Zima sa blíži. Ušetrite a nenechajte utekať teplo oknami

3. sep 2017

Vonkajšie rolety sa vďaka svojím jedinečným vlastnostiam stali obľúbeným doplnkom okien nových aj starších domov. Nie je to len kvôli ich primárnej funkcii – tieneniu slnečných lúčov. Zaujímavé sú tiež ich tepelno-izolačné vlastnosti. Každý, kto premýšľa, ako znížiť náklady na prevádzku domu môže vonkajšími roletami na oknách výrazne ušetriť.

V letnom období možno dosiahnuť úsporu minimálne 25 kWh/m2 na klimatizácii, vo vykurovacom období je úspora do 10 kWh/m2 na kúrení. Stiahnuté rolety totiž vytvárajú pred oknami dodatočnú tepelnú bariéru a výrazne tak znižujú únik tepla presklenými plochami. Tie bývajú energeticky najnáročnejšími miestami každého domu. Rolety okrem zatienenia a tepelnej izolácie plnia tiež ďalšie funkcie, ako je zvuková izolácia, zvýšenie bezpečnosti objektu, lepší pocit súkromia a funkciu estetickú. Rolety pred oknami pokrývajú pomerne veľkú časť fasády a svojím jednoduchým, nevtieravým dizajnom ľahko splynú s architektúrou každej budovy.

Vonkajšie rolety sa líšia prevedením lamiel, spôsobom ovládania a montáže. Podomietkové prevedenie sa používa predovšetkým pri novostavbách alebo rekonštrukciách. V prípade, že sme vo fáze projektovania domu, je vhodné počítať s inštaláciou roliet pod omietku alebo do nadokenného prekladu už v projekte. Nebudú tak rušiť estetickú čistotu fasády. V ponuke sú ale aj rolety vo variante dodatočnej montáže, ktorá je vhodná pre už dokončené stavby. V ponuke spoločnosti Climax je tiež variant inštalácie s novým okenným rámom, ktorý je vhodný pri rekonštrukcii okien. Či už plánujeme novostavbu, alebo sa rozhodneme pre dodatočnú montáž roliet, vždy je nutná ich odborná inštalácia certifikovaným technikom.

 

Jednoduché ovládanie = základ pohodlia

Vonkajšie rolety Climax môžeme ovládať elektropohonom alebo manuálne pomocou pásky, šnúry a kľuky. Motorické ovládanie prináša užívateľovi v porovnaní s tradičným manuálnym riešením mnoho výhod. V prvom rade zásluhou elektrického pohonu úplne odstraňuje fyzickú námahu spojenú s obsluhou predokenných roliet. Pohon navyše vďaka plynulému chodu predokennej rolety znižuje namáhanie zámkov lamiel a zvyšuje tak životnosť predokennej rolety. Najvyspelejšie pohony navyše predokenné rolety chránia pred poškodením, čím zvyšujú bezpečnosť celého domu. Maximálny účinok clôn však dosiahneme, pokiaľ rolety doplníme o slnečné senzory a časovač. Riadiaci systém nás zbaví starostí a automatické ovládanie reaguje na poveternostné podmienky. V lete zabráni prehriatiu interiéru a v zime zníži tepelné straty, aj keď práve nie sme doma.

Bielu alebo striebornú?

Climax používa iba kvalitné hliníkové lamely plnené PUR penou alebo plastové lamely. Lamely sú dostupné v desiatkach rôznych farebných odtieňov, aby ich bolo možné farebne zladiť s fasádou alebo inými prvkami domu. Na prianie zákazníka je možné rolety doplniť integrovanou navíjacou sieťou proti hmyzu. Český výrobca Climax poskytuje na vonkajšie rolety záruku 4 roky.

Či už staviate nový dom alebo rekonštruujete starší, vonkajšie rolety s automatickým ovládaním prinesú do vášho domova viac pohody, komfortu aj výrazné ekonomické úspory.

www.climax.cz/sk