Výhody drevených okien

26. jún 2017

Moderné drevené okná sú stavebným prvkom, ktorý nezovšednie. Najmä tí, ktorí stavajú nové rodinné domy, volia drevené okná čoraz častejšie. Majú totiž rad výhod. 

Prakticky neobmedzená životnosť
Drevené okná, často z prvej polovice minulého storočia, sú samé o sebe dôkazom, že drevo ako stavebný materiál vydrží desiatky rokov. Aj keď súčasným požiadavkám na tepelnú priestupnosť tieto okná už nemôžu vyhovieť, tiedobre udržiavané stále slúžia. „Drevo je prírodný materiál, aby dobre odolávalo poveternostným podmienkam a drevené okná zostali dlho krásne, je potrebné sa pravidelne starať o lazúru,“ hovorí Ing. J. Korbelář, technický manažér VEKRY okná.

Ľudia sa pomaly vracajú k prírodným materiálom, a to platí aj pre okná. Plastových okien sa v ČR síce stále predáva najviac, ale podiel drevených okien sa v predajoch z roka na rok zvyšuje. Nutnosť starať sa o povrchovú úpravu síce často ľudia berú ako určitú nevýhodu, ale prepracované technológie povrchovej úpravy prinášajú aj v tomto smere zlepšenie. Čím kvalitnejšia je technológia povrchovej úpravy, tým jednoduchšia je starostlivosť. „Napríklad u našich okien VEKRA je nutný renovačný náter najskôr asi za 10 rokov,“ upresňuje Ing. Korbelář z VEKRY.

Tepelná izolácia
Drevo má výborné tepelnoizolačné vlastnosti. Pri drevených oknách rozhoduje o tepelnej izolácii predovšetkým stavebná hĺbka okenného profilu a samozrejme použité zasklenie. Najväčšie nároky sú kladené na okná pre pasívne domy.

Drevené okná sa vyrábajú z viacvrstvových lepených hranolov, vďaka ktorým majú prvky výbornú tvarovú stabilitu a stálosť. Najbežnejšou drevinou na výrobu okien je smrek a borovica. Za vyššiu cenu je možné mať okná z tropického meranti, ktoré je veľmi odolné voči poveternostným vplyvom a má zaujímavý červenohnedý odtieň, a tvrdého a ťažkého duba, ktorý vyniká pevnosťou a trvanlivosťou.

Variabilita prevedenia
Drevo poskytuje z hľadiska tvaru najväčšie možnosti. Kruhové, eliptickézaoblené, rohové alebo rôzne delené okná nie je problém z drevených eurohranolov vyrobiť a platí to aj pre drevené vchodové dvere. Tam, kde plast alebo hliník naráža na limity výroby, môžu skvele poslúžiť drevené okná. Nie je problém vyjsť v ústrety veľmi individuálnym požiadavkám stavebníkov aj architektov.

Kde majú drevené okenné systémy svoje nezastupiteľné miesto, sú veľké presklené plochy a posuvné systémy. Vďaka vlastnostiam dreva je možné vyrobiť aj veľmi rozmerné prvky, ktoré zároveň upútajú prirodzeným teplom prírodného materiálu a hodia sa tak ako do klasických tak moderných stavieb.

Ľahko opraviteľné
Mechanické poškodenie, poškriabanie alebo dokonca aj povrch poškodený chemikáliou sú nepríjemnosti, ktoré sa môžu pri bežnom používaní stať. Zatiaľ čo u plastu bývajú tieto poškodenia často neodstrániteľné a zanechávajú na povrchu trvalé stopy, drevené okná možno väčšinou pomerne ľahko opraviť, prípadne použitím iného farebného základu aj zmeniť ich vzhľad. Vyplatí sa také práce zveriť odborníkom, najlepšie priamo od výrobcu okien, jedine tak máte zaručený dobrý výsledok.

Drevené okná by ste mali vždy chrániť pred dlhodobým pôsobením vlhkosti v interiéri. Ak je prostredie, kdeich použitie nemožno odporučiť, sú to vlhké priestory zimných záhrad alebo priestory s vnútorným bazénom. Platí to aj v prípade, že po výmene okien bude nasledovať väčšia rekonštrukcia v interiéri spojená napríklad s murárskymi prácami a následným vysychaním. V takýchto prípadoch je nutné intenzívne vetranie. Vlhkosť totiž môže poškodiť aj tú najkvalitnejšiu povrchovú úpravu.

Zamerajte sa na kvalitu
Povrchová úprava ako základ kvality drevených okien nie je jediným parametrom, ktorému by ste mali venovať pozornosť. Okrem detailov vyhotovenia kovania a tesnenia je dobré tiež vedieť, že na vlastnosti okien má podstatný vplyv aj celková konštrukcia profilu. Je tiež veľmi vhodné, aby exponované miesta drevených okien boli chránené odolnými hliníkovými odkvapnicami. Tie môžu nielen ozvláštniť vzhľad okien, ale predovšetkým chránia tam, kde voda, slnko a mráz môžu napáchať najväčšie škody.