Dlažba z prírodného kameňa pod osobné auto ale len 30cm rozsahu hĺbky

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Chcem sa opýtať na možnosti prípadne overiť či je moja teoria správna. Chcel by som riešiť "zámkovú dlažbu" pozrel som všetky témy aj postupy na internete a všade mi vychádza ze zamková dlažba od terenu po final ma skladbu od 45 do 60 cm. Môj problém je že dom už vyššie nedám(starý dom rekonstrukcia) a nižšie s terénom neviem ísť (rozvody sietí a podobne) mám k dispozící rozsah 30-32 cm. Preto sa chcem spýtať či takáto skladba bude dostatočná, kombinácia suchého betonu s vynechanými dieramy na vsakovanie vody. samozrejme vsetko sa zhutní aj pod makadam pojde geoška 300gramova. Travertín je istý z toho neopustím. Takže skladba (aj graficky znázornená) - Travertín dlažba 3cm - Podsyp 0-4 / 2-5 v hrúbke 3cm - Suchý betón v hrúbke 10cm - Makadam 16/32 v hrúbke 15-18cm - Geotextilia 300g/m2 - Zem z celkom rýchlim vsakovaním vody
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od tronic:

Ahojte strecháči. Chcem sa opýtať na možnosti prí…
@tronic Ako budú ukončené okraje? Čo myslíš suchý betón s otvormi. Neviem ake je podlozie ak by som to robil ja hrúbka makadamu je v pohode ak by som si nebol istý alebo mal otvorené okraje použil by som geobunky. Suchý betón nemusím vždy komplikácie. Ak by som mal podklad tak by som šiel: - klasická betónová platňa na to ditra drain systém a lepil Travertin - drenažny betón a na to lepil priamo Travertin Ako Travertin znesie dosť ale na parkovisko a na podsyp neviem či by to zvládol. Hlavne treba kvalitné impregnácia a hmmmm prípravok aby nebolo vidieť oter pneumatik. Ak si spomeniem doplnim názov. Aký odtieň travertinu
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od dan8181:

@tronic Ako budú ukončené okraje? Čo myslíš such…
@dan8181 okraje budu z jednej strany dom z druhej strany plot. suchý beton s otvormi to si predstav normalne betonovu platnu teda len každý neviem napriklad meter bude vynechaný kruhový otvor v priemere 100-150mm a ten sa dosype len makadamom proste jak vsakovacie otvori. ta betonova platna bude vyzerať jak ementál :) chápeme sa hej ?
Odpovedať

@dan8181 okraje budu z jednej strany dom z druhej…
@tronic vždy keď sme niečo robili zo suchého betónu pod dlažbu bol s tým problém. A vymýšľať vymyslené prečo. Ako našiel si nejaký spôsob technické riešenie kde to tak je urobené ? Pozrel by som sa na to. Sú systémy ako som napísal geobunky máš na problematické podložie ale môžeš vynechať. Na klasickú betónovú platňu máš Schutler ditra drain ti dovoľuje cez dutinovy systém odôvodňovať robiť drenaž. Výhoda je v lepeni travertinu a pevnej fixácii. A druhý spôsob máš celoplošné aplikovany drenažny betón ten tvorí celoplošnú vsakovaciu plochu. Jeden aj druhý systém ti dovoľujú okrem vsakovania jeden (drenažny betón )do plochy druhy cez dutiny odviesť vodu mimo plochy v prípade potreby až do odvodňovacie ho žľabu. Ako chápem princíp toho ementalu len neviem ako by som ho robil vkladal nejaké napilene kúsky rúr napr HT. Asi do nich by sa nasypala frakcia. Len 3cm travertin je aj nie je dosť pevný ( záleží od formatu, triedy, žil kremeňa...) ale nie som si istý či až tak pevný aby uniesol auto len na podsype ( v prípade malých formátov ako na obr. alebo kociek v pohode). Vahu vozidla unesie ak je správne zhutnene ale pri vytačani kolies, prudšom zabrzdeni ako tie sily sa budú prenášať do podsypu a pri väčších formátoch by som mal obavy. A nie som si istý či by to ten podsyp dal. Stačí časom dutina a môže sa zlomiť travertin. Ale to je moja obava skôr väčších formatov. Neviem o akom formáte sa rozprávame. Väzbe, strih french pattern. Tu bola požiadavka na jazdenie autom obyjany travertin
Odpovedať
Profilova fotka

@tronic vždy keď sme niečo robili zo suchého betó…
@dan8181 hej no format je 60x40 CC travertin classic. Videl som ze ten obyjany zvyknu pouzivat (ja som ho pouzil ako travnikovy lem) ale plochu by som chcel z toho 60x40
Odpovedať
Profilova fotka

@tronic vždy keď sme niečo robili zo suchého betó…
@dan8181 tak skladba by mohla byt taka jak som pisal ? Iba miesto sucheho by som dal ten drenazny beton a travertin by sa lepil tak ze spara by sa vynechala aby mala kade vsakovat alebo akym sposobom lepit ?
Odpovedať

@dan8181 tak skladba by mohla byt taka jak som pi…
@tronic ano, môže byť tá skladba. Pre istotu upresnim systém pokladky na parkovisko sme podsypom Troba nikdy nerobili to len na chodnik, okolo bazénu aj to pri rovných plochách. Parkovisko sme vždy robili s ditra drain alebo drenažny betón podľa projektu ( možno s podsypom má niekto skúsenosti i keď si myslím pre daný formát by mal byť cca 50mm). Chcel som doplniť . Na drenažny betón nalepiť lepidlo idealne s trasom bez vykvetu. I keď pri 30mm použiješ šedé cez 30mm neprejde výkvet jedine pri veľkej porovitosti. Ale nepísané pravidlo na mramor, travertin idel biele lepidlo. Nám sa osvedčilo R hladilo na spôsob flott. A medzeru by som dodržal min. 2mm ale určite by som použil cementovu sparovačku. Vodu ti odvedie s plochy ale pritom bude difuzna. Čo aj sa doporučuje aby mala kam unikát para (je to skôr pri gress dlažbach ). Tak isto skarovka vyplní porezne miesta v travertine aby sa tam neubijali necistoty. Celkom dobre pasuje Mapei 137 karibsky piesok. Pri zalepeni vieš doladiť nerovnosti - zbrusit hrany a doleštiť. Ideál matny. Ale opisujem moje skúsenosti. Poprípade viem dať kontakt na technika od schutlera ale to je s foliou.
Odpovedať
Profilova fotka

@tronic ano, môže byť tá skladba. Pre istotu upre…
@dan8181 Pošleš mi prosím na seba kontakt v správe. ak som správne pochopil venuješ sa tomu. V profile mas Nitru čiže nie je to daleko odomna, že ked to bude aktuálne a mal by si zaujem rad by som to dal spraviť niekomu. ja som si to len prechádzal technicky ale rád to prenechám majstrom len preto sa tu pýtam, že nikto v mojom okolí sa mi ktomu nevedel/nechcel vyjadriť lebo stým nemali skúsenosť. každý ide klasika zámkova a skladba na pol metra. A priznám sa, že termínom "s trasom bez výkvetu r haldidlo sposob flott nerozumiem" :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?