Elektrická bezpečnosť pri starších domoch a nadzemnom bazéne

Zdravím, uvažujem o kúpe obyčajného nadzemného 11 000l kruhového bazéna a k nemu cca 2500l/h pieskový filter. Zistil som že je nutné aby bol filter zapojený na RCD prúdový chránič. Nie som elektrikár ale v skrini podľa všetkého sú ističe bez RCD. V dome je sieť TN-C. Moja otázka znie: ako zapojiť filter tak, aby ma náhodou pri kúpaní nezabil? Keď kúpim externý RCD do zásuvky tak nebude správne fungovať TN-C sieti, že? Musím filter vždy pred kúpaním pre istotu vypnúť? Ak bude zapnutý, bude 12v filter bezpečnejší ako 220v? Dá sa to vyriešiť bez elektrikára? Ak bude elektrikár potrebný, aký veľký zásah to je finančne a časovo? Ako najlepšie viesť na sezónu kábel z domu/garáže k filtru? Ospravedlňujem sa za pre niekoho pomerne hlúpu otázku, ale čítal som aj nedávnu tému o elektrickej bezpečnosti tu na fóre ale odpoveď tam jednoznačná nebola, za odpovede a rady ďakujem
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od fraternik:

Zdravím, uvažujem o kúpe obyčajného nadzemného 11…
@fraternik prudovy chranic do zasuvky samozrejme bude fungovat aj v sieti TN-C. V sieti TN-S su povinne na vsetky zasuvkove okruhy takze tam by nemal zmysel. Dolezite ale je kupit A chranic a pre bazen do 10mA. Ja sice mam bazen aj chranice ale aj tak si filtraciu pred kupanim vzdy vypnem. Chranic sa da namontovat aj v sieti TN-C lebo jedina podmienka je ze vodic PEN sa za rozdelenim na PE a N uz nesmie nikdy spajat. Ak chcete nejake permanentne riesenie treba to riesit s elektrikarom. Ak vam staci zasuvka tak to nie je ziaden problem. Niektore filtre / ohrevy maju chranic priamo na privodnom kabli.
Odpovedať
Profilova fotka
@fraternik rozvadzac pre bazen sa prerobi na TN-C-S s prudovym chranicom pre vsetky spotrebice a zasuvky. Bod rozdelenia PEN na PE a N sa prizemni (pre pripad, ze by vas PEN vodic bol preruseny). Chranice treba idealne s charakteristikou B a 10mA vybavovacim prudom. Treba riesit cez elektrikara, nie cez externe zasuvky a podobne srandy (aj ked je lepsia externy zasuvkovy chranic ako nic....)
Odpovedať
Prúdový chránič nie je problém. Ale v návode na použitie od pieskovej filtrácie sa píše že pri kúpaní sa má odpojiť od elektrickej siete. Tiež to tak nerobím, ale nebudem si predsa robiť starostí so všetkým naokolo.
Odpovedať

Odpoveď na príspevok od hasterman:

Prúdový chránič nie je problém. Ale v návode na p…
@hasterman niektoré majú v návode že vypnúť pri kúpaní, iné majú že filtrovať keď sa ľudia kúpu, aby sa voda lepšie premiešala či čo
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?