Chodnik bez obrubnika

Caute. Prosim vas ma niekto skusenost ukladania zamkovej dlazby bez obrubnikov? Existuje ina alternativa ako obrubniky? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Kazfy tyzden rovnaka temicka ... skus vyhladat
Odpovedať
@wolodymyr je tu zopar diskusii bez obrubnika ja viem. Ale ak nevies poradit nekomentuj dakujem 🙂
Odpovedať
@matus1306 pouzijes skryte obrubniky. Hlinikove alebo nerezove pasy
Odpovedať
@zita19 bolo by mozne pouzit aj vinkel napr 30x30 x3mm? Bude to pouzite na parkovanie a chodniky
Odpovedať
@matus1306 a ako ten vinkel upevnis aby sa to nerozchadzalo?
Odpovedať
@zita19 navarim na vinkel roxory ktore zabetonujem.
Odpovedať
@matus1306 Ty si ani nepotreboval poradiť, len si si chcel potvrdiť svoj nápad. Však logicky - ten kraj zámkovej dlažby nejako musíš zafixovať. A ako to zafixuješ, je len na tebe. Ak pod dlažbou vybetónuješ plochu, do ktorej uchytíš tie L profily, tak medzi ne môžeš kľudne ukladať zámkovú a nerozlezie sa ti. Inak to je asi lepší nápad, ako betónované obrubníky. Lebo ja som za domom dal betónové obrubníky a po 4 rokoch už vidím, že sa rozchádzajú a potom dlažba tam lieta medzi nimi. Tým roxorom ale musíš privariť o seba oba uholníky, aby držali rovnaký odstup. Ak si to myslel tak, že na tie uholníky privaríš 2 - 3 tyčky a tie zabetónuješ do zeme, tak to je príliš slabé - to ti spraví to isté, ako mne - rozlezie sa ti to. A ešte jeden faktor musíš zohľadniť - v zemi ti tie 3 mm uholníky zhrdzavejú za 10 rokov, pokiaľ ich riadne povrchovo neošetríš. Najlepšie pozinkovať a potom nastriekať nejakou dobrou farbou.
Odpovedať
@chrobak7 ak sa môžem spýtať, tie betónové obrubníky (čo sa po 4 rokoch rozliezajú) sú zabetónované? Ak áno zhruba do akej výšky (napr. do 1/3 obrubníka)? Aký materiál je pod betónom, zemina alebo nejaké kamenivo/štrk? Som zvedavá, pretože pred rokom sme takto stavali základy pre terasu a zaujímalo by ma, ako dlho ten betón bude držať obrubníky na mieste. Z druhej strany na to samozrejme "tlačí" zemina.
Odpovedať
@frenbiebags Na teréne je na geotextílii užabovaný makadam, potom sa betónovali obrubníky asi do polovice suchým betónom, medzi to išiel znovu makadam a potom už dlažba. Ale ako vidíš, z jednej strany chodníka je záhrada, ktorá je každý rok oraná (rýľovaná), takže možno aj to je dôvod, že sa ten obrubník zo strany záhrady posunul. To, že mne sa posunul, neznamená, že aj tebe sa musí posunúť. Ale bol to posun naozaj len asi 0,5 cm. Tam mi to nevadí, to je len taký záhradný chodník. Ak zabetónuješ obrubník tak, ako doporučuje výrobca, t.j. 2/3 obrubníka, tak by to malo lepšie držať.
Odpovedať
@chrobak7 dakujem pekne za detaily a fotky.... velmi sa to hodi, kedze presne takyto chodnicek potrebujeme urobit po strane domu (taktiez vedla zeminy). Priznam sa, suchy beton som este neskusala, my to robime 'old school' cement+piesok+voda, ale so suchym betonom by to slo urcite 100x rychlejsie. 😄
Odpovedať
@frenbiebags Neviem, či vieš, čo je suchý betón - to je tiež cement + štrk + voda. Ale ten ti donesie auto na korbe z betonárky ako štrk a vysype. V podstate on nie je suchý, on už je vlhký, len nie je tekutý. Dá sa spracovať do nejakých 3 hodín, ešte aj po 5 hodinách sa dá použiť, ale to už pomaly tuhne.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?