Efektívne bývanie ... rozmýšlanie?

8. feb 2010
VYBRALI SME

Prednedávnom sa mi doslala do rúk kniha "Efektívne bývanie" (Henrich Pifko, Robert Špaček a kol.) Autori sú relatívne známi a veľmi aktívni v oblasti "energetickej-ekologickej", či vhodnejšie skôr efektívnej architektúry. Bol som teda zvedavý, čo sa dočítam.

Kniha je podľa mňa vedená "populárno-náučným" štýlom, takže čo sa týka získania rozhľadu v oblasti pre "nováčika", tak je úplne fajn. Žiadne hlboké analýzy, detaily, techniky. To ale asi bolo aj účelom. V skratke: filozofický a teoretický background efektívneho bývania (história, pojmy, faktor 4/10, zelená architektúra,... ); prehľad navrhovania a techník stavieb, typov materiálov, technického vybavenia; pasívne domy, obýtné štvrte. Krátke prezentácie konkrétnych realizácii na SK a v zahraničí sú tiež fajn - hlavne ich rôznorodosť. No nechcem tu písať obsah ani recenziu. Ide skôr o toto:

Jedna vec na tejto knihe na mňa zaúčinkovala parádne. Mala úplne očistný a katalyzujúci učinok. Čo tým myslím? 

Keďže sa v poslednej dobe trochu vŕtam v oblasti energetickej úspornosti, rekonštrukcii, "modernejšej" architektúry, často čelím štandardnému problému. Z každej strany do Vás niekto tlačí svoje teórie, pravdy. Samozrejme, najčastejšie jednostranné, slabo podložené, komerčne motivované. Ste zahrabaný v technických detailoch, neúplných informáciách a často zamotaný v dilemách. Počas čítania knihy som si znova uvedomil dôležitosť pragmatického uvažovania a veličiny "efektívnosť" riešení. Huh,... osvietenie :)

Zopár zaujímavých myšlienok (niektoré z knihy):

  • Bývanie môže byť efektívnym, iba ak nie je vačšie ako naozaj potrebujete.
  • Ak rekonštruujete dom, zateplíte ho 6cm polystyrénom, dáte "lacné" 2-sklové plasťáky, atď ... tak len vyhadzujete peniaze. 
  • Alebo, ak máte na výber a rozhodnete sa pre komplikovanú strechu s piatimi vikiermi... tak brutálne mrháte peniazmi. 
  • Z iného súdka: Ak si postavíte "superekologický" dom a za prácou, nákupmi, školou celá rodina dochádzate denne 25km tak ste asi trochu "mimo misu" (rozumej: až taký ekologický nie ste).
  • Hľadanie efektívneho riešenia je pre mňa neustálym balancovanim (hľadaním kompromisov) medzi ekologickým, úsporným a "aktuálne lacným" (a komfortným). A bohužial, nakoľko ekologický aspekt sa nás týka najmenej priamo, stáva sa z neho často len gesto dobrej vôle, či určitého "luxusu".

Toto je môj momentálny názor na vec.

  • Stavebné a finančné poradenstvo
    PRO
    Súhlasím s týmito závermi.
    Len dodám, že niekedy nie je možné postaviť dom v blízkosti pracoviska, alebo pracovať v mieste bydliska. A ak už človek stavia, určite je vhodné až žiaduce, aby postavil dom čo najmenej energeticky náročný. Najlepšie z ekologických materiálov, ale zase sme pri tom - cena. Nie každý si môže dovoliť dať 150 € za kubík ekologickej bio-izolácie, keď rovnakú úsporu dosiahne minerálnou alebo sklenou vlnou v cene 20 € za kubík...
    Teším sa na ďalšie postrehy.
    Jarka z http://pasivnydom.blog.cz
    • frak tomu nie je čo dodať.. presne tak to cítim aj ja... uvedomila som si to, ked som trávila pár týždnov na lazoch... že v minulosti na tom laze mali všetko do detailov premyslené ... prakticky všetok material- či už stavebny alebo iny sa dal zrecyklovať a aj sa recykloval.... používali sa znovu staré tehly z rozobratého domu, šindle a snopy zo strechy sa mohli spaliť v krbe a v lese alebo na poli vedľa narástli nové, na peci stále nádrž s vodou, ktorá sa pomaly ohrievala, čierny sud s vodou na slnku, ktorý prirodzene ohrieva slnko... kompostom sa hnojila zahrada...jednoduché stavebné detaily, ktoré sa dali vždy jednoducho opraviť alebo vymeniť... podkrovie zaizolované v zime naskladanou slamou, ktorá sa do leta spotrebovala.... žiadne technicky náročné riešenia za miliony, ktoré človeku predajcovia tlačia do hlavy, ale všetko prirodzené a jednoducho dostupné... nechcem vyzerať ako niekto, kto by nas najradšej nahnal naspat do jaskýň, ale podla mna by sme sa mohli znovu naučiť používať rozum pri plánovaní bývania a nebrániť sa ani technicky jednoduchým riešeniam...
      • ja6482ale toto všetko môžme robiť aj dnes ale: všetci musia mať všetko hneď, rýchlo, lacno, blízko .... Prečo si dnešný mladý pár nepostaví menší dom a následne si nepristaví, prečo si dáme za šialené peniaze tepelné čerpadlo, keď máme doma krb, prečo investujeme do klimatizácie, keď stačí dať jednoduchý podlahový bajpas na prívod studenej vody, prečo netienime cez leto lesklými žaluziami a cez zimu čiernymi, prečo nezachytávame dažďovú vodu a nevyužívame ju aspoň na wc a pranie, prečo nesvietime 12V, a prečo by bolo ešte aspoň 18 krát. Preto lebo chceme byť IN, mať všetko rýchlo, a mať mať mať. Chýba tu jednoznačne osveta, diskusia a vôľa nechať si poradiť. Však sa pozrime do blogu - ľudia sa sťahujú z betónového paneláku do betónového domu, VYrátam pred nimi, že kúrenie plynom je v globále drahšie a nebezpečnejšie ako elektro a za dva dni chcú znova plyn, lebo Ferko sused povedal...Nevládzem už ľudí presvedčovať a hovorím, Nieje dobrý dom, ktorý je šetrný a ktorý je ... ale ten s ktorým je spokojný jeho majiteľ. A také domy nimi vybraté im staviam - zadubencom.
        • bobZaujimava prednaška k tejto teme (po anglicky, ma to 6 minut) http://bit.ly/dA2UbI
          • viz
            AUTOR
            @bob , super prednaska, teta to tam pekne polopate povedala
            • bfinaryHlavny dovod sucasnych trendov je len jeden - a to je motor celej zapadnej "vyspelej" civilizacie - LUDSKE POHODLIE. To je alfa a omega. Vdaka tomu funguju sluzby, ktore su hybnou silou kapitalizmu. Neumyjem si auto sam, idem do umyvacky. Nevymenim si zimne gumy sam, idem do autoservisu. Pohodlie je to, co nas zrejme zabije nakoniec...