Murovanie byt. jadra s Ytong na penu?

Zdravim vsetkych, ideme dcere prerabat byt, vsetko sme vyhodili a bude sa murovat nove jadro s Ytong 7,5cm + 10cm kde budu skrinky v kuchyni. Majster vravi, ze muruje s penou (!?), ze to drzi a ide to rychlejsie ako s lepidlom. Ja tej pene velmi neverim, nemoze mat taku pevnost ako lepiaca malta. Hlavne mam obavu na stene, kde pojdu horne skrinky na kuch. linku, tam bude priecka prilepena penou na nosny mur. Aky je vas nazor a skusenosti?
Odpovedať
ale priečky sa tak či tak lepia penou o múr, na ktorý nadväzujú... aj keď čakám, že kopec "odborníkov" sa tu bude možno chytať za hlavu 😎 vieš, že na penu sa robia aj nosné či obvodové múry?
Odpovedať
Na začiatku stavby som skúšal nalepiť tvárnicu penou aj lepidlom. Tú lepidlom som neodkopol, ani kladivom, zlomilo ju mimo lepidla. Tu penou som nohou odkopol síce nešlo to ľahko ale predsa. Jednalo sa o 30cm široké tvárnice, takže plocha lepenia širšia, ako budete mať v jadre (10 alebo 7,5cm??) Ja osobne by som na úzku tvárnicu jedine lepidlo. I keď pri bežnom používaní zviazané tvárnice penou tiež nerozbijete 🤷‍♀️
Odpovedať
Ja robím druhý dom a ytong na lepidlo drží to neporovnatelne lepšie dokonca ani neviem ci majú v technickom liste použitie peny, pálená tehla je iná ale obvodove múry držia sami o sebe na sebe váhou, ale jadro jednkznacne na lep. Problém je ze pani majstri len čo aby si uľahčili robotu ani lep sa im nechce miesat už
Odpovedať
@worker_falcon ano to viem, napriek tomu som brusenu tehlu muroval na lepiacu maltu, po vyzreti je tvrda ako beton. Navyse nosna stena je vacsinou zatazovana a previazana aj zhora (platna, veniec..), nema kam uhnut. Toto je nenosna priecka, ktora bude zatazovana zboku skrinkami. Niekde som pocul, ze v Nemecku zakazali murovat nosne steny s penou, neviem ci je to pravda alebo len fama. Pytam sa na skusenosti, takto murovat som to este nevidel a nepocul o tom. Ak to bude v poriadku, tak majstrovi dam zelenu.
Odpovedať
no ja vam neviem, ja som na starsi mur na dorovnanie dal tehly 30cm na lepidlo, zvysok uz penou, potom som chcel este jednu radu ale rozmyslel som, tak tu jednu tehlu, reku ze "vykyvam" kedze to bol pas medzi oknamy, cca 1.2m, tak ked som kyval, povolilo to v malte na spodku 😄 skusal som aj tehly na stenu penou a drzalo ... ytong ale neviem, ten je porovity, tak nebude tiez problem, vrchnu medzery by som ale natlacil maltou ...
Odpovedať
@shadowmilan práveže vrchná medzera sa vyslovene má zapeniť.
Odpovedať
@paul2 Porobeton na penu urcite nie. To uz je dnes niekto taky lenivy, ze ma problem zamiesat lepidlo z vreca? 🤔 @worker_falcon bullshit, priecky sa prichytavaju na nerezove pasiky, pena tam je len ako vypln...a je to sumafuk aj tak, lebo 95% omietkarov tam nastrieka omietku bez dilatovania.
Odpovedať
Mna by zaujimalo ci by si to majsterko tak spravil aj vo svojom. V cudzom jasne, drahu murovaciu penu mu zaplatis ty a usetri cas a namahu.
Odpovedať
@vykricnik ja si skôr myslím, že ten majster nemá ani poriadne miešadlo 🤭
Odpovedať
Takze ked to zhrniem, lepit tenke Yporky na penu mi neodporucate. Dakujem.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?