Vytvorte si interiér domova, z ktorého nebudete chcieť odísť

13. nov 2023

To, že má prostredie, v ktorom žijeme a denne sa v ňom pohybujeme, výrazný vplyv na našu psychiku a duševnú pohodu, preukázalo už množstvo výskumov. Ako veľmi nás priestor, v ktorom sa nachádzame, skutočne ovplyvňuje? Ľudia už oddávna reagujú na svoje okolie jeho vnímaním, rozpoznávaním a priestorovým správaním. Môže sa to zdať ako samozrejmosť, ale váš obytný priestor výrazne ovplyvňuje vaše emócie a zdravie, a preto by sme mu mali venovať dostatočnú pozornosť.

Interiéroví dizajnéri majú za úlohu vytvoriť pre nás také prostredie, ktoré bude lahodiť nielen nášmu oku, ale súčasne bude pozitívne pôsobiť na naše psychické zdravie. Na takého dizajnéra sa však môžete zahrať aj vy. Na začiatok sa môžete pohrať s dizajnom svojho domova a vytvoriť si útulné hniezdočko. Somfy vám predstavuje 4 tipy a inteligentné prvky, ktoré podčiarknu vytúženú atmosféru vášho domova.

1.       Farby sú stimulom nálady. Premýšľajte o nálade, ktorú chcete v miestnosti cítiť, keď do nej vstúpite. V príručke, ktorú pripravila pre Somfy, lídra v oblasti inteligentných domácností, radí interiérová psychologička Anna Gacka: „Pri rozhodovaní o farbách majte na pamäti, že farby považované za teplé na nás pôsobia veľmi povzbudzujúco, Žltá dodáva optimizmus, oranžová zlepšuje sociálnu interakciu a červená vybudí energiu. Naopak, studené farby na nás pôsobia upokojujúcim dojmom. Modrá pomáha dosiahnuť duševnú pohodu, zelená navracia rovnováhu a fialová podporuje vnútornú reflexiu.

2.       Svetlo ovplyvňuje našu pohodu a vnímanie, podobne ako farby. Pri vstávaní je príjemné sa prebúdzať ešte pred budíkom s ranným svetlom, a keď sa chystáte odpočívať, uvítate príjemné tlmené svetlo. Inteligentné prvky domácnosti vnesú komfort prirodzeného svetla do každého dňa. So Somfy ekosystémom TaHoma® si nastavíte rôzne režimy roztiahnutia závesov tak, aby kopírovali vaše aktivity a vpúšťali prirodzené svetlo do vášho domova podľa potreby. Srdcom každého závesu, ktoré v ňom bije, je ukrytý pohon Movelite™, ktorý sa hodí ku každému typu až do hmotnosti 35 kg. A pokiaľ zvolíte prémiové riešenie Glydea™ Ultra, potom ani nepostrehnete, že sa závesy zatiahli.

3.       Začnite pestovať rastliny. Kvety, stromy a kríky vždy vnášali do našich životov mnoho prospešného. Prispievajú k čistejšiemu a zdravšiemu ovzdušiu, zlepšujú naše pohodlie a ovplyvňujú našu duševnú pohodu tým, že spríjemňujú a upokojujú naše okolie. Pre začiatočníkov sú vhodné nenáročné rastliny napr. zamioculcas, ktorá si hovie aj v tmavších miestnostiach a nie je taká náročná na prísun vody, alebo známy svokrin jazyk, ktorý je takmer nesmrteľný a darí sa mu v polotieni, ale aj na veľmi svetlom mieste.

4.       Obklopte sa príjemnými materiálmi. Jemné materiály máme väčšinou spojené s pocitom pohodlia. Myslite na to, aké pocity vo vás vzbudzujú látky ako hodváb, semiš či bavlna, keď sa ich dotknete. Pokiaľ si vyberáte napr. poťahy, ktoré majú slúžiť ako dekorácia, voľte práve tieto materiály. Nezabudnite „obliecť“ aj svoje okná. Hoci sú inteligentné závesy a záclony Somfy veľmi praktické (ovládací systém Touch Motion je navrhnutý tak, aby ste jedným dotykom záves aktivovali, a preto aj čo najmenej manipulovali s látkou), orientujú sa aj na dizajn. Závesy a záclony sú z estetických látok a sú navrhnuté tak, aby pohonný motor bol jednoducho ukrytý za látkou a nenarušoval inak útulný vzhľad miestnosti.

Inteligentná domácnosť vie vytvoriť príjemnú a vľúdnu atmosféru vášho domova a je tu preto, aby vám uľahčila život a umožnila vychutnať pohodu vášho domova naplno. Začať môžete už teraz: s pomocou Somfy lokátora nájdite svojho Somfy Experta, ktorý vám pomôže s výberom prvkov inteligentnej domácnosti, určených práve pre vás.

Text je inšpirovaný príručkou o farbách a svetlách v interiéri, ktorú pre spoločnosť Somfy pripravila Anna Gacka.