Šachta pre studňu a bazén

Dobrý deň, zatiaľ mám len vŕtanú studňu. Chcel by som ju "spojazdniť" vykopať šachtu a pridať čerpadlo s inštaláciou. Otázkou ale je, že v budúcnosti by som mal rád na záhrade bazén. Je vhodnejšie osadiť jednu veľkú šachtu kde bude aj studňa a neskôr aj bazénová technológia alebo vybudovať samostatné šachty ? Prípadne niektoré bazény majú aj svoje šachty.. Niekto znova tvrdí, že bazénovú techniku je lepšie mať nad zemou v nejakom bazénovom domčeku ako v šachte. Ako by ste to riešili vy ? Prípadne za kontakt kto robí studne na kľúč v okolí BA budem vďačný. Ďakujem
Odpovedať
Ja poznam len jeden bazen a tam je technika v takej az pivnici by som povedal. Dostat sa k tej technike, plus narabat s tazkym pieskovym filtrom, no viem si predstavit ze mala sachticka je neprakticke riesenie. Ale tiez sa mi nezda, zeby nadzemne umiestnenie bola vyhra ohladne funkcnosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@jakubach Zdravím Jakub, viem sa vyjadriť k otázke šachty pre bazén aj studňu (závlahu). Je to úplne na Vás. Presne ako píšete je to možné aj kombinovať, aj spraviť ako samostatné riešenie. Ak budete chcieť realizovať bazén, bolo by vhodné tú šachtu spraviť samozrejme dostatočne veľkú, aby sa tam všetka technika zmestila a samozrejme aj vstup do šachty aspoň 80x80cm, aby sa tam dala dostať. Ten, kto Vám bude realizovať bazén Vám vie podľa vybranej tech. povedať, aké sú minimálne rozmery, aby sa tam všetko vošlo. Skúste možno premýšlať nad tým, kde sa daná šachta bude nachádzať voči bazénu - či napríklad na užšej strane vzadu /tak aby tam ideálne mohol byť aj protiprúd/ resp. či vzdialenosť od budúceho bazénu nebude príliš veľká. Možno ak sem pridáte nejaký nákres tak Vám viem lepšie povedať. Ideálne ak do šachty viete doviezť 380/400V a prípadne vodu a tak isto aj odpad - na preplach piesku vo filtrácii. Nezabudnite na odizolovanie šachty, čím bude vnútri viac sucho, tým menej jednotlivé komponenty trpia.
Odpovedať
@jakubach zdravim, mam vrtanu studnu, so sachtou 2x2x2m ale bazenovu filtraciu mam nad zemou
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@branodusek Dobrý deň, a viete mi aj poradiť ako správne odvetrať šachtu? Mám šachtu o rozmere 2x2 m, na výšku cca 1,3 m. Otvor je 80x80 cm. Je spravená s DT tvárníc a hore zaliata betónom. Mám tam umiestnenú kompet technológiu na bazén + prtanú studňu s ponorným čerpadlom. Po pár týždňoch od dokončenia zisťujem, že mi majstri nespravili žiadne odvetranie a tvorí sa tam dosť veľká vlhkosť. Tak uvažujem ako to správne spraviť. Uvažujem, že do vrchnej betónovej platne vyvrtanam 10 cm otvor a vyvediem tam rúru s vetracou hlavicou ( taký ten hríbik). Len neviem či to bude postačovať. či je potrebné spraviť ešte jeden prívod vzduchu alebo dať do komínika ventilátor
Odpovedať
Profilova fotka

Odpoveď na príspevok od milan_kucera:

@branodusek Dobrý deň, a viete mi aj poradiť ako …
@milan_kucera Dobrý deň, na správne odvetranie šachty by ste mal mať aj prívod "čerstvého vzduchu" aj vývod. Či dáte ventilátor na jeden alebo druhý je v zásade jedno, skôr ide o to, aby boli tie otvory podľa možnosti v uhlopriečke čím ďalej od seba a aby ten prívod bol čím nižšie pri podlahe (čiže ten prestup natiahnuť rúru až povedzme 10cm od dna) aby tam bolo prúdenie vzduchu aj vo vnútri šachty. Druhá možnosť ak sa Vám nechce riešiť prestupy sú rôzne typy odvlhčovačov, ale to závisí od toho, koľko tej vody tam reálne je a ako často tam viete meniť tablety..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?