Vysokoúčinné hygienické rozvody vzduchu bez tepelných strát a kondenzácie vlhkosti

8. máj 2023

Zdravotne vyhovujúci materiál a hladký vnútorný povrch zabezpečujúci hygienickú prevádzku, stavebnicový systém uľahčujúci inštaláciu, hviezdicové usporiadanie na efektívnejší prenos čerstvého vzduchu a teraz najnovšie aj tepelnoizolačná vrstva obmedzujúca tepelné straty… to sú najnovšie rozvody riadeného vetrania Zehnder. Poďme sa na ne pozrieť bližšie!

Na zabezpečenie trvalo čerstvej zdravej klímy v interiéri je dôležité zvoliť nielen kvalitnú vetraciu jednotku, ale aj hygienické rozvody vzduchu. Tie je potrebné na rozdiel od vetracej jednotky zabudovať už do stavby, pretože po ich inštalácii je prístup veľmi obmedzený. Je teda potrebné venovať dostatočnú pozornosť už samotnému výberu. „Vďaka viacerým patentom a výrobe z neškodného plastu sú rozvody vzduchu Zehnder ComfoTube antibakteriálne a antistatické, čo zabezpečuje ich vysokú hygienickosť. Hladký vnútorný povrch Clinside výrazne obmedzuje usadzovanie prachu a ďalších nečistôt a zabezpečuje bezproblémové čistenie,“ hovorí Pavel Vořech, produktový manažér pre komfortné vetranie Zehnder, a dodáva, „navyše ide v podstate o stavebnicu, ktorá umožňuje poskladať celý systém funkčne aj vzhľadovo perfektne do seba, takže inštalácia je extrémne jednoduchá. Vďaka tri- až štyrikrát väčšej ohybnosti v porovnaní s bežným potrubím možno ušetriť nielen čas, ale v dôsledku toho aj znížiť cenu montáže.

Možnosti vetracieho potrubia

Rozvody vzduchu Zehnder sa vyznačujú až polovičnými tlakovými stratami v porovnaní s bežným potrubím. Vetrací systém tak môže pracovať podstatne úspornejšie a tichšie, ako by užívateľ očakával. „Ponúkame tak kruhové potrubie Zehnder ComfoTube s vonkajším priemerom 90 či 75 mm, ktoré sa hodí najmä na realizáciu bez významného priestorového obmedzenia, ako aj ploché potrubie ComfoTube Flat 51 s výškou 51 mm vhodné na použitie v nízkych stropných podhľadoch alebo vo vrstve izolácie v podlahe,“ vymenúva Pavel Vořech a dopĺňa, „všetky varianty rúr možno navyše vďaka spojovacím prvkom jednoducho kombinovať.

Oválne potrubie ComfoTube Flat 51 je vhodné predovšetkým pre priestorovo obmedzené inštalácie.

Nové tepelne izolované rozvody vzduchu Zehnder ComfoTube Therm

Na ešte efektívnejší prenos tepelnej či chladiacej energie bez zbytočných strát Zehnder najnovšie ponúka kompletný systém tepelne izolovaných rozvodov vzduchu ComfoTube Therm. „Tepelnú izoláciu zabezpečuje rozvodom izolačný materiál s hrúbkou 9 mm, ktorým je potrubie potiahnuté po celom obvode. Vďaka tomu je úplne eliminovaný vznik kondenzátu. Pružnosť rúrok dôležitá pre samotnú inštaláciu je, samozrejme, zachovaná,“ opisuje Pavel Vořech a pokračuje, „celý systém tepelne izolovaných rozvodov vzduchu pozostáva z okrúhleho či plochého potrubia a unikátneho systému spojovacích prvkov ComfoFit Therm – kolien, prechodov, redukčných častí a podobne. Tie nielenže umožňujú veľmi jednoducho, flexibilne, rýchlo a bez použitia zbytočného náradia potrubie spájať do celku, ale navyše účinne zamedzujú vzniku tepelných mostov.“ Najmä pre pasívne a nízkoenergetické domy je potom vhodné toto potrubie skombinovať s klimatickým modulem Zehnder ComfoClime, ktorý je určený pre dohrev, dochladzovanie a odvlhčovanie vzduchu v systéme riadeného vetrania s rekuperáciou tepla.

Jednoducho čistiteľné vetracie potrubie ComfoTube 90 so špeciálnym hladkým vnútorným povrchom.

Všetky varianty rúrok možno jednoducho kombinovať vďaka spojovacím prvkom Zehnder ComfoFit Therm.

Nové izolované vetracie rúrky, rozdeľovače a ďalšie prvky systému zaisťujú prenos teplého a studeného vzduchu s minimálnymi tepelnými stratami a bez kondenzácie.

Správne usporiadanie rozvodov čerstvého vzduchu

Optimálne množstvo vzduchu do každej miestnosti a jednoduché čistenie zaisťuje správne usporiadanie potrubí. „Tým, že sú rozvody vzduchu inštalované hviezdicovito – potrubie vychádza z jedného centrálneho bodu a do ďalších miestností vedú samostatné rozvody –, je jednak zabránené nežiaducim zvukovým prenosom medzi izbami, a navyše sa optimálne predhriaty alebo dochladený čerstvý vzduch privádza do obývacej a detskej izby či spálne. Spotrebovaný vydýchaný vzduch je odvádzaný z kuchyne, kúpeľne, toalety či zo šatne von. Množstvo vzduchu možno individuálne nastaviť pre každú miestnosť,“ uvádza produktový manažér pre komfortné vetranie Zehnder. Hoci je vetracie potrubie úplne skryté v stene, stropnom podhľade alebo v podlahe, možno ho v prípade potreby ľahko čistiť. „Pomocou špeciálnej súpravy možno v rozdeľovači danú vetvu dôkladne vyčistiť kefou a v miestnosti, kam potrubie vedie, potom pomocou vysávača s krytom odsávať uvoľnené nečistoty,“ dopĺňa  Pavel Vořech. Aj po mnohých rokoch je tak zaistená čistá a hygienická prevádzka riadeného vetrania.

Hviezdicovito usporiadané rozvody vzduchu zamedzujú prenosom zvuku a uľahčujú prípadné čistenie.

TIP: Dokonalý vzhľad dizajnových mriežok a ventilov

Samotné koncové výstupy pre privádzaný a odvádzaný vzduch bývajú v miestnostiach diskrétne zakryté dizajnovými mriežkami a ventilmi. Komponenty možno zvoliť v bielom a čiernom lakovanom či v antikorovom vyhotovení a zladiť ich tak s dizajnom interiéru. Nie náhodou sú niektoré z týchto dizajnových produktov držiteľmi prestížneho ocenenia IF Product Design Award.

Široká ponuka dizajnových ventilov a mriežok Zehnder podporí estetickú stránku interiéru. Tanierový ventil Zehnder Luna umožňuje tiché prúdenie vzduchu bez prievanu.

Viac informácií o výhodách systému získate na webinári Nové tepelne izolované rozvody vzduchu Zehnder ComfoTherm.