Ako na malú záhradu v radovej zástavbe

31. mar 2015

Aj Vy mate malú záhradu v radovej zástavbe. Ako inšpiráciu na krásnu úpravu malého priestoru si pozrite fotografie z Anglicka...

Barnsbury Townhouse Garden je projekt záhradnej terasy dokončený návrhárom Danielom Sheaom. Je umiestnený v londýnskom Barnsbury v Anglicku.

Čo Daniel povedal o tomto projekte:

"Úlohou bolo vytvoriť sofistikovaný moderný priestor, ktorý by umožnil pre relaxáciu a zábavu na relatívne malej ploche. Zároveň bolo dôležité dostatočné súkromie od susedov ale tak, aby záhrada ostala neprehliadnuteľná.

Klientmi bol profesionálny pár so psom, ktorí záhradu používajú väčšinou cez víkendy a vo večerných hodinách. Osvetlenie malo zásadný význam pre rozšírenie využitia záhrady aj počas temných londýnskych nocí. Hlavné sociálne zázemie obsahuje veľké ohnisko, plynový gril a pracovnú plochu spolu s chrómom orámovanou modulárnou sedačkou. Biely štiepaný vápenec použitý ako dlažba dodáva priestoru naozajstný pocit luxusu. Stredový priestor záhrady je akoby vodné koryto, v prevedení z bieleho vápenca, ktorý sa prelieva cez okraj na suchú kamennú cestu. V zadnej časti záhrady sú dve lehátka a prekrásny suchý kamenný múr, osvetlený 3 reflektormi, ktoré zdôrazňujú textúry na ručne pokladanom múre.

Výsadba s kontrastnými textúrami zelených a bielych kvitnúcich trvaliek poskytuje záhrade mäkké relaxačné tóny. Tri strieborné brezy vytvárajú upokojujúci pocit samoty uprostred okolitej matrice meštianskych domov."