne teplota už pod 5°C, výrazne sa predĺži proces hydratácie cementu v betóne a teda sa predĺži aj doba kedy nesmie klesnúť teplota pod nulu. Niektoré oblasti už pod 5 mali.
Odpovedať
@swarovski ale musím povedať, že konečne niekto sa tu rozumie do betónu. Pretože je tu veľa odborníkov, čo technologickú prestávku po betónovaní nechávajú 28 dní. Viem že sa do betónu trochu vyznám, ale asi nie až tak ako ty. Dúfam že tu budeš radiť viacerým, pretože som sa tu stretol s radami ktoré môžu byť životu nebezpečné
Odpovedať
@jaro113 väčšinou sa do rád nezapajam... pretože ľudia nestoja o odborný názor, ale o najlacnejšie riesenie. Hoci otázku tak nepostavia. Ale ďakujem za uznanie.
Odpovedať
@swarovski mne ide hlavne o to aby som spotreboval cement, aby mi nestvrdol zbytocne cez zimu
Odpovedať
@santos950 cement je ideálne spotrebovať do 30 až 60 dní od výroby, nakoľko hydratuje aj vplyvom vzdušnej vlhkosti.
Odpovedať
@swarovski No tak ty si ale odborník... preto nekupujem murovacie zmesi od "profesionálov" ale robím si ich sám. Týždeň na vytvrdnutie betónu stačí v lete, a betón je ešte krehký a olamujú sa okraje. Na jeseň tvrdnutie prebieha povedzme o polovicu pomalšie, pri teplotách pár stupňov nad nulou je ešte po 24 hodinách betón ako plastelína. A betón nemôže zamrznúť pred vytvrdnutím, pretože by sa rozsypal.
Odpovedať
@swarovski Tento nárast pevnost CEM II/B-S 32,5 R platí pre izbovú teplotu? http://www.pcla.sk/images/content/pro...
Odpovedať
@polystyren vsetko sa da ovplyvnit spravnym zlozenim a chemiou.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?