Zateplenie podkrovia zvýši komfort vášho bývania

26. apr 2022

Zateplenie podkrovia jednoznačne prináša vyšší komfort bývania, ale aj výrazné finančné úspory. Ak izolačná konštrukcia oddeľuje nevykurovaný priestor od vykurovaného, izolácia zabezpečuje príjemnú teplotu v interiéri bez zvýšených nákladov na vykurovanie.

Pozor na rôzne hrúbky izolácie podľa účelu zateplenia

Ak sú využívané miestnosti zaizolované, prítomnosť izolácie zlepšuje akustický stav priestoru, a tým zabezpečuje pokoj a nerušené pohodlie obyvateľov. „Predtým, ako začneme izolovať podkrovie, musíme si stanoviť, čo chceme zateplením dosiahnuť. Či nám ide o zabránenie šírenia a úniku tepla, teda o tepelnoizolačné vlastnosti, alebo potrebujeme priestor odhlučniť, teda zamerať sa na akustické vlastnosti,“ hovorí Ing. arch. Tereza Vojancová zo spoločnosti URSA, popredného výrobcu a dodávateľa minerálnych izolácií.

Rozdiel bude aj v hrúbke použitej izolácie. Ak zatepľujeme podkrovie z tepelnoizolačných dôvodov, budeme potrebovať 20 až 40 centimetrov hrúbky minerálnej izolácie v závislosti od konkrétnej vrstvy a tiež parozábranu. Ak izolujeme výlučne z akustických dôvodov a nad izolovanou konštrukciou sa nachádza aj vykurovaný priestor, hrúbka bude začínať na 10 cm a parotesná zábrana sa nepoužije. Vhodným materiálom, ktorý pomáha zabezpečiť zvukovú nepriezvučnosť trámových stropov, je napríklad URSA SILVER 39 alebo URSA CRISTAL 40.

URSA SILVER 39

Dobre skontrolujte stav konštrukcie

„Pred samotným začiatkom zatepľovania podkrovia musíme najprv zistiť stav stropnej konštrukcie. Ak sa skladá z trámov, skontrolujeme, či nie sú napadnuté vlhkosťou alebo drevokaznými hubami. Ďalej skontrolujeme stav záhlavia trámov a dôležité je tiež zmerať, koľko priestoru máme medzi podlahou podkrovia a strešnými šikminami. Všetky tieto faktory ovplyvňujú spôsob izolácie podkrovia,“ upozorňuje Ing. arch. Tereza Vojancová. 

Pokiaľ ide o detaily, dbáme na precízne vyhotovenie. Či už ide o starostlivé vyhotovenie parotesnej vrstvy bez perforácie, alebo o zabránenie vzniku tepelných mostov. V ideálnom prípade zloženie konštrukcie umožňuje, aby sa z nej odparovala prípadná vlhkosť. V opačnom prípade môže kondenzovaná vlhkosť v nepriedušnej skladbe konštrukcie čoskoro zhoršiť kvalitu prostredia v interiéri, hrozí aj vznik plesní a kompletnej degradácie nosnej konštrukcie. Tento problém pomôže vyriešiť minerálna izolácia URSA GLASSWOOL. Je difúzne otvorená a umožňuje odparovanie prípadnej vlhkosti z konštrukcie.

Viac informácií nájdete na www.ursa.sk