Teflonova paska - ak tesni dnes, da sa spolahnut?

Ahojte, natahujem si v byte vodu zo stupackoveho vyvodu k drezu, system lisovaci plast-hlinik. Na stupackovy vyvod (asi 3/4" ) to nasrobovavam. Pouzil som tam teflonovu pasku ako tesnenie (5 ovinuti clockwise), ktora na jednom potrubi (TUV) po dobrom dotiahnuti zacala tesnit. Na druhom (studena voda) pustala vodu aj po max. dotiahnuti, tak potom som to tam rozobral a vymenil za Tangit. Teraz sa trochu bojim toho TUV potrubia s povodnou teflonovou paskou - myslite, ze to moze casom zacat tiect, alebo ak to drzi dnes, bude to drzat uz veky vekov? (priznam sa, ze sa mi to nechce cele rozoberat, tak sa najskor spytam na Vase skusenosti) Dakujem! m
Odpovedať
Profilova fotka
Mne drzi bude aj tebe🙂
Odpovedať
@marek_x teflonovou pásku nechcem už ani vidieť. Tesní to nejaký čas. Niekde mesiac, inde rok, po čase to začne aj tak tiecť. Rovnaká skúsenosť aj so závitmi so stlačeným vzduchom. Nie som jediný s rovnakou skúsenosťou, takže predpokladám, že chyba nebola v mojej montáži.
Odpovedať
Paska je fajn na zavity do 1/2". Problem je, ze ked cuvnes, tak to na 99% zacne tiect. 5 ovinuti na 3/4 je malo, ale zalezi od fitingu. Cuvnut s nitou je v pohode a vacsinou to drží ďalej. Alebo ak to situacia umoznuje, pouzivam.tekute tesnenie loxeal, setri cas aj nervy.
Odpovedať
Na byte som mal s teflónom 10r závity a držali
Odpovedať
@marek_x Vyvaruj sa modernému vydobytku zvanému teflónová páska. Ak utesníš a našroubuješ, a náhodou Ti to netečie, nesmieš s tým už vôbec hýbať - doťahovať/povoľovať, lebo si došiel. Vytesňovanie páskou je síce efektné, aj pekne to vyzerá po zošroubovaní armatúr, ale nie je na to absolútne žiaden spoľah. Niet nad staré dobré, osvedčené konope. Aj kolegovia z bytového družstva už dávno upustili od pások, nití a pod. a svojích niekoľko tisíc bytov spravujú len cez konope.
Odpovedať
@petersd Konope do mosadznych fittingov rvu len diletanti.
Odpovedať
Dakujem za Vase nazory! Doplnim, ze s tym spojom s teflonovou paskou by som uz dalej nehybal, aktualne drzi ako je, cele je to uz zapojene.
Odpovedať
@kejsix a čo teda odporucas ?
Odpovedať
@marek_x Mne pride ako najjednoduchsie a zaroven spolahlive riesenie teflonova nit,nie paska.Napr ten tangit.
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix Tak ja som tiež jeden dalsi z diletantov, ktorému nekvapkajú spoje 😉
Odpovedať
@prirodokochac Sak ja ani nepisem, ze budu kvapat... Konope na pozink, na mosadz tangit alebo loxeal. @palko80
Odpovedať
@kejsix Už sme sa tu o tom nie jeden raz dohadovali - konope kľudne aj na mosadz, žiaden technický list to nezakazuje. To, že s tým "majstri" nevedia robiť, to je druhá vec. Mám natesnené stovky závitov, 99,5% s konopou a fermežou. Lepidlo na mosadz je tiež dobrá vec, len treba mať dobre odmastené závity a so stočeným spojom už potom nehýbať - drží to super. @marek_x Keď môžeš, páske sa vyhni - ja sa jej vyhýbam už 20 rokov...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Chlapi včera som tesnil teflónovou páskou hustomer-merač na chladiacu tekutinu lebo balónik netesnil a fridex nevcuclo! Vydrží do budúcej zimy? Hustomer kvalitný značkový z Lidlu vyrobený v nemecku... 😄 😄 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@kejsix nechápem, ako sme toľké roky tesnili mosadzné fitingy, keď nebol teflon
Odpovedať
@jan45 Ono tie fittingy neboli vždy také tenučké, ako dnes. Veď to viete predsa.
Odpovedať
@jan45 Ste nepočul? Boli a sme diletanti... 😉 @kejsix a čo má teraz s tým hrúbka fitingu ?
Odpovedať
@petersd ked das viac tesniaceho materialu na zavity, tak ti moze fitting prasknut.
Odpovedať
@rkorba Hej, to súhlasím, ale teraz sa bavím o inom. (Ináč, pásky môžeš dať koľko chceš, tá Ti ani dnešné tenké fitinky neroztrhne)
Odpovedať
@petersd pravda lebo netesni 🙂 Tiez mi jeden spoj ktory drzal na par zavitoch stale tiekol a nakoniec som skoncil pri osvedcenej starej klasike.
Odpovedať
@kejsix Zaujímavé - pracujem s mosadznými fitingami denne, tesním konopou a zatiaľ mi žiaden nepraskol, ani žiaden spoj netiekol. Asi používam kvalitné mosadzné fitingy. A konopy do závitu dávam tiež asi "tak akurát". Netesním len 1/2" - 3/4", ale aj 2 1/2" a 3" (klapky, filtre, guľové ventily). Tam by firma na šnúrkach či páskach dávno skrachovala...
Odpovedať
@dedo758 Neviem si predstaviť tesniť napr. 2" - 3" závity teflonovou pásočkou alebo nejakým motúžtekom. 🙂 Nech si to skúsia... Ale to môžeš vysvetľovať dnešným "vodárom", pre ktorých je už aj 3/4" závit "veľkým"
Odpovedať
Dakujem za vsetky nazory. Nakoniec som to prerobil. Ako ste aj pisali, len kusocek som pohol so zavitom a uz teflonova paska zacala tiect (ani to nebolo pod tlakom, len zvyskova voda v potrubi). S tangitom na prve zakrutenie drzi pevne.
Odpovedať
@kejsix poprosím vysvetlenie. Teflonova Paška je dobrá na plast. Teflonova niť je vhodná aj na ppr. Konope a hydroizolacna pasta je top. Nie však na ppr!
Odpovedať
@profistavbari Nie hermetická pasta? Ale poznám ešte niečo lepšie. Fermež 🙂 Pasta napríklad na rozvody plynu sa nám neosvedčila; po čase niektoré spoje netesnili. Fermež doteraz vždy spoľahlivo... 🙂
Odpovedať
@dedo758 áno na spoje-voda hermetická pasta. Prepáčte zle som sa vyjadril. Samozrejme plyn je bezkonkurenčná fermež. Keď sa dobre nahreje spoj nie je problém s povolením 😉
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?